Az új legnagyobb kisfesztivál: Bear Stone – magyar fellépővel

2022/11/17  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A Bear Stone Festival idén a semmiből bukkant fel a régió fesztiváltérképén, és azonnal berobban a legizgalmasabb boutique fesztiválok sorába. Az induló év a legjobb reklám lett nekik, és idén jó eséllyel megduplázzák a psyhs-stoner-rockrajongók számát egy olyan fesztiválon, ahol a headliner maga a természet...

Fotó: Vedran Božičević

Slunj Horvátország szívében, félúton a tenger és Zágráb között fekszik a hegyekben. A kis falutól néhány percre a folyóparton, vízesések tövében, egy csodaszép magánterületen rendezik meg már egy bő évtizede a MODEM fesztivált, ahol tízezrek buliznak a pszichedelikus elektronikára egy héten át. Installációkkal, fa felépítményekkel, trükkös vizuálokkal fűszerezik meg az amúgy is lélegzetelállító környezetet. A szervezők épp ide álmodtak meg egy pszichedelikus/stoner/rock fesztivált, ebbe a mesevilágba kalauzolnak mindenkit, de úgy, hogy nem ragadnak le néhány zenei zsánernél.

“A Bear Stone Festival ötlete 2021-ben jött, amikor a feleségemmel az egyetem után visszaköltöztünk a szülőfalumba” – meséli Marin Lalić, a fesztivál alapítója. – “Éveken át jártuk a fesztiválokat és koncerteket, mindketten nagy rock fanok vagyunk, annak minden ágával együtt. Csak a zene képes úgy összehozni az embereket, ahogy kevés dolog a világon, és valami olyat akartunk csinálni, ami ráerősít erre a varázslatra. Így jött a Bear Stone ötlete, de azzal a motivációval, hogy közben a közönségen túl valamit a közösségnek is visszaadjunk."

A Bear Stone Festivált úgy álmodták meg, hogy zenerajongók, művészetek és a természet találkozása legyen, világok metszéspontjában, mégis nyitottan bármire. A desert, psychedelic, fuzz és stoner vonal mellett rengeteg kísérleti műfajjal találkozni a lineupban, ezt az évek során pedig még inkább színesíteni szeretnék. 

A művészeti oldallal a különböző pszichedelikus installációkban, építményeken és az eszméletlen vizuálokban, vetítéseken találkozik első blikkre a látogató. Ez rengeteget hozzátesz a fesztivál hangulatához, ugyanakkor ki is emeli az átlagos rockfesztiválok sorából – meséli tovább Lalić. – “A másik unique selling point-unk (vagy ahogy mi hívjuk, a headliner-ünk) kétségtelenül maga a természet, a környezet, ahol a fesztivál megvalósul. A folyó és a hegyek lélegzetelállítóak, nagyon kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy egy ilyen helyen szervezhetünk fesztivált.”


Hosszútávon úgy tervezik, hogy nem címkézik fel zenei jelzőkkel a fesztivált, hanem hagyják, hogy organikusan formálódjon a fellépők és a régió zenei felhozatala által. A nulladik évben a pandémia lecsengésének köszönhetően főleg horvát, de nemzetközileg is ismert zenekarokat, a zseniális She Loves Publót hívták el, de fellépett a Mars Red Sky (FR), az Acid Mammoth (GR) és a Mother Vulture (UK) is. Bár erős volt a lineup, tudták, hogy csak pár száz ember venne jegyet, így egy csuklómozdulattal ingyenessé tették és hopp, a fesztivál kitette az ezer fős MEGTELT táblát.

“Olyan fellépőink is voltak, akik játszottak már több ezer ember előtt is, mégis megtiszteltek minket, hogy felléptek az induló fesztiválon. Nagyon jó érzés volt ilyen nevekkel dolgozni, és nem utolsó sorban, horvát zenekarokat melléjük tenni a színpadra, hogy kicsit megismerjék egymást. Nem hiszek egyébként az ingyenes fesztiválokban, szerintem fontos, hogy az emberek tudják, a zenének van ára, mert munka és szív van mögötte. Mégis emellett döntöttünk a nulladik évben, hogy lefektessük a fesztivál alapját és hírnevét, hogy olyan embereket fogjunk meg, akiknek minőségi zenei ízlése széles palettán mozog. Így erre nem bevételkiesésként, hanem a Bear Stone hosszútávú befektetéseként tekintünk, és be is jött. Minket is meglep, milyen messzire elért a fesztivál híre szájhagyomány útján!"


A jövő évi fesztivál július 7-9-ig lesz, és az EARLY BEAR jegyek fele már el is fogyott. A szervezők bejelentették az első kör fellépőt, és már biztos hogy ott lesz az Orange Goblin (UK), a horvát Seven That Spells, a szomszédból a Mother's Cake (AT) és tőlünk a soul-sludge-ban utazó Woodstock Barbie is, akik nem mellesleg írtak egy közös dalt a Mother’s Cake frontemberével, Yves-vel. 

Ha valaki addig nem bír várni, a magyar zenekar Pécsett lép fel december 3-án az ÉK és az Overmorrow társaságában az Amper Klubban.

 Részletes program itt.

Interjúrészletek: Tena Šarčević, Jutarnji List

 

Bear Stone Festival, Horvátország, Woodstock Barbie

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek