A betyárvilág borongós romantikája – Szomjas György emlékére szól a dal

2021/07/10  ·   Dalsztori   ·  koncert.hu

Egy még el nem készült magyar westernfilmhez írt főcímzenét Fehér Viktor a Kerekes Band dobosa, avagy Vittorio Bianco. Az Amott legel című palóc népdalt Sohajda Péterrel közösen dolgozták fel – Szomjas György emlékének ajánlva.

Szomjas György

Honnan a Vittorio Bianco név? Egy olasz turnén a Kerekes vezetője, Fehér Zsombor így konferálta fel Viktort a színpadon – a helyiek legnagyobb örömére. Azóta használja ezt a nevet, mint alteregó. Ebbe a projektbe különösen illett a spagetti westernes hatás miatt. Egyfajta kikacsintás Sergio Leone munkássága felé.

“Mindig vonzott a magyar betyárvilág romantikája, amiről persze gyorsan kiderült, hogy sokkal mélyebb mozgatórugói vannak, mint a puszta szabadságvágy: kilátástalanság, árulás, kényszerpályák, örökölt sorsok. A legtöbb betyár élete megérne egy filmet, de sajnos még várat magára, hogy 21. századi narratívából is valaki elmesélje ezeket. Addig is ott vannak nekünk Szomjas György filmjei: a Talpuk alatt fütyül a szél és a Rosszemberek. Valójában ez a dal egy el nem készült film főcímzenéje, aminek jelenleg a forgatókönyvén dolgozom. A dal írása közben 'A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford' című pszicho-western lebegett a szemem előtt, amelynek komor, baljós hangulata ott lebeg a puszták felett" – meséli Viktor, aki még nagyapjától hallotta a palóc népdalt, aminek az átiratát Sohajda Péterrel közösen készítették el.

„Szerettem volna egy olyan magyar népdalt választani, ami kellően borongós hangulatú. Mind a dalválasztás, mind a borító, mind a dallam lüktetése a borongós magyar westren koncepciót erősíti” – teszi hozzá Viktor.

A dalban Szlama László koboz és citeraművész játssza a citeraszólamot. A citera hangzása az egyik legismertebb népi hangszín, de könnyűzenei közegben még nagyon kevesen használták. A countryzenékben hallható slide gitár méltó párja, mégis egy sajátosan magyar, egyedi hangzást ad a dalnak.

A Hat pej csikó keverése a Standing Waves Studio-ban készült, a mastering pedig a világhírű Abbey Road stúdióban, Alex Gordon keze által. A dalból remixek is készülnek majd, többek között Gianni Durrente italo-disco feldolgozása.

 

Szomjas György, Fehér Viktor, Vittorio Bianco, betyár, népdal, Abbey Road stúdió, Gianni Durrente

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek