A Sziget üzent az Ed Sheeran koncertre érkező fesztiválozóknak

2019/08/06  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Gyakorlatilag máris telt házasnak tekinthető az idei, immár 27. Sziget fesztivál szerdai nyitónapja, amikor Ed Sheeran lesz a fő fellépő. A szervezők tájékoztatása szerint az utolsó, augusztus 13-i napra, amikor a Foo Fighters és a Twenty One Pilots is színpadra lép, szintén valószínű a telt ház.

 Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A szervezők arra kérik a nyitónapra érkezőket, hogy egyrészt időben érkezzenek aznap, mert óriási lesz a tumultus, és ha lehet, a jegyeiket/bérleteiket már ma, vagy szerda délelőtt vegyék át, hogy elkerüljék a hosszas sorban állást – és az ezzel járó bosszankodást, majd az ezt követő kommentháborút... Szóval, szóltunk: sokan lesztek. Minden évben van egy olyan nap, amikor ez komoly kihívást jelent mindenkinek, a kockázat a fentiekkel csökkenthető.

Bár a fesztivál csak szerdán kezdődik, mintegy tízezer ember van már a Szigeten. Kádár Tamás, a Sziget ügyvezetője szerint a magyarok lesznek a legtöbben, őket követik a Nagy-Britanniából érkező látogatók, ők mintegy 18 ezren lesznek, utána a hollandok következnek 14-15 ezer "szigetelővel". Utánuk a franciák, a németek és az olaszok jönnek.

A Szigeten egyébként már tegnap nagy volt az élet, megjelentek az első színes selyemköntösben flangáló külföldiek, a bejáratnál már több méteres sora volt az egymásba tolt auchanos bevásárlokócsiknak, s az áruház füves területein is piknikező fesztiválozók – és némi szemét – hevertek szerteszét. Bent, a fesztivál területén lázas fészekrakás folyt, konvojban haladtak erre-arra a teherautók, az utolsó simításokat végezték mindenhol – de ultra jó érzés volt, hogy simán körbe lehetett bringázni, na, ez holnaptól elmúlik :) Amit a felületes szemlélő is észrevehetett, s ezt a szervezők is megerősítették, használták Hermione Granger bűbáját, és kissé kitágították a teret, különös tekintettel a hangyautak nagyobb csomópontjaira és a Nagyszínpad előtti térre, ez utóbbi gyakorlatilag úgy néz ki, hogy ameddig a szem ellát: küzdőtér... Kis pánikot okozott, hogy nem leltük a Sziget egyik legkúlabb helyszínét, a viszkiről elnevezett rockcsomópontot, de csak áttették a másik oldalra, keressétek meg a térképen: a 27-es lesz. De 18+-os!

Idén hatvankét országból érkeznek fellépők, mintegy ezer program lesz a fesztiválon. Augusztus 7-én Ed Sheeran nyitja a sztársort a Sziget Nagyszínpadán, ahol 13-án egy két és fél órás Foo Fighters koncerttel zár a Sziget történetének eddigi legerősebb zenei felhozatala.

A 7 nap alatt összesen 9 headliner, megannyi sztár és a Love Revolution jegyében olyan „valódi influencerek" is szólnak a közönséghez, mint Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista, az UNHCR jószolgálati nagykövete, és videó-üzenetben közvetíti gondolatait AlGore, volt amerikai alelnök, a Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója.

Szivárványszínű rózsa és a zenekar fényképével készült műpénz

(Isten bocsássa meg nekünk, elsőre műpéniszt olvastunk... )

Hétfő éjjel hangpróbát tartottak, amely szerint az előírások megfelelő, a határértéken belüli a Sziget fesztivál zajszintje. A teszt alatt a Sziget hat-hét helyszínét is megszólaltatták egyszerre. A szabályozás szerint este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő. a fesztivál ideje alatt folyamatosan öt telepített mérőállomás méri majd a zajszintet. Ha lakossági panasz érkezik valahonnan – márpedig minden évebn érkezik – , akkor ott is mérnek majd, továbbá, ha fesztivál közben esetleg azt tapasztalják, hogy a határértéken felüli a zajszint, akkor azon tudnak állítani.

Az idei sztárfelhozatal kívánságlistáján különösképp izgalmas kérések nincsenek, de hosszas keresgélés után akadhatunk izgalmas dolgokra. A legtöbb zenekar évtizedekkel korábbi kommunikációs eszközöket használna: szinte mindegyik csapat kért budapesti képeslapot, felbélyegezve, amit a szállodából küldenek haza családnak, barátoknak. Az egyik banda pedig hozta a saját nyomtatóját, de olyan ódivatút, hogy a szervezők alig találtak festékpatront hozzá. Nagy sláger továbbá az illatgyertya, a levegőpárásító és a ruhagőzölő is. Környezettudatosság szintén alaptéma a zenekarok között: a kívánságok között van pl. 100%-ban lebomló wc papír vagy olyan kozmetikum, amit állatokon nem teszteltek. Az ételek közt sok a vegán- és vega étrend alapján leadott rendelés, a "furcsaságok" között pedig a lego minifigura, a szivárványszínű rózsa és a zenekar fényképével készült műpénz is megtalálható.

A Nagyszínpad programjai egyébként este 11-kor befejeződnek, a buli azonban nem áll meg, ezután csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok. Köztük a két legnagyobb a Bacardí Aréna és a MasterCard Színpad by A38. A két nagysátor összesen 25 000 látogatót tud befogadni.

A felkészülés számokban

A Sziget építése során felállítottak 27 km kerítést, lefektettek 21 000 m2 méhsejt járólapot és 8.000 m2 alumínium járófelületet a talajterhelés enyhítésére, és a sátrakban további 23.000 m2 dobogót használtak. A Szigeten 250 konténert telepítettek, kiszállítottak 40 kamionnyi építési állványt, és csak a technikát több mint 1 000 kamion hozza-viszi. 1 200 db mobil WC-vel, 600 db angol WC-vel és 2 kamionnyi wc papírral készülnek a szervezők, valamint több mint 500 zuhanyzó áll majd a fesztiválozók rendelkezésére.

A Sziget elhíresült arról is, hogy látványvilágában az egyik legizgalmasabb szerte Európában. Több mint 100 különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció díszíti a területet, 40 km-nyi fényfüzér ad egyedi világítást a fesztiválnak 20 000 izzóval és emellett 1000 lampion is díszíti majd a területet.

A Sziget biztonságát 1 200 őr és további 100 rendvédelmi személy védi. Felépül egy 600 fős egészségügyi bázis, dolgozik a Szigeten 300 tűzoltó, és egy 24 órában működő 20 fős vezetési törzs is, meteorológussal, tűzoltóval, a fegyveres erők képviselőivel, operátorokkal. A kommunikációt 500 db RH rádió biztosítja.

Lesz-e idén is látogatócsúcs?

Tavaly látogatócsúcs született, több mint félmillióan szórakoztak a fesztiválon. Kádár Tamás szerint azonban idén valószínűleg nem lesz újabb látogatócsúcs. "A látogatószám úgy jön ki, hogy az egy adott napon belépők számát adjuk össze hét napra. Az angolok most elsősorban a három- és ötnapos bérleteket vették, a hétnapos bérletek eladásában idén tapasztalható némi visszaesés, napijegyekből viszont több fogyott, mint tavaly" - mondta a főszervező az MTI-nek. Azt is elmondta, hogy  az utolsó, 13-i nap négy fellépője, köztük a Twenty One Pilots és a Foo Fighters fellépti díja eléri a Nagyszínpad 2016-os teljes költségvetését. "Az idei kilenc headliner-kategóriás fellépő díja is meghaladja az eddigi csúcstartóét" – mondta Kádár Tamás az MTI-nek a hétfői sajtóbejáráson. Hírek szerint a csúcsgázsik több millió dollárra is rúghatnak.

 Hasznos infók

Még egyszer a szigetes pénzfeltöltésről: így használjátok a FestiPayt!

 

Közlekedési változások a Sziget idején

 

Sziget 2019, Ed Sheeran, sztárgázsi, hangpróba

 

 

Szólj hozzá!


Súlyos állapotban van a Magna Cum Laude egykori vendégzenésze

Súlyos állapotban van a Magna Cum Laude egykori...

"Ha teheted, segíts Te is! Segítsünk EGYÜTT! Imádkozzunk együtt Laláért (Magda Lajos – aszerk.), hogy mihamarabb lássuk magunk között!" –...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Ahová a pápa is gyalog jár

Valójában nem gyalog ment, hanem egy szépséges, fehér Fiat 500-assal, és nem oda, amire a szólás vonatkozik, de ha úgy vesszük, hogy a zene is alapszükséglet, akkor helyben vagyunk.

Koncepciót váltott a Kaukázussal a Road Movie

Azt gondoltuk, az LGT-klippel csak kivételt tett a Road Movie-sorozat, és a hagyományaihoz híven úgy folytatja a megkezdett utat, amelyen az egyes zenekarok a szűkebb pátriájukat mutatják meg egy-egy dallal, de úgy tűnik, vagy a helyek fogytak el (biztosan nem), vagy valami újra vágytak, esetleg tettek (még) egy kitérőt.
Új koncertek