A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát hamisan!

2022/08/08  ·   Dalsztori   ·  koncert.hu

A hétvégén a kezünkbe került az Interpress Magazin "Tudta-e" kiadása, ebben volt egy szócikk a My Way-gyilkosságokról, ennek a történetnek mentünk egy kicsit utána.

Fotó: filipinotimes.net

A Fülöp-szigeteken a karaoke a király. Minden körzetben van vagy 10 karaokebár, amelyek mindegyike sokáig nyitva van. Persze, a karaoke nem teljes alkohol nélkül, és ha ehhez hozzáadsz néhány részeg ÉS nem beénekelt filippínót, akkor sanszos, hogy valaki megsérül. Sőt, ahogy az a "My Way" gyilkosságok esetében is történt, néhányan talán holtan végzik közülük – írja a "Hogyan váltotta ki Frank Sinatra "My Way" című dala a Fülöp-szigeteki karaoke-gyilkosságokat?" című cikkében az Esquire magazin.

2002 és 2012 között a karaokéval kapcsolatba hozható gyilkosságok sorozata borzolta a szigetország lakóinak idegeit: a gyanú szerint eme évtized alatt legalább 12 embert öltek meg Frank Sinatra "My Way" című slágerének éneklésével összefüggésben. Ne úgy képzeljük, hogy a gyilkos a karaoké bárokat járta, és aki nem énekelt rendesen, azt lepuffantotta, inkább arról van szó, hogy több különböző szituációban a dal volt a konfliktus forrása, ami aztán emberhalállal végződött. Voltak, akiket azért öltek meg, mert hamisan énekeltek, másokat azért, mert megkaparintották a mikrofont és nem akarták elengedni, és jó néhány embert meg azért, mert órákon át ismételték a dalt...

2007-ben San Mateóban például egy karaoke bár biztonsági őre lelőtt egy 29 éves férfit, aki a "My Way"-t énekelte. Állítólag a fiatalember hamisan énekelt, plusz nem is akarta abbahagyni, az őr erre elvesztette a fejét, elővett egy 38-as kaliberű pisztolyt, és agyonlőtte az "énekest".  Ez csak egy eset a sok közül, ami 10 év alatt történt. A gyilkosságsorozat sokkolta a társadalmat, és néhány bártulajdonos le is vette a dalt a kínálatból. Ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, annak egy különteremben van rá lehetősége, sőt, egyes bárokban spéci személyzet áll készenlétben, hogy elsimítsák az esetenként hamis éneklés okozta konfliktusokat.

És amikor már mindenki azt hitte, Sinatra szelleme már nem pusztít a Fülöp-szigeteken, 2018-ban egy 60 éves férfit késelt meg a 28 éves szomszédja egy születésnapi parti közben. A beszámolók szerint az idős férfi éppen akkor tépte ki a mikrofont a szomszédja kezéből, amikor az rázendített volna a  "My Way"-re, ökölharc alakult ki, aminek az lett a szerencsétlen vége – the end is near –, hogy a szomszéd leszúrta az idős férfit, aki később belehalt a sérüléseibe.

Hozzátesszük, Sinatra rühellte ezt a dalt...

A gyilkosságok megdöbbentették a világot. Felvetődött a kérdés, hogy vajon a filippínók macsósága az erőszak oka, vagy a dal eleve hordozza magában a végzetet, vagy, hogy tényleg ennyire rosszul énekelnek a filippínók...?

A Fülöp-szigeteken nehéz az élet a társadalom túlnyomó része számára, a szegénységi küszöb alatt élnek, és onnan esélyük sincs feljebb jutni. A karaoke, amely mindössze 5 fontba került akkor dalonként, egyfajta meneküléssé vált a mindennapok küzdelmeiből. Így talán valamennyire érthető, hogy miért haragszanak azokra, akik tönkre akarják vágni ezt a kis átmeneti békét. A New York Timesnak 2010-ben adott interjújában Roland Tolentino, a Fülöp-szigeteki Egyetem professzora és az UP College of Mass Communication korábbi dékánja megjegyezte: "A Fülöp-szigeteket egy nagyon erőszakos társadalom jellemzi, így a karaoke csak kiváltja azt, ami itt már létezik, ha bizonyos társadalmi szabályokat megszegnek".

Szóval, csak óvatosan a My Way-jel, ha estleg arra jártok.

Köszönjük az IPM-nek a sztoriötletet!

 

 

 

 

My Way-gyilkosságok, Sinatra, Fülöp-szigetek

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek