Klipsztori: 10 éves a Racing Rats!

2017/12/02  ·   Dalsztori   ·  Simonyi Éva

A 2002-ben megalakult birmingham-i Editors talán leghíresebb dala 2007 november 26-án jelent meg. Az évfordulót ők sem felejtették el, Facebookra posztolták ki a videóklipjét.

Klipsztori: 10 éves a Racing Rats!

A dal az együttes második lemezéről származik, az An End Has A Start-ról, pontosabban ez a harmadik single az albumról. 26. lett a UK Charts-on, egy hellyel sikerül előrébb kúszni a listán, mint a címadó dal.

Összesen már öt lemezük jelent meg, a debütáló The Back Room (2005), az akkori hangzáshoz képest erős váltást hozó sötétebb, szintisebb In This Light and on This Evening (2009), a The Weight of Your Love (2013), és a legutóbbi csupán két éve, ez az In Dream (2015). Szerencsére a következőre sem kell sokat várni, jövőre ugyanis érkezik a legújabb Editors lemez!

A The Racing Rats videójában az együttes egy külvárosi utcán a házak előtt játszik hangszerein lassított felvételen, csak úgy, mint a Bullets című daluk klipjében. Tom, az énekes észrevesz egy kislányt, aki krétával rajzol egy nagy kört a betonra. A videó végefelé egy napfogyatkozásnak lehetünk tanúi, amely eltakarja a kislány körét, amely a sötétségben végül fényleni kezd, a zenekar és a városiak pedig áhítattal figyelik. A napfogyatkozás végén a város üressé válik, olyan érzést hagyva maga mögött, mintha az esemény “elfogyasztotta” volna a város népét.

A dalszöveg a videóklippel főleg ott jön kapcsolatba, ahol Tom arról énekel, még ne menj ki játszani, még nem jött el az ideje:

"Slow down little one, you can't keep running away / You mustn't go outside yet, it's not your time to play / Standing at the edge of your town with the skyline in your eyes / Reaching up to God, the sun says its goodbyes".

A dal igazi jelentése természetesen mindenkinek a képzeletére van bízva, de egy érdekes teória szerint valaki olyanról szól, aki már elveszített valakit egy betegségben.

'When the time comes // You're no longer here

Fall down to my knees // Begin my nightmare'

Amikor az ember rájön, hogy akit szeretett, elment, összetörik, térdre hullik, és egy rémálomban érzi magát.

'I keep up with the racing rats // and do my best to win'

A versenyző patkányok egy olyan helyzetre utal, amikor megpróbálunk eljutni valahova, de végül semerre se megyünk, csak szaladunk, sokszor céltalanul, mások által irányítva. Az énekes úgy érzi, semerre sem tart az élete.

A halott kedvese már a túlvilágon, a mennyben van, felért Istenhez, és vele együtt a fény is elhagyta az életet. A főhősnek pedig vissza kell térnie a valóságba.

'Come on now, You knew you were lost, But you carried on anyway
Come on now, You knew you had no time, but you let the day drift away'

Az énekes talán próbál reményt meríteni abból, ahogyan párja akkor is küzdött, amikor már tudta, hogy nincs remény...

Az Editors egyébként 2018-ban az Akváriumban lép fel az A38 szervezésében.

 


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek