Ákos is fellép az Erkel-Feszten

2013. november 04.  ·   Fesztivál   ·  MTI, koncert.hu

A névadó születésének évfordulóján, november 7-én négynapos ünnepi programsorozattal, az Erkel-Feszttel nyílik meg hivatalosan a felújított Erkel Színház.

Ákos is fellép az Erkel-Feszten

November 7-re teljesen megújul a 2007-ben bezárt színház. Az átalakítások jelentős része a színfalak mögött történt, megújultak a szólista és csoportos öltözők, a szociális terek. Korszerűsítették a színpad műszaki berendezéseit. Az épület gépészeti (víz, csatorna, fűtés, szellőzés) rendszereinek számottevő része megújulhatott. A közönség új arculatú auditóriumba léphet be, melynek kialakítása során az építészek arra törekedtek, hogy a rendkívül jó akusztikai adottságok ne változzanak. A nézőtér korszerű szellőzőrendszert kapott. A széksorok kényelmesebb kialakításával a nézőszám ugyan 1935-ről 1819-re csökkent, a színház azonban így is megtartotta a legtöbb nézőt befogadó hazai színházépület rangját.

A dalszínház fesztivállal ünnepli meg újranyitását.

Az Erkel-Feszt már délután négykor kinyitja a kapuit, mert zenés felolvasó színház várja a közönséget. A szolnoki Szigligeti Színház művészei adják elő Kiss József munkáját, amely Erkel Ferenc és a híres énekesnő, Anne de La Grange kapcsolatát dolgozza fel.

November 7. a magyar opera napja is, így az esti gálán magyar operákból csendülnek fel részletek. Az ünnepi műsor előtt mutatják be M. Tóth Géza A magyar operajátszás története című félórás filmjét. Az esti hangverseny első felében Erkel művei szólalnak meg, a második rész Kodály-dallamokkal indul. Színpadra lép többek közt Bretz Gábor, Kálmándi Mihály és Szegedi Csaba. A gálaest Erkel eredeti Himnuszával indul, Somogyváry Ákosnak, az Erkel Ferenc Társaság elnökének vezényletével, majd különleges műsorszámként Erkel ritkán játszott, Magyar Cantate című műve is felcsendül.

Az Erkel Színház történetében először szabadtéri előadás is helyet kap a műsorfolyamban: a színház bal oldalán kialakított külső színpadon a Classic Club Singers élő koncertjére nemcsak a jegyvásárló közönséget várják - a program ingyenes.  

A gálaest előtt Népoperától az Erkel Színházig címmel kiállítás is nyílik az előcsarnokban.

Másnap Ákos a Karcolatok című zenei anyag turnéjának "nulladik" koncertjét adja az újjávarázsolt Erkel Színházban.

November 9-én Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát és Vajda János egyfelvonásosát, a Mario és a varázslót játsszák. A két opera férfi főszerepét - a Vajda-műben Cipollát, Bartók alkotásában a Kékszakállú herceget - Bretz Gábor énekli, Judit Mester Viktória lesz. A darabokat Héja Domonkos vezényli, Galambos Péter rendezi, ő készítette a színpadképet is, a jelmezeket Kárpáti Enikő tervezte.

November 10-én Árnyalatok címmel táncest látható a felújított színházban. Az alkalomra szerkesztett műsorban nemcsak a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatának növendékei, hanem a Háry-előadásokban már sikert aratott Honvéd Együttes művészei is fellépnek. Új színt képvisel a programban Budai László tangótáncos produkciója.

Az OperaKalad sorozat sikerein felbuzdulva újabb, az ifjúság különböző korosztályait érintő programok is rajtolnak: elindul például az Opera nagykövetei program, amelyben iskolákhoz látogat el 14 kiválasztott művész, a program művészeti vezetője Bátori Éva magánénekes.

Az OperaKaland idei produkciója Kodály Háry János című daljátéka, amelyhez egy videoklip-pályázat kapcsolódik. A mű két részletét kell feldolgozniuk a nevező csapatoknak, a klipeket egy internetes felületen láthatja a közönség és a zsűri. A másik pályázat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és Budapesti Művészeti Egyetem hallgatóit szólítja meg: az Erkel Színház jelenleg fehérre festett homlokzatára képzeljenek el a művészeti ágakat megjelenítő absztrakt vagy figurális díszítést.


Képtár

  • Ákos is fellép az Erkel-Feszten kép 20987
 

 

Szólj hozzá!


 A P.Mobil aranylakodalmat ül!

A P.Mobil aranylakodalmat ül!

2019. Június 18-22. között negyedik alkalommal rendezik meg az Ukk&Roll rockfesztivált a Sümeg melletti Ukk községben.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert (+főpróba) előtt, ült be D. Tóth Kriszta mellé az autóba az Elviszlek magammal kamerái elé. A találkozásból egy szívbemarkolóan őszinte, kicsit nosztalgikus, kicsit nevetős beszélgetés...

Túlélt egy repülőkatasztrófát, egy autóbalesetet – most beperel mindenkit a blink-182 dobosa

Travis Barker két pert is indított az egészségügyi állapotát érintő ügyekben: az egyiket egy néhány hónapja történt autóbaleset miatt, a másikat pedig orvosi műhiba okán.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek