Bedurciztak a mulatósok, a humorista YouTube csatornája bánta

2017/12/27  ·   Bulvár   ·  Labancz Andrea

Balázs Pali és a Cairo együttes nem nézte jó szemmel a Kívánságszatyor Pistivel néven futó egyre népszerűbb YouTube csatorna látogatói számának növekedését, így mindent megtettek annak érdekében, hogy a komplett csatorna törlésre kerüljön.

Fotó: dumaszinhaz.hu

A Kívánságszatyor Pistivel a népszerű Dumaszínházas humorista Bellus István agyszüleménye, ami tulajdonképpen abból állt, hogy a hazai mulatós sztárok és magát sztárnak gondoló előadók munkásságából szemezgetett, ami már önmagában elegendő volt ahhoz, hogy jókedvre derítse a csatorna látogatóit. A saját kutatásból összeálított műsorok rendszeres időközönként követték egymást, és rövid időn belül annyira felkapott lett, hogy ma már a Dumaszínház keretén belül is megtekinthető előadás formájában.

Mint ahogy az ilyenkor lenni szokott, a nézetséggel együtt megjelentek a "jóakarók" is, jelen esetben a még mindig göndör fürtöket lobogtató Balázs Pali és a számunkra ismeretlen Cairo együttes, akik nem szívlelték a humorista tevékenységét, így áldozatos munkával és néhány jól irányzott feljelentéssel sikerült elérniük, hogy a YouTube végleg lehúzza a rolót a csatorna számára. A dolog azért is kellemetlen, mert ezen a csatornán Bellus István egyéb munkái is megtalálhatók voltak, ami így egyetlen mozdulattal a kukában landolt.

A YouTube letiltásokkal számos hazai és nemzetközi sztárnak meggyűlt már a baja, bár viszonylag ritka, hogy eljussanak a teljes csatorna megszüntetéséhez, de mint a mellékelt ábra is mutatja, nem lehetetlen. A fejlesztők által létrehozott letiltásos automatizmus kiválóan működik, de erősen megkérdőjelezhető a jogossága. Kevésbé fájó pont, ha csupán egyetlen anyagunkat minősítik tiltottnak, de aki rendszeresen tölt fel videókat saját csatornájára, az pontosan tudja, hogy a komplett kilövés pótolhatatlan károkat tud okozni, amit persze soha senki nem fog megtéríteni. Talán a YouTube üzemeltetőinek nem ártana átgondolni a csatorna törlésével kapcsolatos szabályok szigorítását, ha továbbra is piacvezetőként szeretnének funkcionálni.

A Dumaszínház kifaggatta Bellus Istvánt a történtekről, aki szerint Balázs Pali a kezdetek óta nem szimpatizált a műsorral; és semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó. Bellus felajánlotta, hogy kivágja az adásból az inkriminált részeket; Balázs Pali azonban a lehető legdrasztikusabb módszerhez nyúlt: letiltatta a csatornát. A CAIRO együttes ígéretet tett, hogy amennyiben a műsorból kivágják az általuk kifogásolt részt, visszavonják a törlési kérelmet. A részlet kikerült az adásból, és az új verzió felkerült a YouTube-ra, a zenekar mégsem tett semmit a retorzió ellen.

Közben a humorista nyílt levelet tett közzé, amely a CAIRO együttes-nek és Balázs Palinak íródott:

„Kedves Kollégák! Sajnálattal vettem tudomásul, hogy hirtelen felindulásból mindketten törlési kérelmet adtatok be a youtube csatornámon található néhány videóra, annak ellenére, hogy minden Kívánságszatyor adás vége főcímében arra kérek minden jogtulajdonost, hogy mielőtt ezt a lépést megteszi, próbáljunk megoldást találni a problémákra. Nektek köszönhetően december 19-én megszűnik a youtube csatornám, pedig akik az én műsoromat kedvelik, azok ugyanolyan fontosak nekem, mint nektek a ti rajongóitok. Elismerem, hogy jogtalanul használtam fel az általatok készített videók kb. 20 másodpercnyi részleteit, ezt soha nem is vitattam, (a videó információkban le is van szépen írva, hogy kié a felhasznált tartalom) de soha nem gondoltam, hogy léteznek olyan művészek, akik ennyire komolyan veszik magukat ebben a komolytalan világban. Nem tagadom, vannak kollégáitok, akiket szintén zavart a műsorban való szereplés, de ők voltak annyira rugalmasak, és belátták, hogy ez egy vicces műsor, amire ugyanolyan igény van, mint a ti művészetetekre. Velük meg tudtam beszélni a dolgot, sőt sokan barátként kezelnek azóta. Van ilyen is, ti ketten valamiért nagyon haragudtok rám, az életre, mindenre, ezáltal magatokra is…

Csaba! Veled megegyeztünk, hogy kivágom a videókból a Cairo együttest, és akkor visszavonod a jelentést, de sajnos csak én tartottam magam a megállapodáshoz, hiszen újra fel lett töltve a három videó immár a Cairo nélkül.

Pali! Te pedig szinte csak a főcímben szerepeltél egy darabig, és tavaly a Muzsika TV díjátadón megígértem neked, hogy nem leszel benne a műsorban, mert szerinted ez rontja az ázsiódat. Én ezt a megegyezést is megtartottam. A leveledben szakmai dolgokra hivatkozva elzárkóztál minden további lehetséges megoldástól.

A nyilvánosság előtt kérlek titeket, hogy még december 19. előtt vonjátok vissza a törlési kérelmet, hogy lássa egy nem is olyan kis közösség, hogy igazából jó fejek vagytok! Ha ezt a gesztust megteszitek, minden adásból kivágom a ti anyagaitokat és a jövőben nem fogtok szerepelni a műsorban.

Nagyon fontos! Én senkit sem buzdítok arra, hogy kezdjen el utálni titeket, mindenki úgy reagálja le a vélt vagy valós sérelmeit, ahogy tudja. Úgy gondolom, hogy egy jó gesztussal még azokat is magatok mellé tudnátok állítani, akik most nem kedvelnek túlságosan titeket a kialakult helyzet miatt.

Sok sikert kívánok a jövőben mindkettőtöknek! Baráti üdvözlettel: Bellus Pisti”

Bellust megvádolták, hogy pénzszerzésre használta fel a videókat. Erre a következőképp reagált:

„Nos, gyorsan átnéztem, összesen két alkalommal kaptam pénzt ezekért a Kívánságszatyor videókért 3 év alatt a Google-tól, kb. 25 ezer Ft-ot, amit jótékonysági célra fordítok. Tegnap hallottam én is a debreceni újszülött hármasikrek szomorú tragédiájáról, ezért nem is volt kérdés, hogy kinek menjen a pénz. Mindenkinek köszönöm, aki mellém és közös kis műsorunk mellé állt!”

Kíváncsian várjuk a két érintett előadó nyilatkozatát is.

Forrás: dumaszinhaz.hu

Bellus István, Kívánságszatyor Pistivel, Balázs Pali, Cairo

 

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek