Sziget 2012 – Ne rutinból bulizz, mert lemaradsz!

2012/05/03  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A „sziget" szó ma már nem csak hazánkban bír többletjelentéssel, de az egyik legismertebb magyar szóvá vált az egész világon. Az első években még a „világegyetemisták találkozóhelyeként" aposztrofált rendezvény mára már Európa elismerten legjobb nagyfesztiválja.

Sziget 2012 – Ne rutinból bulizz, mert lemaradsz!

Ez a tény nemcsak a régi és új szigetelőket vonzza idén a Hajógyárira, de idelátogatnak a legendás Glastonbury, a Roskilde és a japán Fuji Rock Festival főszervezői is, hogy megnézzék, ki vitte el előlük a pálmát. „1993-ban még fel sem merült, hogy egyszer a huszadikat fogjuk szervezni..." - mondta a magyar főszervező, Gerendai Károly. Beszámolt arról is, hogy a tavalyi Prince koncert - mindamellett, hogy zeneileg feledhetetlen élménynek számít - üzleti szempontból akkora bukta volt, hogy idén emiatt is jelentős megszorításokra kényszerültek.

Persze, sok más gazdasági tényező is a nadrágszíj meghúzására kényszeríti a Sziget költségvetését, ám legyen most elég nekünk annyi, hogy a helyzet komoly, de nem reménytelen. Annál is inkább, mert a „rendes" programot három bónusznap előzi meg: a -2. nap például egyből a Magyar Dalé lesz. A Presser Gábor bábáskodásával létrejött projekt felvonultatja majd a honi zenei élet nagyságait: 11 órán keresztül mintegy 70 előadó lép majd színpadra ("Hozd el anyádat is!":). Vadonatúj feldolgozásain alapuló Daloskönyvével lép fel a Csík zenekar a jubileumi Sziget mínusz 1. napján, augusztus 6-án. A csaknem háromórás megakoncerten a magyar beat- és rocktörténelem olyan legendáival közösen adják elő feldolgozásaikat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László és Kovács Kati - de természetesen a Csík-koncertekről „elmaradhatatlan" Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is színpadra lép majd. Másnap, a 0. napon pedig egy egész estés, önálló Ákos-koncert várja a rajongókat.

NOS: A címben emlegetett rutin pedig arra vonatkozik, hogy feledkezzetek el a Sziget eddigi, nagyjából állandó térképéről, mert idén teljesen összekavarták az egészet: a Világzenei Nagyszínpad a korábbi Nagy Utcaszínház helyszínére költözik, s immár öt programsávval OTP Bank World Music Party Színpad néven várja rajongóit. A Nagy Utcaszínház a tavalyi Rock-Metal Nagyszínpad helyére kerül: idén a francia Compagnie Pipototal szórakoztatja majd minden este a szigetlakókat. A Roma Sátor a „színházi domb" mellé települ (idén Amerikából és Ausztráliából is érkeznek ide zenészek), vele szembe költözik az European Meeting Point, míg a Logikai Játékok Sátra az Octopus helyét foglalja el. Az összművészeti helyszín (idén: KultúrZóna) a tavalyi MR2 színpad helyén lesz, míg a Magyar Nagyszínpad a korábbi világzenei helyszínre költözik. Az Afro-Latin Színpad és Világfalu a Blues Színpad helyére lesz áttelepítve. (Kiegészülve a Desert Spirit elnevezésű, a tuaregek életét bemutató programmal.) Az A38 Színpad a Nagyszínpad mögötti rétre kerül, és immár hét sávban ontja a zenét, a korábbi helyét pedig a Sporthelyszín foglalja majd el, ahol mód lesz az olimpiai közvetítések megtekintésére is. És végül visszamegy eredeti helyszínére a Magic Mirror.

ÉS: Nagyobb lesz az Arena, s új helyszínként debütál a Holland Meets Hungary, ami a régi Afro-Latin Színpad & Világfalu helyén lesz látható, és holland-magyar zenészek és DJ-k közös zenélésébe fog torkollni. Szintén új nemzetközi bulihely és presscenter lesz az olasz kemping csücskénél kitelepülő Puglia Sounds - Mambo Stage.

DE: A metál nagyhelyszín a költségcsökkentés sűrűjében elvérzett, és sajnos így járt a Medúza is. Az előbbi műfaj rajongói azonban nem maradnak ki a buliból: a nulladik napon egy egész napos, úgynevezett Metál Nap várja a rajongókat. A line-up egyelőre képlékeny, de a szervezők reményei szerint az indulásra kikristályosodik.

MÉG: Idén két extra programelemmel bővül a Hungarikum Falu kínálata: minden este 20 perces Szent Iváni tűzugrással ünneplik majd a táncosok, a zenészek és természetesen a látogatók a jubileumi Szigetet. Ettől az évtől a Falu területén bemutatnak majd egy-egy Magyarországon is honos gyógynövényt és a hozzá kapcsolódó népi gyógymódokat, idén ez a növény a sokak által finom illatáról ismert levendula lesz.

A LÉNYEG: A többi színpad, színhely, társulás volt, van, lesz, ezek részletes programjáról, újdonságairól a Sziget hivatalos honlapján olvashattok majd, de a friss híreket mi is megosztjuk veletek vagy itt, vagy a FB-oldalunkon.

 

 

Szólj hozzá!


SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel ünnepli meg Szeged napját

SZIN 2024: a fesztivál 521 kedvezményes bérlettel...

A SZIN kedvezményes belépőkkel ünnepli Szeged Napját. A jeles dátumra utalva 521 igen kedvezményes SZIN-bérlet várja majd gazdáját, de...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A Kobuciban bukkan fel a pasi, aki megtalálta Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját

Idén már kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten az országos Beatles találkozót. Az esemény június 16-án lesz az óbudai Kobuci Kertben, a találkozó fővédnöke pedig az a Nick Wass, akinek vezetésével idén Angliában megtalálták Paul McCartney elveszettnek hitt első basszusgitárját.

Énekesnők a nagyvilágból, avagy Palya Bea görög selyme

Palya Bea müpás koncertsorozatának alkalmain 2015 óta elbűvölőbbnél elbűvölőbb énekeseket láthattunk és láthatunk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Idén a görög apától és francia anyától származó, párizsi Dafne Kritharas lesz a magyar énekes vendége.
Új koncertek