Az Antré Fesztivál egy zsűritag szemével

2013/10/14  ·   Fesztivál   ·  Szarka Károly

Akadt olyan fellépőtől érkező levél, amely Budapest kulturális életének hiánypótló tehetségkutatójaként jellemezte az Antré Fesztivált. Valóban ilyesmiről van szó, négy napon át sok-sok helyszínen, sok-sok műfajban és stílusban mutatták meg magukat az indulók, akik közül sokan nyertek sokféle díjat, többnyire fellépési lehetőséget.

Az Antré Fesztivál egy zsűritag szemével

Jómagam először zsűriztem, különleges élmény volt, örültem a meghívásnak, sőt valamivel patetikusabban fogalmazva igazán megtisztelő volt részt venni a rendezvényen. Közben bele sem gondoltam, hogy két, aktuálisan mellém rendelt társammal akár sorsokról is dönthetünk, ami szintén fellengzős gondolatnak tűnhet, de tényleg nem ez kötött le – egyszerűen próbáltam minél őszintébben és következetesebben pontozni, értékelni. Volt, aki pénzt, akadt, aki ajándékot kapott, a legtöbben azonban meghívást, fellépési lehetőséget. Amennyire nagy volt a szórás a helyszínek és a különböző műfajok között, annyira volt izgalmas ez a nem megszokott lebonyolítás. Az egyes előadások között jó társaságban, a zsűriközpontban, a kellemes Kazimír Bisztróban pihenhettünk meg.

A fellépők szöveges értékelése nem volt kötelező, én azonban fontosnak tartottam. Amúgy három szempont alapján kellett kiosztani a pontokat: ötletesség, előadásmód, kapcsolat a közönséggel. A szervezőknek nem volt könnyű dolguk, negyvenöt zsűritagot és több mint százötven fellépőt kellett mozgatni tíz különböző helyszínen, ráadásul ezerféle műfajban indultak a versenyzők – én a könnyűzenei produkciókat néztem meg. Elsőként az ATF Live nevű rapformációt a Müsziben. Kellemes, dallamos zene sok hangszerrel, vokalista lányokkal, három mc-vel. Egyáltalán nem volt rossz, bár személy szerint maga a szövegelés nem igazán ragadott magával. Mindenesetre a közönsége máris megvan a csapatnak, és nemcsak a Müszibe kísérték el őket sokan, a neten is szavaztak rájuk, sőt végül ők nyerték a közönségdíjat.

 

A Gina’s Giants ellenben nem nyert semmit, és gyanítom, nem a tagok tehetségtelensége miatt. Az énekesnő hangját szívesen hallgattam, el tudtam volna képzelni, hogy a Mika Tivadar Mulató aprócska pincéjénél jóval nagyobb tereket is betöltsön, és a zenekar is nagyon rendben volt. Az sem baj, ha valaki nem veszi komolyan magát, lehet viccelődni, de az a fajta arrogancia, amit a csinos szőke hölgy elővezetett, még egy saját nagykoncerten sem elegáns, egy tehetségkutatón meg főleg kontraproduktív. Egyébként sem szeretem, ha egy előadó folyton a közönség kis létszámával vagy annak passzivitásával foglalkozik, de a leányzó hangosan gondolkodott arról is, hogy mit kellett volna csinálnia a férfi zsűritagokkal a győzelem érdekében – végül nem tette meg, amit a kiosztott pontszámainkon is meglátszott, nem mintha az ellenszolgáltatás elfogadása beleférne az elfogulatlan zsűrizésbe…

A Téli Kertemben látott-hallott Szatmári Juli és barátai jóval szerényebbek és szimpatikusabbak voltak, ügyesen tették a dolgukat, és bár az előzővel ellentétben az övék nem egy stadionok betöltésére hivatott produkció, inkább kellemes, akusztikus muzsika, szépen együtt szóló hangszerekkel és énekkel, a vacsora melletti aláfestő zenénél azért több, és ha díjat nem is nyertek, nem sokkal maradtak le róla. Az éjszaka folyamán még vissza kellett térnem a Mikába a Sux3 nevű punkzenekart pontozni. Bár a srácok elhoztak néhány havert, akik lelkesen ugráltak elöl, egy házibuliban tehát simán elképzelhető ez a fajta zene, na meg a punk műfajhoz nem is kell sokkal jobban énekelni és zenélni, de az ügyetlen, semmitmondó és közhelyes szövegek sokat rontottak az összképen.

Másnap délután a Téli Kertemben kezdtem a zsűrizést az angol nyelvű dalokat játszó To Atlantis rockzenekarral, amelyben van valami elemi erő, ráadásul a zenészek láthatóan élvezték is a játékot, minden szám után egyre jobban engedték el magukat és őrültek meg. Ahogy Szatmári Juliék, úgy ők sem sokkal maradtak le a díjazásról. Nem sok esélye volt azonban a Hisztéria zenekarnak, amelynek már a tehetségkutatón való indulását sem igazán értettem, veterán punkzenekarról lévén szó, és hiába játszottak rutinosan és erőteljesen, bár nem túl szellemesen, a Gödörben egyáltalán nem volt közönségük, anélkül meg nem koncert a koncert… Nem sokkal később ugyanott a The Pills játszott brit-popot, immár emberek előtt, így aztán jobban is érvényesült az energia és az átütőerő, és bár ebben a műfajban sokkal rosszabbak is akadnak, talán az angol nyelvű dalok miatt nem igazán tűnik karakteresnek a banda – ők sem nyertek.

Nekem végül ennyi jutott, s többi fellépő produkciójáról csak hallomásból értesültem. A díjátadó az egyik fő helyszínen, a Hátsó Kapuban zajlott. A díjazásnál a zsűri több szempontot vett figyelembe, nemcsak az elért pontszámokat. Antré-díjat kaptak az abszolút újoncok, tehát a valódi kezdők és felfedezettek, szakmai díjban részesültek a már többé-kevésbé ismert, évek óta fellépő előadók, és ott volt még a zsűri különdíja, valamint a közönségdíj. Így aztán felsorolni is sok lenne az összes kitüntetettet. A könnyűzenei produkciók közül a Canarro, a Láma Dalai, illetve a Wildflovers Band szakmai díjat, az Osonó Poszáták, valamint Horváth Bálint és Nagy Gergely duója Antré-díjat kapott, a Surf Truckerz Project, az Ed Is On, a  Morningdeer + 3 és a már említett ATF Live pedig különdíjas lett.

Mi meg jól éreztük magunkat, és nem csak azért, hogy növeljem a közhelyet számát.


 

 

Szólj hozzá!


A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az enyhítés

A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az...

A kormány úgy döntött, hogy az 5,5 millió oltás elérése után védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, strandokra...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.

100 magyar zenekar: nagyon készül a nyár zárására a SZIN

A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, de még jövögetnek majd új nevek. A SZIN idén egy napot még rá is húz, az így ötnapos buli augusztus 25-29 között lesz, a szegedi Partfürdőn.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek