40 ezret költenek a fiatalok átlagosan egy fesztivál alatt, Krúbi a nagy kedvenc

2022/09/03  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A fiatalok több mint fele szülői forrásból jár fesztiválozni évente jellemzően 1-2 alkalommal, melyeken egyenként átlagosan 39.312 forintot költenek el – derült ki a BME Egyetemi Napok szervezőinek megbízásából készült kutatásból (nem reprezentatív – aszerk.)

 40 ezret költenek a fiatalok átlagosan egy fesztivál alatt, Krúbi a nagy kedvenc

Mi számít jó fesztiválnak?

Melyek Magyarország top előadói és fesztiváljai az egyetemisták szerint?

Mennyi kellene legyen egy sör egy fesztiválon?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre keresték a választ a BME Egyetemi Napok Fesztiválkutatásában, amelynek célközönsége a magyarországi felsőoktatásban résztvevő hallgatók voltak, így egyáltalán nem meglepő, hogy a forrásaik több mint fele a szülőktől származik, és bár viszonylag nagy volt a szórás, a legtöbben 50 és 100 ezer forint közötti összegből gazdálkodnak havonta úgy, hogy szórakozásra 31 624 forintot költenek átlagban ez idő alatt. A konkrét fesztiválozási szokásokat tekintve elmondható, hogy a kitöltők évente 1-2 fesztiválra járnak, fele-fele arányban ugyanarra vagy más-más fesztiválra.

A kutatás résztvevői átlagosan 39 312 forintot költenek egy fesztiválon, ami, ha jól számolunk, kb. nyolcezer forinttal több, mint amit havonta költenek átlagosan szórakozásra. Különösen érdekes ez annak tudatában, hogy a kitöltők közel kétharmada a fesztivált megelőzően otthon vagy a barátoknál fogyaszt alkoholt „alapozásként”, és a válaszadók kevesebb mint fele vásárol csak alkoholos italokat a fesztivál területén belül is. A BME kutatásában arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók szerint hány forint kellene legyen a sör ára. Az átlag 636 forint volt, de a legtöbben 400-500 forint közé áraznák be azt.

A kiterjedt kutatásban arra is keresték a választ, hogy melyik fesztiválon mennyibe kerülnek az italok. A Clientfactory 2022. nyarát átölelő, a magyarországi, nagy látogatottságú, zenei fesztiválókat kutató adatsoraiból leszűrhető, hogy a VOLT, a Balaton Sound és a Sziget nagyságrendileg egy árszinten mozog. A vizsgált fesztiválok közül ezen a hármon a legdrágább, 1850 forint 4 cl vodka, de itt kell a legtöbbet fizetni egy energiaitalért is, egész pontosan 1100 forintot. A Campus és az Efott a jobban megfizethető kategóriába tartozik – s hogy hogy nem –, a BME Egyetemi Napok a legolcsóbb helyszínnek számít a fesztiválok körében. Utóbbi rendezvényen a folyóbor decije mindössze 300 forint, 4 cl keserű csak 800 forint, egy korsó csapolt sörért pedig 700 forintot kell fizetni, ami egy fesztiválon kifejezetten olcsónak számít 2022-ben.

A jegyvásárlással kapcsolatban a fiatalok zöme biztosra megy, vagyis csak azután váltanak bérletet, napijegyet, miután bejelentették a fellépőket.

Arra a kérdésre, hogy mi a fontos a fesztiválozóknak egy adott zenei rendezvényen, a következő válaszok érkeztek:

  • a hangulat, amelyhez szorosan kapcsolódik, hogy
  • kik lépnek fel rajta. Emellett a
  • biztonság kérdése, úgy személyi mint anyagi szinten fontos tényező, többen kifejtették a nyitott kérdéseknél is, miszerint az a jó fesztivál, ahol egyedül is jól és biztonságban érezhetik magukat.

Az Egyetemi Napok Fesztiválkutatásában azt is megkérdezték a fiataloktól, hogy hogyan vélekednek a magyarországi fellépőkről. A legtöbb válaszadó kedvence Krúbi volt, majd Dzsúdló, Halott Pénz, Valmar, Carson Coma és Wellhello. Megfigyelhető, hogy a top 6 névből négyen az utóbbi időkben tettek szert hatalmas népszerűségre, míg a másik két zenekar több éve vezeti a magyar top fellépők listáját,

E hat kiemelt fellépő közül négyen részt vesznek ezen a BME Egyetemi Napokon, amelyet idén, 15. alkalommal, szeptember 13 –15. között rendeznek meg. Budapest legnagyobb hallgatói fesztiválján 3 nap alatt 5 színpadon több mint 50 fellépő szórakoztatja majd a közönséget. A fesztivál szülinapi kiadására sikerült elhozni azokat a top előadókat, akik a kutatásban is az első helyeken szerepelnek, így fellép Krúbi, Carson Coma és Valmar is, mellettük pedig a Follow the Flow és Azahriah erősíti a line upot. Hogy korrektek legyünk, ide kívánkozik, hogy a folyóbor decije mindössze 300, 4 cl keserű 800 forint lesz majd, egy korsó csapolt sörért pedig 700 forintot kell a fesztiválon fizetni.

A teljes programbontás az egyeteminapok.hu oldalon lesz elérhető.

BME Egyetemi Napok, Krúbi, sör

 

 

Szólj hozzá!


artist2watch: egymillió fontos bankjegy független zenészeknek

artist2watch: egymillió fontos bankjegy független...

Független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot a WMMD. A zenei disztribútor idén összesen 6 előadónak segít az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Aki a virágot szereti: nárcisz és napraforgó Csepregi Éva programjában

Nemrég szóltunk, hogy a nem rég életmű-koncertet adó énekesnő április 27-én Babócsán fog dalolni a nárciszok kacspán egybegyűlteknek (link a cikk végén), akkor – anélkül, hogy bármiről is tudtunk volna – úgy kommentáltuk az infót, hogy majd nyáron fog a napraforgóról énekelni. De nem kellett nyárig várni.

Bosnyák és magyar őrület egy dalban: Dubioza Kolektiv plusz Bohemian Betyars

Az őrületes – vagy még inkább őrült – koncertjeiről ismert Bohemian Betyars 15 éves történetében először a világ minden tájáról beenged közreműködőket saját zenei univerzumába. Ennek igazi ékköve a most megjelent Rush című dal, amelyet a Dubioza Kolektiv nem kevésbé fékezhetetlen csapatával közösen jegyeznek.
Új koncertek