Mindig is ilyen hippibuszra vágytál!

2019/10/08  ·   Bulvár   ·  koncert.hu

Elárverezik Paul McCartney színesre festett egykori turnébuszát, amellyel 1972 nyarán szelte át Európát zenekarával, a Wingsszel.

Mindig is ilyen hippibuszra vágytál!

A Wings Over Europe (WNO 481) nevű járműre kedden licitálhatnak az érdeklődők az Omega Auctions merseyside-i árverésén. Az évtizedeken át Spanyolországban kallódó busz leütési árát 15 ezer és 25 ezer font (5,6-9,3 millió forint) közé becsülik – adta hírül a BBC hírportálja.

A nyitott tetejű emeletes busz Essex és Norfolk útjait rótta az 1950-es és 1960-as években, mígnem McCartney megvásárolta és átalakította a bandája, valamint azok családtagjainak igényeit kielégítő turnébusszá.  A busz felső szintjéről kivették az üléseket és a matracokat, és babzsákokat tettek a helyükre.

"Tudtuk, hogy Európába turnézunk, és azt is, hogy szép lesz az időjárás, és az a gondolat, hogy egész idő alatt egy buszban ülünk, városról városra, egyik szállodából a másik szállodába, nem tűnt túl vonzónak, ezért úgy döntöttünk, hogy hogy utazzunk egy nyitott tetejű busszal, és napozzunk, miközben egyik helyről a másikra utaztunk. A külsejét pszichedelikussá festettük, mint egy varázsbuszt. Ha nagyon szigorúan nézzük, elég őrült dolog volt játszószobát csinálni a busz felső fedélzetére, és az összes gyermeket odatenni, miközben Európán hajtunk keresztül... Ez nem kifejezetten az, amit elvárnak egy normál együttestől. De mi nem voltunk normális zenekar" – mesélte Sir Paul.

A turnét követően a busz egy tenerifei kávézó parkolójában kötött ki, ahonnan aztán a kávézó tulajdonosának kertjébe került.

"Nagyjából 10 évvel ezelőtt ellátogattam hozzájuk és láttam, hogy a jármű ott rozsdásodik a hátsó kertben" – idézte fel a busz jelenlegi tulajdonosa, Justin James, hozzátéve, hogy akkor ott el is döntötte, megszerzi a buszt. Hozzátette: "nem tudtam, hogy mihez fogok kezdeni vele, csak arra gondoltam, hogy nem kellene hagyni Tenerifén elrohadni".

Jamesnek nyolc évébe telt, hogy a járművet Oxfordshire-be szállíttassa. A hazaköltöztetését az is nehezítette, hogy a buszt nehéz volt kiszabadítani a területről, ahol éveken át pihent. Később gyerekeknek szóló zenés kirándulásokhoz akarta használni a buszt, ám ezt a tervet nem sikerült megvalósítania. A férfi novemberben Ausztráliába költözik, és még előtte szeretné eladni a járművet, amelyre 25 ezer fontot költött. Ha az aukción sikerül magasabb áron eladni a buszt, akkor a különbözetet egy gyermekeket segítő szervezet támogatására fordítja.

Ugyancsak ma zárta le az Omega Auctions a Beatles Kollekcióra történő licitálás lehetőségét. Egy raklap Beatles-bakelit talált gazdára, de ezek mellett más tárgyak is kalapács alá kerültek: például egy dedikált Beatles-fotó, melyet 100-150 fontra taksáltak, végül 200-ért kelt el,

vagy például Peggy Davies Bors Őrmester nippjei (60-100), amelyek 110 fontért mentek el,

ezekért a szörnyűséges felfújható izékért pedig csak 80 fontot fizettek, pedig a végösszeget 100-150-re taksálták. Ezen különösebben nem csodálkozunk...

Érdemes átbogarászni, mi minden Beatles volt az árverésen!

 

Paul McCartney, árverés, Wings, turnébusz, hippibusz, Wings Over Europe, Beatles, aukció

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek