Sade koncert 2011.11.23

2011/10/20  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A jazz, soul és R&B stílus legjelentősebb hatású együttese, a Sade ad koncertet a Budapest Sportarénában november 23-án. Érdekességeket és különlegességeket olvashatnak most róluk ebben a cikkben.

Sade koncert 2011.11.23


Elsőként azzal kezdem, sokan nem tudják ez egy együttes neve még akkor is, ha névadójáról, Sade Adu-ról van elnevezve. A csavar a történetben már most előjön, tudniillik ez is művésznév, az igazi a Helen Folasade Adu melyet nigériai-brit szüleitől kapott. A zenekar tagjai: Sade-ének, Stuart Colin Matthewman-gitár, Paul Spencer Denman-basszusgitár, Andrew Hale - billentyűs hangszerek.
Első albumukat 1984-ben jelentették meg, és az ezen található első szám lett a legnagyobb slágerük is, a Smooth Operator. Rövid időn belül 14-szeres platina lemez lett, csak az Egyesült Államokban több, mint 4 millió példányt adtak el belőle. Meghódította a slágerlistákat is, rengeteg első illetve top listás helyezést gyűjtött be.

 

Egy év múlva a Promise albummal ugyanezt megismételték, és ekkor már látszott: hosszú ideig a jazz élvonalában lesznek. 11-szeres platina lemez, több hétig tartó első helyezés a zenei listákon, és ezzel egy időben mind a kritikusok mind a zenehallgatók csak felsőfokon beszélnek róluk. A cím egyébként Sade édesapjának leveléből származik, aki reményteljes ígéretet kapott arra nézve, hogy rákos betegségéből felépül. Két szám is kiemelkedik róla, a The Sweetest Taboo és az Is It a Crime, én ezen utóbbit mutatom most meg.

 

 


Az 1988-as Stronger Than Pride saját bevallásuk szerint nem volt olyan sikeres, mint várták volna, bár ez szerintem csak az általuk igen magasra tett mérce miatt volt. A kereskedelmi eladások, a helyezések és a 9-szeres platina lemez státusz arról árulkodik, hogy a közönségnek tetszett az album. 4 éves szünet következett, mely idő elég volt ahhoz, hogy ismét olyan dalokkal álljanak elő, melyekkel ők is elégedettek voltak. A lemez címadó száma a No Ordinary Love ismét milliók kedvence lett, és újból felemelte őket a jazz zene csúcsára. Ezért a dalért kapták egyik Grammy díjukat is, mégpedig a hosszú nevű Grammy Award for Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals-t. Ez a dal szerepelt az Indecent Proposal (magyarul: Tisztességtelen ajánlat) című filmben is, de valamiért annak zenei cd kiadására már nem került fel.

 

 

A szünetek egyre hosszabbra nyúltak a zenekar életében, a tagok zenei pályafutásukat külön is folytatták de amikor 8 év múlva 2000-ben a Lovers Rock albumuk megjelent, mindenkit megleptek vele. Senki sem értette, hogyan lehet az, hogy ennyi idő után is ennyire frissen, üdén és elképesztő összhangban képesek zenélni. Mintha csak a 20 évvel ezelőtti önmagukat adták volna, a minőség és előadásmód ugyanolyan magas szintű maradt. 9-szeres platina lemez, csak az USA-ban 4 millió eladott példány, és természetesen egy újabb Grammy díj. Tíz év telt el a következő lemezükig, a Soldier of Love-ig, melynek kapcsán látogatnak el hozzánk is. Erről az albumról a legnagyobb sikereket a címadó szám aratta, és természetesen minden slágerlistát azonnal meghódított. A már szinte szokásos forgatókönyv szerint zajlott minden, megjelenés, azonnali toplistás helyezés, milliós eladások melyek napokon belüli platina lemez státuszt jelentettek és egy újabb Grammy díj.

 

 

Sade és együttese közel 30 éves fennállása alatt összesen 6 koncertkörutat adott, ezért igazi ritkaságnak számít a mostani Magyarországi koncertje.


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek