A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap

2013/08/14  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Amikor elindult fanyalogtam, a felénél már élveztem, az utolsó napon pedig szomorúan vettem tudomásul, hogy megint vége...

A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap

A zárónapon mi ráfeküdtünk a pecsétgyűjtésre- ezeket a különböző programhelyszíneken lehetett beszerezni a programfüzetül is szolgáló "útlevélbe". A terv az volt, hogy az összes meglesz nap végére, de aztán egy picit belefáradtunk, így ha jól számoltam 3 hiányt könyvelhetünk el. A jó hír viszont az, hogy ennek ellenére is bekerültünk a Sziget Fesztiválköztársaság állampolgárai közé, amit hivatalos okmánnyal is bizonyítani tudunk! Azt hiszem kiérdemeltük.

Ami a programokat illeti úgy terveztem, hogy pontban háromkor kezdek a magyaroknál, mivel egy nagy kedvenc a Mocsok 1 kölykök ezt a pazar időpontot kapta. Azonban hétvége lévén a BKV istenei úgy rendelkeztek, minél hosszabb időt töltsek a megállókban várakozva, s ezzel gyakorlatilag a koncert végére sikerült beesnem. Innen is elnézést kérek a pontatlanságért. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a bulit pontban fél négykor le is fújták, mivel ugyi kellett a hely a következőknek. Tehát, remélem, mindenki jól figyelt az időpontokat tekintve, ugyanis ha ügyesen számolunk, akkor ez kereken FÉL óra koncertidőt jelent! Mondom még egyszer FÉL óra! MIÉRT? MIÉRT? MIÉRT? Sírva könyörgöm, valaki magyarázza már el nekem hogy lehet az, hogy egy vidéki hakni fellépésre is több időt kapnak a tátogó sztárok, mint egy neves fesztiválon élő zenét produkáló fellépő???

De haladjunk is tovább. Az összegzést majd a végén. A Mocskok egy nagyon tehetséges fiatalokból álló zenekar, borzasztóan kellemes hangzásvilággal és egyedi szövegekkel. Aki sikeresen végignézte a bulit, annak csak halvány fogalma lehet arról mit művelnek a fiúk egy értékelhető koncerten. Őket a kissé alteres/verses szövegvilágú Esti Kornél követte, akik nem tartoznak kifejezetten a kedvenceim közé, de szintén fiatalok és szintén tehetségesek. A délután hátralévő részében róttuk a köröket pecsét ügyben, sikeresen regisztráltuk magunkat a bevándorlási hivatalban, majd a Vurstliban még le is rajzoltak minket. Igaz, kicsit úgy festek, mintha 20 évvel öegebb lennék, de valószínűleg az is közrejátszott, hogy már egy hete bulizunk megállás nélkül.

Igazából vasárnap egyetlen koncert érdekelt igazán, ez pedig az Empire of The Sun. Habár az simert slágereken túl nemigen ismerem a munkásságukat, de a fura jelmezekben pózoló fazonok mindig érdekesek. Először nem értettem miért pont a Party Arénába rakátk őket, de amikor elkezdődött a buli, minden kitisztult. Többek közt az is, hogy az említett slágereken kívül nekem nem sok közöm van ehhez a formációhoz. A fiataloknak viszont bejött a dolog, úgyhogy valószínűleg nem volt rossz döntés elhozni őket a Szigetre.

Amint végeztek, mi igyekeztünk a nagyszínpadhoz, ahol a híres dj, David Guetta szórakoztatta a népet. (Már ha ezt annak lehet nevezni.) Mi tulajdonképpen csak világító pálcikát szerettünk volna beszerezni, de távolból a kivetítőre nézve jól látszott, hogy a színes fények már pislákolnak, így szomorúan vettük tudomásul, hogy erről is lekéstünk.

És akkor néhány szó a sztárvendégről. Elöljáróban megjegyezném, a rádióban én is szívesen hallgatom a mester alkotásait, és ha netalántán (10 évente egyszer) elvetődöm egy diszkóba, akkor még táncolni is kedvem támad. Nadeviszont! Igaz, hogy nem vagyok jártas dj témában, azonban a szám közben hirtelen némára váltok, majd vissza effekt egy vidéki dizsiben, ahol max 1000 ember fordul meg talán még elmegy, ellenben egy ekkora tömeget megmozgató fesztiválon kifejezetten gagyi kategória. Nekem látványra se nyújtott maradandó élményt (Skrillex legutóbb milliószor hatásosabb volt), de ettől az állandó zene-csend-zene-csend játéktól a hátamon is felállt az összes szőrszál. Azt meg pláne nem értem, miért gondolta, hogy a fákingevribádifákingpucsufákinghendzápfákingindiér a leghatásosabb hangulatkeltő egy budapesti fellépésen. Az ilyen megnyilvánulás már rockzenei körökben is szánalmasnak mondható, de úgy tűnik David úrfinak elfelejtettek szólni, hogy ennyire nem vagyunk elmaradottak és igénytelenek. Vagy mégis?

Már a másik fél szem is jelezte, hogy a közönség aznapi összetétele hagyott némi kívánnivalót maga után. Amennyire én láttam előkerültek az általam csak "diszkópatkányok" névre keresztelt sötétség urai és hölgyei, akik életükben nem jártak még fesztiválon, és vasárnap is csak azért mentek ki, hogy elkészítsék a többezredik bepiált bulifotót, amit persze azonnal fel kell tölteni a fészbúkra, hogy a haveroknak eldicsekedjünk milyen fasza (avagy gecijó) volt a buli. Azt kell mondanom, ezekben a pillanatokban nem volt jó érzés magyarnak lenni a Szigeten. 

Ennyit a zárószámról, ugyanis annyira felhúztam magam a kritikán aluli produkción, hogy duzzogva vonultam el inkább a cirkuszi sátorba. És milyen jól döntöttem! A másik fél szemnek korábban már sikerült végignézni a produkciót. Mi ugyan csak a felét láttuk, de még így is tátott szájjal és néma csendben figyeltük a porondon fellépő artisták minden mozdulatát. Azon túl, hogy csorgott a nyálunk a szépen kidolgozott férfitestek látványától, olyan profi módon sikerült összerakni a műsor szerkezetét: profi előadókkal és tökéletesen kivitelezett mutatványokkal, hogy transzközeli állapotban bámultuk az elénk táruló varázslatos világot. Óriási gratula az ötletért, a megvalósításér, és az előadásért egyarát! Nagyon remélem, hogy a MÜPA és a MACIVA közös produkciója elérhető lesz még a közeljövöben, mert akkor mindenkinek szívből ajánlom, mint szórakoztató programot.

A cirkusz - az igazi és a Guetta miatt kreált változat - annyira elvonta a figyelmünket, hogy így lemradtunk a tűzijátékról is, ami állítólag nem volt nagy szám. Erről nem tudok érdemben nyilatkozni, mivel kimaradt az életemből, de egyetlen percig sem bánom. Cirkusz után még visszahúzott a szívem a magyarokhoz, ahol épp a Kiscsillagra dalait énekelte üvöltve a közönség, majd a szünetben átballagtunk a Magic Mirrorba, ahol egykoron színvonalas programokkal várták a látogatókat. Éjfél elmúltával az a DJ Optik keverte a zenét, aki már hosszú évek óta a Magic Mirror rezidens lemezlovasa - és személyes kedvencem. Leginkább azért, mert az általa válogatott 80-as, 90-es, vagy néha becsúszó kicsit korábbi évek nagy slágerei szép emlékeket idéznek, de egyébként is kitűnő érzékkel válogat a számok közt. (Esküszöm ő tökösebb záróprogramot rakott volna össze, mint hires külföldi szakmabelije.) Némi táncikálást követően visszaballagtunk a magyarhoz, ahol a befejező ember ezúttal is Müller Péter Sziámi volt, barátaival karöltve. Úgy gondolom, a másik fél szem erről már mindent elmondott, úgyhogy nem is ragoznám tovább a dolgot. részünkről ezzel zártuk az idei Szigetet.

Konklúzió. Amikor az ember lánya először jár a Szigeten, még nem tudja mire számíthat, így jó esetben minden újdonság bámulattal tölti el. Aki viszont évek óta hazajáró lélek, annak bizony már elvárásai vannak, és könnyebben hajlik a kritikai észrevételekre. Ezek közül is van, aki csak fikázni tud mindent, és van, aki reálisan látja a dolgokat, tehát a jót és a rosszat egyaránt. Úgy gondolom, én ez utóbbi kategóriába tartozom. Attól függetlenül, hogy vannak nem és/vagy visszatetsző dolgok, még mindig szeretem ezt a közeget. Hogy miért? Először is természetesen a koncertek miatt. De a bulikon kívül a különböző érdekes és olykor elgondolkodtató, vagy éppen szórakoztató programok miatt is, ami nélkül nekem unalmas lenne a dolog. És igen, lehet fanyalogni a meghívott sztárok miatt, persze, hogy nekem is megvannak a kedvenceim, akiket szívesen megnéznék, de én azt mondom, ha összességében nézzük a felhozatalt, nem lehet okunk panaszra. Az egyetlen szívfájdalmam még mindig a magyar zenekarok hányattatott sorsa. Ezért elég pipa vagyok minden szervezőre, akit érint a dolog, és nagyon remélem, hogy jövőre ezen a szinten is javul a helyzet! A külföldiek nagyon aranyosak, nagyon kedvesek, nagyon sok pénzt hoznak, szeretjük is őket, de egy pindurkát jobban figyeljünk honfitársainkra, mert megérdemlik az egyenlő bánásmódot! Én azért büszkén hordom a szitizen kitűzőmet, hogy mindenki lássa, kettős állampolgár lettem! :)


Képtár

  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17279
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17281
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17282
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17283
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17285
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17286
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17287
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17288
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17289
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17290
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17291
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17292
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17293
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17294
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17295
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17296
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17297
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17298
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17299
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17300
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17301
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17302
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17303
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17304
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17305
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17306
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17307
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17308
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17309
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17310
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17312
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17313
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17314
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17315
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17316
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17317
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17318
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17319
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17320
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17321
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17322
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17323
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17324
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17325
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17326
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17327
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17328
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17329
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17330
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17331
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17332
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17333
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17334
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17335
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17336
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17337
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17338
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17339
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17340
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17341
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17342
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17343
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17344
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17345
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17346
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17347
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17348
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17349
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17350
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17351
  • A másik fél szem is becsukódik: végítélet - Sziget zárónap kép 17352
 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek