A My Way-gyilkosságok, avagy sose énekelj Sinatrát hamisan!

2022/08/08  ·   Dalsztori   ·  koncert.hu

A hétvégén a kezünkbe került az Interpress Magazin "Tudta-e" kiadása, ebben volt egy szócikk a My Way-gyilkosságokról, ennek a történetnek mentünk egy kicsit utána.

Fotó: filipinotimes.net

A Fülöp-szigeteken a karaoke a király. Minden körzetben van vagy 10 karaokebár, amelyek mindegyike sokáig nyitva van. Persze, a karaoke nem teljes alkohol nélkül, és ha ehhez hozzáadsz néhány részeg ÉS nem beénekelt filippínót, akkor sanszos, hogy valaki megsérül. Sőt, ahogy az a "My Way" gyilkosságok esetében is történt, néhányan talán holtan végzik közülük – írja a "Hogyan váltotta ki Frank Sinatra "My Way" című dala a Fülöp-szigeteki karaoke-gyilkosságokat?" című cikkében az Esquire magazin.

2002 és 2012 között a karaokéval kapcsolatba hozható gyilkosságok sorozata borzolta a szigetország lakóinak idegeit: a gyanú szerint eme évtized alatt legalább 12 embert öltek meg Frank Sinatra "My Way" című slágerének éneklésével összefüggésben. Ne úgy képzeljük, hogy a gyilkos a karaoké bárokat járta, és aki nem énekelt rendesen, azt lepuffantotta, inkább arról van szó, hogy több különböző szituációban a dal volt a konfliktus forrása, ami aztán emberhalállal végződött. Voltak, akiket azért öltek meg, mert hamisan énekeltek, másokat azért, mert megkaparintották a mikrofont és nem akarták elengedni, és jó néhány embert meg azért, mert órákon át ismételték a dalt...

2007-ben San Mateóban például egy karaoke bár biztonsági őre lelőtt egy 29 éves férfit, aki a "My Way"-t énekelte. Állítólag a fiatalember hamisan énekelt, plusz nem is akarta abbahagyni, az őr erre elvesztette a fejét, elővett egy 38-as kaliberű pisztolyt, és agyonlőtte az "énekest".  Ez csak egy eset a sok közül, ami 10 év alatt történt. A gyilkosságsorozat sokkolta a társadalmat, és néhány bártulajdonos le is vette a dalt a kínálatból. Ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, annak egy különteremben van rá lehetősége, sőt, egyes bárokban spéci személyzet áll készenlétben, hogy elsimítsák az esetenként hamis éneklés okozta konfliktusokat.

És amikor már mindenki azt hitte, Sinatra szelleme már nem pusztít a Fülöp-szigeteken, 2018-ban egy 60 éves férfit késelt meg a 28 éves szomszédja egy születésnapi parti közben. A beszámolók szerint az idős férfi éppen akkor tépte ki a mikrofont a szomszédja kezéből, amikor az rázendített volna a  "My Way"-re, ökölharc alakult ki, aminek az lett a szerencsétlen vége – the end is near –, hogy a szomszéd leszúrta az idős férfit, aki később belehalt a sérüléseibe.

Hozzátesszük, Sinatra rühellte ezt a dalt...

A gyilkosságok megdöbbentették a világot. Felvetődött a kérdés, hogy vajon a filippínók macsósága az erőszak oka, vagy a dal eleve hordozza magában a végzetet, vagy, hogy tényleg ennyire rosszul énekelnek a filippínók...?

A Fülöp-szigeteken nehéz az élet a társadalom túlnyomó része számára, a szegénységi küszöb alatt élnek, és onnan esélyük sincs feljebb jutni. A karaoke, amely mindössze 5 fontba került akkor dalonként, egyfajta meneküléssé vált a mindennapok küzdelmeiből. Így talán valamennyire érthető, hogy miért haragszanak azokra, akik tönkre akarják vágni ezt a kis átmeneti békét. A New York Timesnak 2010-ben adott interjújában Roland Tolentino, a Fülöp-szigeteki Egyetem professzora és az UP College of Mass Communication korábbi dékánja megjegyezte: "A Fülöp-szigeteket egy nagyon erőszakos társadalom jellemzi, így a karaoke csak kiváltja azt, ami itt már létezik, ha bizonyos társadalmi szabályokat megszegnek".

Szóval, csak óvatosan a My Way-jel, ha estleg arra jártok.

Köszönjük az IPM-nek a sztoriötletet!

 

 

 

 

My Way-gyilkosságok, Sinatra, Fülöp-szigetek

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek