A betyárvilág borongós romantikája – Szomjas György emlékére szól a dal

2021/07/10  ·   Dalsztori   ·  koncert.hu

Egy még el nem készült magyar westernfilmhez írt főcímzenét Fehér Viktor a Kerekes Band dobosa, avagy Vittorio Bianco. Az Amott legel című palóc népdalt Sohajda Péterrel közösen dolgozták fel – Szomjas György emlékének ajánlva.

Szomjas György

Honnan a Vittorio Bianco név? Egy olasz turnén a Kerekes vezetője, Fehér Zsombor így konferálta fel Viktort a színpadon – a helyiek legnagyobb örömére. Azóta használja ezt a nevet, mint alteregó. Ebbe a projektbe különösen illett a spagetti westernes hatás miatt. Egyfajta kikacsintás Sergio Leone munkássága felé.

“Mindig vonzott a magyar betyárvilág romantikája, amiről persze gyorsan kiderült, hogy sokkal mélyebb mozgatórugói vannak, mint a puszta szabadságvágy: kilátástalanság, árulás, kényszerpályák, örökölt sorsok. A legtöbb betyár élete megérne egy filmet, de sajnos még várat magára, hogy 21. századi narratívából is valaki elmesélje ezeket. Addig is ott vannak nekünk Szomjas György filmjei: a Talpuk alatt fütyül a szél és a Rosszemberek. Valójában ez a dal egy el nem készült film főcímzenéje, aminek jelenleg a forgatókönyvén dolgozom. A dal írása közben 'A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford' című pszicho-western lebegett a szemem előtt, amelynek komor, baljós hangulata ott lebeg a puszták felett" – meséli Viktor, aki még nagyapjától hallotta a palóc népdalt, aminek az átiratát Sohajda Péterrel közösen készítették el.

„Szerettem volna egy olyan magyar népdalt választani, ami kellően borongós hangulatú. Mind a dalválasztás, mind a borító, mind a dallam lüktetése a borongós magyar westren koncepciót erősíti” – teszi hozzá Viktor.

A dalban Szlama László koboz és citeraművész játssza a citeraszólamot. A citera hangzása az egyik legismertebb népi hangszín, de könnyűzenei közegben még nagyon kevesen használták. A countryzenékben hallható slide gitár méltó párja, mégis egy sajátosan magyar, egyedi hangzást ad a dalnak.

A Hat pej csikó keverése a Standing Waves Studio-ban készült, a mastering pedig a világhírű Abbey Road stúdióban, Alex Gordon keze által. A dalból remixek is készülnek majd, többek között Gianni Durrente italo-disco feldolgozása.

 

Szomjas György, Fehér Viktor, Vittorio Bianco, betyár, népdal, Abbey Road stúdió, Gianni Durrente

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
NÓTÁR MARY A...
EVERNESS Fesztivál