Így szól egy magyar dal egy ír csávó szájából

2021/09/08  ·   Dalsztori   ·  koncert.hu

Az ír származású O’SULLIVAN első magyar nyelvű számának egészen különleges a története, hiszen saját szerzeményét dolgozta át. A Szárnyaidon viszont nem egy egyszerű fordítása a tavaly megjelent Little Bird-nek, annál sokkal több...

Így szól egy magyar dal egy ír csávó szájából

Az Írországban született, de 12 éve Magyarországon élő Ian O’Sullivan tavaly jelentkezett első szóló dalával, a sok hazai és nemzetközi lejátszási listát is meghódító keserédes nyári slágerrel. A Little Bird címre keresztelt szám annyira meghatározóvá vált számára, hogy úgy érezte, szeretné, ha a hazai közönség még jobban tudna kapcsolódni a mondanivalójához. Így született meg annak magyar változata, a Szárnyaidon, melynek dalszövegét a 30y énekes-dalszerzője, Beck Zoli jegyzi.

A zenész az elmúlt időszakban jobban beleásta magát a hazai alternatív zenei szcénába, és mikor koncertrepertoárjába ezekből is válogatott, észrevette, hogy a közönség egy teljesen másik szinten tud kapcsolódni a magyar nyelvű dalokhoz.

“A koncertjeimen előadott szerzeményeknéll rájöttem, hogy ezek valójában versek, csak éppen hangosan éneklem őket. Mindig is fontos volt számomra minden saját szövegem, és úgy éreztem, hogy ha magyarul szólok a közönséghez, sokkal ösztönösebben éreznek rá a mondanivalómra - számomra pedig nincs is annál fontosabb, mint hogy kapcsolódni tudjak hozzájuk” – mesélte.

A kezdetektől egyértelmű volt számára, hogy nem egy szimpla fordítást szeretne, úgy érezte, azzal elveszne a dal mondanivalója. Bár kifejezetten jól beszél magyarul, az új terep sok nehézséget is jelentett számára. Ezért is hívta segítségül a 30Y frontemberét és jóbarátját, Beck Zolit.

Tudtam, hogy magyarul újragondolni egy angol nyelvű dalt rohadt veszélyes, mert teljesen más a két nyelv. Egyetlen ember jutott eszembe, aki segíteni tudna nekem ebben, egy igazi költő és jó lelkű ember: a 30y-os Beck Zoli. Zoli nem tükörfordítást, sőt mégcsak nem is fordítást készített a dalból, inkább egyfajta újjászületést” – írta FB-bejegyzésében.

A keserédes hangulatú Little Bird tehát egy új irányt vett és jóval absztraktabb képi világgal meséli el egy fiú és egy lány szerelmét. O’SULLIVAN saját bevallása szerint – mivel korábban is énekelt már magyarul –, magabiztosan vágott neki a feladatnak, de a felvételek közben rá kellett döbbennie, hogy nehezebb dolga van, mint gondolta. A legtöbb fejtörést a kiejtés és a helyes hangsúlyok megtalálása okozta, ezért magyar barátoktól és zenészektől kért tanácsot. Így hosszú út és rengeteg munka vezetett a Szárnyaidon megjelenéséig.

"Nagyon hálás vagyok neki (mármint Beck Zolinak) és minden magyar művész ismerősömnek, akik segítettek egy ír csávónak, hogy hogyan fejezze ki az érzéseit egy másik nyelven..."

 

O’SULLIVAN a nyáron csak egyetlen koncertet adott, várjuk, hogy az őszi/téli klubszezonban hol bukkan majd fel.

 

Ian O’Sullivan, Beck Zoli, Szárnyaidon, ír, magyar nyelv

 

 

Szólj hozzá!


Két Parkos fellépése után LP a Budapest Arénában ad koncertet

Két Parkos fellépése után LP a Budapest Arénában...

Laura Pergolizzi, azaz LP generációja egyik legkedveltebb énekes-dalszerzőjévé vált az egész világon. Erről 2024. március 7-én ismét...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Visszatér Budapestre Sir Rod Stewart

2018-ban ott voltunk az arénás koncertjén, aztán pár évvel később is erre járt: nem megerősített infók szerint énekelt egy puccos esküvőn mintegy 300 milláért – de most megint mindenkinek dalolni fog, nem csak az ifjú párnak: a legnagyobb slágerit hozza el 2024. június 22-én lép az MVM Dome-ba.

Közös zenélésre várnak mindenkit pénteken Veszprémben

A Hangjáték elnevezésű zenei program küldetése, hogy minél többen éljék át a zene adta örömöt. A zene világnapja alkalmából lesz népdaléneklés és a hangszeres zenével is ismerkedhetnek a látogatók

20 éves a Chameleon Jazz Band

A Chameleon Jazz Band a MOM Kulturális Központban tartja 20 éves jubileumi koncert 2023. november 23-án. A jegyeket csatoltuk!
Új koncertek