Szívhalászattal indul a füredi Anna-bál

2019/07/12  ·   Bulvár   ·  koncert.hu, MTI

Július utolsó szombatján rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált. Írásunkból kiderül, hogy mulat idén a rendezvény és Balatonfüred közönsége.

Fotó: VEOL.hu

Huszka Jenőt, a neves zeneszerzőt is megihlette az Anna-bálok varázsa. Életének utolsó szerzeménye az Anna-báli keringő, melyet 1962-ben játszottak először a nyitótáncként hagyományos díszpalotás mellett.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc vértanújával.

Az idei Anna-bált megelőző napokbana nagyközönséget az Anna-fesztivál programjai várják, melynek keretében kedden és szerdán tartják a 7. prímásversenyt, csütörtökön a Magyar Állami Operaház énekkara lép fel, pénteken pedig Verdi-operákat hallgathat a közönség az operaház zenekarának közreműködésével.

A fesztivál egyik legérdekesebb programja a hagyományos Szívhalászat, amely 26-án kezdődik este hatkor. Krúdy Gyula novellája alapján egy feldíszített hajó fedélzetéről a vízbe dobott, fából készült szíveket kell a vendégeknek kihalászni a hullámok habjai közül. A legenda szerint az letsz a lányok jövendőbelije – vagy legalábbis a báli kísérője –, akinek a neve a Balatonból kihalászott faszíven szerepel...

27-én lesz Anna-utcabál is, amelyen  a Group&Swing húzza a talpalávalót.

Néhány további újdonsággal is készülnek a 194. Anna-bálra. A Gyógy tér a bál kültéri helyszínévé válik, ahol büfévacsora várja a báli közönséget, és helyi borokat is felvonultató italcsomagot kínálnak a vacsora mellé korlátlan fogyasztással. Ezen kívül néhány balatonfüredi vendéglátóhely már a bál előtti időszakban is különleges kínálattal várja a vendégeket.

A báli estén Operettgálát láthat a közönség Kálmán Imre nagyoperettjeiből, a Magyar Állami Operaház szólistái, balettművészei és a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével. A gálaműsorban közreműködik a Farkas Gábriel Band és Veres Mónika Nika is.

A korábbi évekhez képest változik az éjféli büfé kínálata, a késői órákban sajtkülönlegességeket kóstolhatnak majd a vendégek, újdonságként pedig balatoni borászok mutatkoznak be. A Herendi Porcelánmanufaktúra a bálra 3500 darabos utazó készlettel érkezik, melynek értéke meghaladja a 75 millió forintot.

A bálra érkező hölgyek nyakába kerülő szív színét ezúttal a lenyugvó nap ragyogása ihlette. 32 fiatal érkezik a bálra a település testvérvárosaiból és 17 helyi elsőbálozó is részt vesz majd az Anna-bálon, a bál szépét a Nemzeti Lovas Díszegység kíséri majd, amely kizárólag fekete, magyar lófajtákkal érkezik a rendezvényre.
  

Balatonfüred, Anna-bál

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek