Az underground legkülönlegesebb szélsőségei a mátrai éjszakában: Fekete Zaj

2021/06/17  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

50 fős névsorral rukkolt elő a Fekete Zaj fesztivál. Az idei fellépők között megtalálhatók a hazai szcéna izgalmas előadóit is, sőt, van olyan produkció, ami kifejezetten és kizárólag a Zaj miatt áll színpadra. Ráadásul a tavalyi viszontagságos év után idén újra számolnak nemzetközi fellépőkkel is.

Fotó: Bands Through The Lens

A Mátra-Sástón megrendezésre kerülő Fekete Zaj sok szempontból nagyon különleges fesztivál. A festői szépségű helyszínen, távol a város zajától, az ország legmagasabb csúcsának árnyékában négy napra összegyűlnek a fesztiválozók.

Az augusztus 18-21. között megrendezésre kerülő fesztivál első nevei közt is találunk régi kedvenceket, csak erre az alkalomra készülő élő legendákat és kifejezetten új ínyencségeket is. Szinte csodaszámba megy Kátai Tamás szólóprojektjének élő fellépése: a MEZOLIT - Mesék a Thy Catafalque-ról elnevezésű produkció kizárólag a Fekete Zajon lesz látható. Egészen biztosan hatalmas várakozás előzi majd meg ezt a koncertet, hiszen Kátai életműve még sosem mutatkozott be élőben, ezúttal is kifejezetten a Zaj kedvéért állt össze egy 30 tagú zenei kollektíva, hogy életre keltsék a Thy Catafalque-dalokat.

A fesztivál egyik legkaotikusabb és egyben legkatartikusabb buliját hozza el a Vágtázó Halottkémek The Devil’s Trade produkciójával, bemutatja tavaly megjelent új anyagát a hazai pszichedelikus zene üstökösének számító Middlemist Red, experimentális kalandozásokra hív az Entrópia Architektúra, új, zenekaros szupergroupjával áll színpadra a Lazarvs és a Trillion sokoldalú énekes-gitárosa, Aron Andras & The Black Circle Orchestra néven, szokásosan őrült és szuggesztív produkcióval készül a Black Bartók, de fellép az immáron két évtizede a hazai zajzene zászlóshajójának számító pozvakowski, az éppen új dalokon dolgozó, leginkább a poszt-rockot álomszerűen, atmoszférikusan megközelítő Perihelion, az egészen egyedi és karakteres pszichedelikus világzene stílusában mozgó Meszecsinka duó, a több mint 30 éve alakult, majd egy évtizednyi kihagyás után 2019 végétől ismét összeállt The Perfect Name, illetve a visszatérését a Zajra időzítő ANEZ, de a Zajon búcsúzik a közönségtől a közel harminc évig aktív hazai deathcore banda, a Nadir.

 

A tavalyi minden szempontból rendkívüli év után a Fekete Zajra visszatérnek a nemzetközi frontvonal egyedülálló formáció is, Olaszországtól kezdve Románián át egészen a Skandináv országokig. Romániából a black metal szcénát képviseli a Dordeduh, ami több tagcsere és hosszú kihagyás után idén májusban egy kritikailag is igencsak elismert lemezzel lepte meg a rajongókat. A fülbemászó elektronikát vegyíti a techno és az ambient elemeivel a cseh Bratři ikerpár duója; a brit és észt bázisú, disztópikus, indusztriális punk nyers és életteli erejét hozza a színpadra a Deathsomnia; szólóprojekttel készül a dán Iceage frontembere, Elias Rønnenfelt; lehetőséget kap a hazai bemutatkozásra a szuper kurrens Michaela Åberg és a sötét, audiovizuális performansszal készülő UROK is; Olaszországot képviseli multiinstrumentalista Gioele Valenti projektje, a Juju, illetve a metált egészen furcsa hangszereken (trombita, harsona és dob) megszólaltató Ottone Pesante.

 

A szokatlan zenei kalandozások sora a szervezők ígérete szerint a nyár folyamán további nevekkel bővül.

Fekete Zaj, fesztivál, Mátra, underground

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek