A Fonogram-jelölt Mdou Moctar is ott lesz a Bánkitó Fesztiválon

2022/03/29  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Három az egyben: megvannak a Fonogram-díj jelöltjei és elkészült a Bánkitó Fesztivál programja is. A kettő között a kapocs az afrikai gitárzene egyre népszerűbb éllovasának számító Mdou Moctar.

Fotó: Nakanegh Dich

De haladjunk sorban.

2022. április 30-án Fonogram – Magyar Zenei Díj néven immáron 19. alkalommal hirdet győzteseket a MAHASZ. A zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló, összesen 25 tagú szakmai zsűri az első körös szavazás során a beérkezett, idén ismét rekord mennyiségű, mintegy 1400 nevezés közül választotta ki 18 kategória 5-5 (holt verseny esetén 6) jelöltjét. A jelöltek listája a mainstream pop-rocktól az alternatív/indie-rock, hard rock/metal, rap/hip-hop műfajokon át egészen az olyan speciális kategóriákig  terjed, mint a gyerekzene, a nép- és világzene, a szórakoztató stílusok vagy épp a jazz. (A jelöltek dalai és albumai is meghallgathatók az oldalon.)

Bár elég para olvasni a fellépők nevét kék alapon vibráló zöld betűkkel a Bánkitó Fesztivál weboldalán, de mivel betölti a felsorolás a képernyőt, ebből arra következtettünk, hogy nagyjából és egészében kész a line-up. 2022. 07. 13-16. között felbukkan a tónál a magyarok közül Krúbi, a Carson Coma, az Elefánt, a Bohemian Betyars, a Platon Karatajev, a Csaknekedkislány, Beton.Hofi, Dé:Nash, a Napfonat és mások, a külföldieket például Phum Viphurit thai énekes-dalszerző és a címben is említett Mdou Moctar képviseli. (Napi bontást nem találtunk, de a fotókon feltüntetett dátumok alapján lehet orientálódni.)

Thaiföldön Viphurit (Viphurit Siritip) a YouTube-on vált népszerűvé saját dalaival és feldolgozásaival, olyannyira, hogy leszerződtette a Rats Records indie kiadó. Manchild című debütáló albumát 2017-ben adta ki, a következő két kislemeze, a "Long Gone" és a "Lover Boy" már nemzetközi elismerést hozott neki – az első külföldi koncertjei is telt házasak voltak. Fellépett például Malajziában, Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken, az Egyesült Államokban és Kanadában. Olyan európai országokban is megfordult, mint Lengyelország, Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Svájc. Most pedig Magyarországra is ellátogat,s  mivel pólókat (is) gyűjt, biztosan szívesen fogad majd egy Bánkitó-fesztiválosat :)

A másik "nagyágyú" Mdou Moctar, a szaharai rockzene Jimi Hendrixeként is emlegetett gitáros és az ő művésznevét viselő tuareg rockbanda. A Bánkitó Fesztiválon július 16-án az Afrique Victime című albumukat mutatják majd be. A 2021 májusában megjelent korong a nigeri csapat 6. albuma, de első megjelenése a Matador Records szárnyai alatt. Többek között a The New York Times, a Pitchfork, a The New Yorker, a The Guardian és a Rolling Stone magazin szerzőinek tetszését is elnyerte, így nem meglepő, hogy idei Fonogram - Magyar Zenei Díj top 5 jelöltje közé is bejutott az év külföldi alternatív vagy indie-rock albuma/hangfelvétele kategóriában.

 

 

 

Fonogram-díj, Bánkitó Fesztivál, Phum Viphurit, Mdou Moctar

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek