A Sziget üzent az Ed Sheeran koncertre érkező fesztiválozóknak

2019. augusztus 06.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Gyakorlatilag máris telt házasnak tekinthető az idei, immár 27. Sziget fesztivál szerdai nyitónapja, amikor Ed Sheeran lesz a fő fellépő. A szervezők tájékoztatása szerint az utolsó, augusztus 13-i napra, amikor a Foo Fighters és a Twenty One Pilots is színpadra lép, szintén valószínű a telt ház.

 Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A szervezők arra kérik a nyitónapra érkezőket, hogy egyrészt időben érkezzenek aznap, mert óriási lesz a tumultus, és ha lehet, a jegyeiket/bérleteiket már ma, vagy szerda délelőtt vegyék át, hogy elkerüljék a hosszas sorban állást – és az ezzel járó bosszankodást, majd az ezt követő kommentháborút... Szóval, szóltunk: sokan lesztek. Minden évben van egy olyan nap, amikor ez komoly kihívást jelent mindenkinek, a kockázat a fentiekkel csökkenthető.

Bár a fesztivál csak szerdán kezdődik, mintegy tízezer ember van már a Szigeten. Kádár Tamás, a Sziget ügyvezetője szerint a magyarok lesznek a legtöbben, őket követik a Nagy-Britanniából érkező látogatók, ők mintegy 18 ezren lesznek, utána a hollandok következnek 14-15 ezer "szigetelővel". Utánuk a franciák, a németek és az olaszok jönnek.

A Szigeten egyébként már tegnap nagy volt az élet, megjelentek az első színes selyemköntösben flangáló külföldiek, a bejáratnál már több méteres sora volt az egymásba tolt auchanos bevásárlokócsiknak, s az áruház füves területein is piknikező fesztiválozók – és némi szemét – hevertek szerteszét. Bent, a fesztivál területén lázas fészekrakás folyt, konvojban haladtak erre-arra a teherautók, az utolsó simításokat végezték mindenhol – de ultra jó érzés volt, hogy simán körbe lehetett bringázni, na, ez holnaptól elmúlik :) Amit a felületes szemlélő is észrevehetett, s ezt a szervezők is megerősítették, használták Hermione Granger bűbáját, és kissé kitágították a teret, különös tekintettel a hangyautak nagyobb csomópontjaira és a Nagyszínpad előtti térre, ez utóbbi gyakorlatilag úgy néz ki, hogy ameddig a szem ellát: küzdőtér... Kis pánikot okozott, hogy nem leltük a Sziget egyik legkúlabb helyszínét, a viszkiről elnevezett rockcsomópontot, de csak áttették a másik oldalra, keressétek meg a térképen: a 27-es lesz. De 18+-os!

Idén hatvankét országból érkeznek fellépők, mintegy ezer program lesz a fesztiválon. Augusztus 7-én Ed Sheeran nyitja a sztársort a Sziget Nagyszínpadán, ahol 13-án egy két és fél órás Foo Fighters koncerttel zár a Sziget történetének eddigi legerősebb zenei felhozatala.

A 7 nap alatt összesen 9 headliner, megannyi sztár és a Love Revolution jegyében olyan „valódi influencerek" is szólnak a közönséghez, mint Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista, az UNHCR jószolgálati nagykövete, és videó-üzenetben közvetíti gondolatait AlGore, volt amerikai alelnök, a Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója.

Szivárványszínű rózsa és a zenekar fényképével készült műpénz

(Isten bocsássa meg nekünk, elsőre műpéniszt olvastunk... )

Hétfő éjjel hangpróbát tartottak, amely szerint az előírások megfelelő, a határértéken belüli a Sziget fesztivál zajszintje. A teszt alatt a Sziget hat-hét helyszínét is megszólaltatták egyszerre. A szabályozás szerint este 11 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett hangerő. a fesztivál ideje alatt folyamatosan öt telepített mérőállomás méri majd a zajszintet. Ha lakossági panasz érkezik valahonnan – márpedig minden évebn érkezik – , akkor ott is mérnek majd, továbbá, ha fesztivál közben esetleg azt tapasztalják, hogy a határértéken felüli a zajszint, akkor azon tudnak állítani.

Az idei sztárfelhozatal kívánságlistáján különösképp izgalmas kérések nincsenek, de hosszas keresgélés után akadhatunk izgalmas dolgokra. A legtöbb zenekar évtizedekkel korábbi kommunikációs eszközöket használna: szinte mindegyik csapat kért budapesti képeslapot, felbélyegezve, amit a szállodából küldenek haza családnak, barátoknak. Az egyik banda pedig hozta a saját nyomtatóját, de olyan ódivatút, hogy a szervezők alig találtak festékpatront hozzá. Nagy sláger továbbá az illatgyertya, a levegőpárásító és a ruhagőzölő is. Környezettudatosság szintén alaptéma a zenekarok között: a kívánságok között van pl. 100%-ban lebomló wc papír vagy olyan kozmetikum, amit állatokon nem teszteltek. Az ételek közt sok a vegán- és vega étrend alapján leadott rendelés, a "furcsaságok" között pedig a lego minifigura, a szivárványszínű rózsa és a zenekar fényképével készült műpénz is megtalálható.

A Nagyszínpad programjai egyébként este 11-kor befejeződnek, a buli azonban nem áll meg, ezután csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok. Köztük a két legnagyobb a Bacardí Aréna és a MasterCard Színpad by A38. A két nagysátor összesen 25 000 látogatót tud befogadni.

A felkészülés számokban

A Sziget építése során felállítottak 27 km kerítést, lefektettek 21 000 m2 méhsejt járólapot és 8.000 m2 alumínium járófelületet a talajterhelés enyhítésére, és a sátrakban további 23.000 m2 dobogót használtak. A Szigeten 250 konténert telepítettek, kiszállítottak 40 kamionnyi építési állványt, és csak a technikát több mint 1 000 kamion hozza-viszi. 1 200 db mobil WC-vel, 600 db angol WC-vel és 2 kamionnyi wc papírral készülnek a szervezők, valamint több mint 500 zuhanyzó áll majd a fesztiválozók rendelkezésére.

A Sziget elhíresült arról is, hogy látványvilágában az egyik legizgalmasabb szerte Európában. Több mint 100 különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció díszíti a területet, 40 km-nyi fényfüzér ad egyedi világítást a fesztiválnak 20 000 izzóval és emellett 1000 lampion is díszíti majd a területet.

A Sziget biztonságát 1 200 őr és további 100 rendvédelmi személy védi. Felépül egy 600 fős egészségügyi bázis, dolgozik a Szigeten 300 tűzoltó, és egy 24 órában működő 20 fős vezetési törzs is, meteorológussal, tűzoltóval, a fegyveres erők képviselőivel, operátorokkal. A kommunikációt 500 db RH rádió biztosítja.

Lesz-e idén is látogatócsúcs?

Tavaly látogatócsúcs született, több mint félmillióan szórakoztak a fesztiválon. Kádár Tamás szerint azonban idén valószínűleg nem lesz újabb látogatócsúcs. "A látogatószám úgy jön ki, hogy az egy adott napon belépők számát adjuk össze hét napra. Az angolok most elsősorban a három- és ötnapos bérleteket vették, a hétnapos bérletek eladásában idén tapasztalható némi visszaesés, napijegyekből viszont több fogyott, mint tavaly" - mondta a főszervező az MTI-nek. Azt is elmondta, hogy  az utolsó, 13-i nap négy fellépője, köztük a Twenty One Pilots és a Foo Fighters fellépti díja eléri a Nagyszínpad 2016-os teljes költségvetését. "Az idei kilenc headliner-kategóriás fellépő díja is meghaladja az eddigi csúcstartóét" – mondta Kádár Tamás az MTI-nek a hétfői sajtóbejáráson. Hírek szerint a csúcsgázsik több millió dollárra is rúghatnak.

 Hasznos infók

Még egyszer a szigetes pénzfeltöltésről: így használjátok a FestiPayt!

 

Közlekedési változások a Sziget idején

 

Sziget 2019, Ed Sheeran, sztárgázsi, hangpróba

 

 

Szólj hozzá!


Zöld Sárga: a Qualitons egy teljes albumot szentelt a Kexnek

Zöld Sárga: a Qualitons egy teljes albumot szentelt a...

Új lemezzel és dupla telt házzal koronázza meg karrierjének eddigi legizgalmasabb évét a Qualitons.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Aerosmith-koncert: a kiemelt állójegyek többsége már elfogyott

Ma 11 órakor kezdődött a budapesti Aerosmith koncert belépőinek teljes körű értékesítése, és ahogyan már az elmúlt két nap elővásárlásaiból is sejteni lehetett, ma megindult az igazi roham, és az első óra után már vannak olyan szektorok ahol csak pár darab belépő elérhető, illetve a kiemelt állójegyek többsége is elfogyott.

Felbukkant a neten egy egész zenei archívumra való bakelitlemez, cédé, aranylemezek

A Bors figyelt fel arra, hogy valaki egy Cipő (Bódi László) nevére kiállított aranylemezt árul a neten. A Bravissimo Best of Hungary 2 című, 1995-ben megjelent korongon szerepel a Kék és narancssárga című dal is, amelyet Cipő írt és adott elő.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek