Menopauza 1170x180

Naponta négy fiatal gondol az öngyilkosságra – nekik (is) szól a Konyha új dala

2024/03/26  ·   Dalsztori   ·  koncert.hu

A Konyha csapata – ahogy az elmúlt három koncert-szezonban – idén tavasztól őszig ismét sok ezer kilométert tölt a turnébuszban.Legfontosabb önálló koncertjükre a budapesti Kobuci Kertben kerül majd sor augusztus 7-én, ahol lassan hat lemezes életművük keresztmetszete mellett a Nem mondhatok le magamról is felcsendül majd. 

Naponta négy fiatal gondol az öngyilkosságra – nekik (is) szól a Konyha új dala

Naponta átlagosan négy fiatal keresi meg a Kék Vonal lelkisegély-szolgálatot, mert fél, hogy önmaga ellen fordul. Évente több mint 2000 esetben keresik meg a szervezetet olyanok, akik őket érő bántalmazásról számolnak be. A Konyha zenekar új, Nem mondhatok le magamról című dala, és a hozzá készült videóklip az alapítvánnyal való együttműködésben arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bajba kerül, van kihez fordulni, és kérjen segítséget.

A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt Földrevaló című daluk járta be, amely bár egy konkrét személyről és a vele kapcsolatos gyászról-elengedéséről szól, A YouTube-hozzászólásokból az derül ki, hogy rengetegen saját szeretteikkel kapcsolatos érzelmeiket élték meg rajta keresztül.  A z új dal egy átmeneti krízishelyzetben íródott, ennek érzéseit-vívódását fogalmazza meg. 

Rendezte: Lehel Olivér

 

"A tudósok szerint minden ember életében van 8-10 nagyobb krízis, mindenkiében máskor és más jellegű. Ezekben a helyzetekben könnyen érezhetjük azt, hogy fájdalmunkban elveszítjük az irányítást a sorsunk fölött, és nem mindegy, hogy ilyenkor milyen döntéseket hozunk. Ez a dal is egy - utólag szerencsére átmeneti - krízishelyzetben született, egy szakítás utáni este, amikor azt éreztem, hogy bár kecsegtető lenne ámokfutásba kezdenem az éjszakában az érzéseim elől menekülve, többet nem mondhatok le magamról" – mesélt a dalszöveg hátteréről és születéséről Szepesi Mátyás, a Konyha frontembere.

A zenekarban megfogalmazódott a gondolat, ha már ilyen komoly témát választott és remélhetőleg sok ember keres majd vigaszt a dalukban, szeretnének együttműködni egy olyan szervezettel, aki konkrét segítséget is nyújthat hasonló esetben. A Konyha kezdeményezéséhez a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány csatlakozott.

A szervezet bő 30 éve működtet ingyenes telefonos krízisvonalat annak érdekében, hogy gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtt fiataloknak segítsen. 2023-ban 20 000-nél is több megkeresést kaptak telefonon, chaten vagy levélben. Leggyakoribb nehézségek a szorongás, lehangoltság, magány és az önértékelési problémák. Az elmúlt évben 1200 beszélgetés szólt érzelmi bántalmazásról, 500 alkalommal derült ki, hogy a hívót súlyosan elhanyagolják, több, mint 700 hívásban fizikai bántások miatt kerestek segítséget. Továbbá közel 500 gyerek mindennapjainak része a kortárs bántalmazás, és 363 alkalommal szexuális abúzusról beszéltek a Kék Vonal megkeresői. Naponta átlagosan 4 fiatal azért hívja a 116-111-es számukat, mert fél, hogy önmaga ellen fordul. 

"A Kék Vonal anonim és ingyenes szolgáltatásai azoknak a gyerekeknek és fiataloknak is lehetőséget és esélyt adnak a változásra, akik úgy érzik, nem tudnak a környezetükben lévő felnőttekhez fordulni. A tizenévesek, és fiatal felnőttek minden olyan személyes kérdéssel megkereshetnek minket, ami éppen foglalkoztatja őket. A fiatalok felé a legfontosabb üzenetünk, hogy bármi legyen, amit most nehéznek éreznek, nem kell, hogy egyedül küzdjenek. Nincs kis probléma, nagy probléma… Minden hívás, chatüzenet és levél egyaránt fontos, mindenki megértéssel és támogatással találkozik, ha hozzánk fordul. Természetesen nem minden helyzetben elég a beszélgetés, ahhoz, hogy jobb legyen, hogy biztonságba kerüljön egy fiatal. Ha egy gyerek veszélyben van, a cél az, hogy konkrét, segítséget szervezzünk számára . Nem csupán a fiatalok, de az értük aggódó felnőttek megkereséseit is fogadjuk – mondta el Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal szakmai vezetője.

Még egyszer kiemeljük: az alapítvánnyal való együttműködésben a Konyha zenekar és a klipes dal arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki bajba kerül, van kihez fordulni! Kérj segítséget!

És nem vagy egyedül:

 

Zenészek, akik nyíltan beszélnek mentális problémáikról

 

 

Konyha, öngyilkosság, mentális problémák, Kék Vonal

 

 

Szólj hozzá!


Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk  – a Sum 41 Budapesten is elköszön a rajongóktól

Ez legyen a legjobb show, amit valaha csináltunk – a...

A kétezres évek egyik legmeghatározóbb pop-punk zenekara tavaly úgy döntött, befejezik a közös zenélést, és a rajongóktól egy ütős dupla...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.

Nem is akart új lemezt Rudán Joe: most itt a Vasvitéz

"Megmondom őszintén, nem is akartam most lemezt csinálni. Nagyon jól elvoltam a korábbi albumaim és életművem 'árnyékában' " – nyilatkozta a zenész, akinek most jelent meg Vasvitéz című, 14+4 tételes CD-je.
Új koncertek