Kilépett a bandából a nemi erőszakkal megvádolt dobos

2018/10/24  ·   Bulvár   ·  Simonyi Éva

Orri Páll Dýrason az izlandi Sigur Rós nevű együttesben dobol 1999 óta, azonban a hónap elején kilépett a bandából, miután egy Los Angeles-i hölgy, Meagan Boyd azzal vádolta meg, hogy megerőszakolta. Boyd két hete vádolta meg a dobost Instagramon, azonban időközben priváttá állította át fiókját, illetve több ezzel kapcsolatos posztját törölte.

Fotó: Sigur Rós (FB)

Állítása szerint azért jött most elő ezzel a történettel, mert Christine Blasey Ford Brett Kavanaugh (az Amerikai Legfelsőbb Bíróság jelöltje) ellen tett vallomása inspirálta őt.

A hölgy azt írta, 2013 januárjában találkozott a zenésszel egy klubban, ahol akkoriban dolgozott, és hogy a megismerkedésük estéjén kétszer is megerőszakolta őt a nő lakásán. Az Instagram poszt szövegét, ami azóta nem elérhető, a Variety magazin cikkében olvashatjuk:

“2013 januárjában szexuálisan bántalmazott a Sigur Rós egyik tagja, amikor Los Angeles-ben vették fel az albumukat (...). A támadóm neve Orri Páll Dýrason. Sosem jelenttem be az esetet. Sosem fejeztem ki a fájdalmamat publikusan. Már majdnem 6 éve cipelem magammal ezt a terhet …. több ok miatt is. Úgy éreztem, senki sem hinne nekem, és hogy én voltam felelőtlen, amiért megbíztam benne csak azért, mert egy olyan bandában játszott, amit imádtam, és tiszteltem őt mint művészt. Ittas voltam, amikor találkoztam vele egy klubban (volt egy rövid időszak, amíg táncosként dolgoztam egy klubban, a “The Body Shop”- ban), és csókolóztunk is, mielőtt elaludtam az ágyban, ezután teljesen kidőltem. Amikor felkeltem, úgy éreztem, mintha valaki belémhatolt volna az engedélyem nélkül miközben mélyen aludtam…. ez kétszer történt meg azon az éjszakán, és azon gondolkodtam, miért nem mentem el onnan az első eset után – de részeg voltam, holt fáradt, teljes sokkban (...) A #metoo mozgalom fénykorában nem volt még merszem a nyilvánosság elé állni ezzel, mert már attól is szörnyű szorongás fog el, hogy erről beszélek, és akkor pont az első gyermekemet vártam. De annak hírére, hogy Dr. Christine Blasey Ford megvádolta a Legfelsőbb Bíróság jelöltjét, Brett Kavanaugh-t, úgy éreztem, hogy ki kell állnom magamért.(...) Ha még egy nyomorult Sigur Rós-számot meghallok jóga óra alatt, sikítani fogok. Azok a dalok, amiket valaha csodásan megnyugtatónak találtam, most egy undorító szájízt hagynak maguk után."

Azóta még egy posztot írt (ami szintén nem elérhető már):

“Ezek után posztoltam még egyet az esetről és az erőszaktevőmről, aki megkeresett engem, és megpróbált elnémítani, miközben tagadta, hogy mit tett velem 2013-ban, amikor megerőszakolt kétszer is (...) Screenshotokat posztoltam, amiket a levelezésünkről készítettem, de valaki jelentette, az Instagram pedig leszedte őket a személyiségi okokra hivatkozva. Nem én távolítottam el őket. Megértem, ha ezek megsértették az Instagram felhasználási feltételeit, tehát nem fogom újra posztolni őket, de már elküldtem néhány nagyobb izlandi társaságnak. Nem fogok meghátrálni. Tudom, mi történt, és nem felejtek. Ez nem volt könnyű sem nekem, sem a családomnak, de kötelességem, hogy mindenki tudtára hozzam, hogy ő egy szexuális erőszaktevő, és nem lenne szabad egy nőnek sem a közelébe engedni. Ma volt az első alkalom, hogy sírhatnékom volt, amiért évekig elnyomtam magamban a traumát. Ennek még nincs vége. Még csak most kezdődik. A neve Orri Páll Dýrason és a Sigur Rós nevű zenekarban dobol. Ezzel egyidőben keresek egy ügyvédet, mert a történetem kezd elhíresülni, és néhány jogi tanács nagy segítség lenne.”

Ebből ítélve még hallani fogunk az ügyről.

Dýrason a vád miatt kilépett a zenekarból. A Facebook posztjában, melyben ezt bejelentette, nem szólította meg közvetlenül Meagant. A dobos tagadja a vádakat, de a zenekar túl fontos neki, hogy a pereskedés (ha sor kerülne rá), és az egész vita negatívan befolyásolja, és csorbítsa az együttes hírnevét.

“Először is köszönöm a barátaimnak és családomnak a támogatást. Nagyon jó érzés, hogy megbíztok bennem az igen komoly vádak ellenére is.

(...)

Annak fényében, hogy ez a téma mennyire súlyos, úgy döntöttem, elhagyom a Sigur Róst. Ez egy rendkívül nehéz döntés számomra, de nem hagyhatom, hogy ez a vádaskodás hatással legyen a zenekarra, és arra fontos és csodálatos dologra, amit az elmúlt években alkottunk. A munkára, ami oly kedves számomra...

Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy tisztázzam magam és megszabaduljak ettől a rémálomtól, de azok tiszteletére, akik valóban szexuális erőszak áldozataivá váltak, a harcom nem publikusan és nyíltan fogom megvívni.

Szeretettel,
Orri”

Orri tehát kilépett a zenekarból, hogy ne befolyásolja a Sigur Róst a botrány. Aki mindezek ellenére – vagy mindezekkel együtt még szeretné meghallgatni őket, itt a legutóbbi számuk:

 

Sigur Rós, Orri Páll Dýrason, Meagan Boyd, #metoo, nemi erőszak

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek