Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész)

2013/07/01  ·   Fesztivál   ·  Szarka Károly

"Hölgyeim és uraim, fiúk, lányok, van valakinél programfüzet?" - teszi fel a kérdést egy kissé már spicces fiú egy Tisza-parti kiskocsmában, ahová a szomjas újságíró is betéved. "23:15-kor kezdődik a Slayer" - feleli valaki, a srác meg boldog, hogy kitalálták a gondolatát. "Ezek szerint rájöttetek, hogy mire pályázunk". A Hegyalja első napján mindenki a Slayert akarta látni, a másodikon meg jött a fesztiválok nagy ellensége, az eső.

Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész)
De ne rohanjunk ennyire előre. Egy fesztivál, tekintve az utazást, a sátorozást, a körülményekhez és az időjáráshoz való alkalmazkodást, arról is szól, hogy az ember kilépjen a komfortzónájából. A jósolt kitartó esőzés a sátorozással kombinálva nem a legvonzóbb. Budapestről megérkezve szinte kedvem támad Istennel beszélgetni, hogyan is volt ez a dolog, hogy Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél, mert az mégiscsak furcsa, hogy június végén tizenhat fok van, és egész nap olyan borult az ég, hogy kamunak tűnik ez az egész mese a híres borvidékről.
 
Érkezés és becsekkolás után, még a sátorállítás előtt rohanok a nagyszínpad elé, ahol már nagyban darál a Newsted, egyenesen a messzi Ámerikából. A Metallica egykori, évekkel ezelőtt kilépett basszerosa, Jason Newsted nemrég új bandát alapított, amely nemes egyszerűséggel a frontember vezetéknevét viseli, a bemutatkozó videóban meg nagyon szigorú, mérges ábrázattal csap a húrokba és énekel. Ez a szigorúság és méreg érződik a színpadon is, amúgy Jason és zenekara korrekt kis koncertet adnak. Sokan tombolnak, csápolnak és ráznak hajat elöl, pedig egészen friss formációról van szó, még ha néha olyan is, mintha a Metallicát hallanánk. És tényleg, elhangzik például egy régi nóta, a Whiplash.
 
Sátorhelyet a kempingben már alig lehet találni, ráadásul a felázott talaj, a mély sártenger jelzi, nem is olyan régen esett már az eső. Aztán megtudom, hogy létezik dolgozói kemping is, többek között sajtómunkások részére: nem szóltatok, de megtaláltam, köszi! A sajtóközpont létezéséről legalább értesítettek, ez egész kellemes hely, jó körülmények között lehet dolgozni, már ha van szabad asztal. A fesztivál területe amúgy Rakamaz határában található, a Tisza túloldalán, de Tokaj közelebb van, és a fesztiválozók számára nagy előny a sok-sok baráti árszínvonalú borospince, italmérés, büfé és élelmiszerbolt. Olyannyira, hogy nappal szinte mindenki ott tartózkodik. A fesztivál területén természetesen minden drágább, viszont kereseti lehetőséget biztosítanak a visszaváltható poharak.
 
Az első nap éjjelén a trash metal sztárzenekar, a Slayer az abszolút favorit, mindenki őket akarja látni-hallani. A már említett Metallicával együtt a nyolcvanas évek elején indult banda színpadi megjelenését még mindig a két alapítótag, a jelentős pocakot növesztő énekes-basszusgitáros, Tom Araya, na meg a szürreális külsejű, alacsony, kopasz, hosszú szakállú, tetovált, agresszív kertitörpére emlékeztető szólógitáros, Kerry King határozza meg. Bár annyi szubjektivitás engedtessék meg az újságírónak, hogy a műfajon belüli versengést nálam a Metallica nyeri, de a Slayer is a rocktörténelem része, és élmény a színpad előtti kordon mögül nézni tucatnyi kollégával, háttérben a hálás közönséggel. Az ember levegővételét és szívdobbanását a dobok dübörgése ütemezi át, a zene a torkokban lüktet, a gitárszólók elképesztően gyorsak. Érződik a több évtizedes rutin.
 
A második nap megtelnek Tokaj utcái fesztiválozókkal, tarajos punkok, bakancsos metálos arcok ülnek az út szélén, sokan már délután részegek, a kis vendéglátóegységek minden bizonnyal jelentős forgalmat bonyolítanak. Délután csendesen, de intenzíven kezd esni az eső, így hiába kezdett már éppen felszáradni a sártenger, a fesztivál területe újra mocsarassá válik. A cipők talpára vastagon tapad a sár, indul a dagonyázás, néhány fesztiválozó meg is mártózik. A walesi Skindred néhány perccel korábban kezd a tervezettnél, a metált reggae-, hiphop- és mindenféle más stíluselemekkel vegyítő zenekar mindenképpen érdekes színfoltja a fesztiválnak, ugyanakkor a raszta énekes, Benji Webb inkább bohócként jeleskedik, leparancsolja a pólókat a tomboló közönség lelkesebb tagjairól, és bár kétségkívül látványos, ahogy mindenki egyszerre pörgeti a feje fölött a levetett ruhadarabokat, de bennem mélyebb nyomokat nem hagy a zenekar.
 
A kisebbik nagyszínpadon egészen sokáig zajlanak még az események, elsősorban a jamaicai zene jegyében. Az Irie Maffia tucatnyi tagja épphogy elfér a színpadon, vegyesen játszanak új albumos és régi dalokat a keménymagnak, aztán egy kevésbé ismert, de szimpatikus debreceni ska-zenekar, a Skafunderz következik. Meglepő adat, hogy már egy évtizede járnak a Hegyaljára, és bár érződik, hogy inkább hobbizenekarról van szó, a hangzás sem tökéletes, azért tisztességes bulit lenyomnak ők is. Az "igyál egy befőttes üvegnyi uborkalét" sor meglehetősen emlékezetes, a Fáraók, gengszterek című szám évtizedes távolságból is aktuális. A júniushoz képest hűvös idő, a felázott talaj ellenére hajnalig dübörög a zene több hangszóróból, sokan kitartóan táncolnak, nincs tömeg, de pangás sincs. A fesztivál fele még hátravan.

Képtár

 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14874
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14875
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14876
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14877
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14878
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14879
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14880
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14881
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14882
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14884
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14885
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14886
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14887
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14888
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14889
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14890
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14891
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14892
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14893
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14894
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14895
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14896
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14897
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14898
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14899
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14900
 • Befőttes üvegnyi uborkalé és kőkemény metál (Hegyalja I. rész) kép 14901
 

 

Szólj hozzá!


Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Lovasival zár a MAI DAL, igyekezz!

Május 17-én zár a Mai Dal szervezésében létrejött mesterkurzus-sorozat, amely azt vállalta, hogy hat alkalommal hat különböző releváns...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A Sabaton egy későbbi időpontban hozza magával Budapestre a mongol folkmetalos kuriózumot, a THE HU-t

A Sabaton törölte a teljes turnéját, így nem érkeznek március 13-án az Arénába, s nem jön velük a Lordi és a The Hu sem – ez utóbbiakat nagyon vártuk. Az ok jól ismert.... nem is írjuk le. Azt olvastuk a közösségi felületükön, hogy a március-áprilisban törölt bulik pótlásának legkorábbi dátuma május 25., de majd még...

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Havasi, Edda, Follow the Flow, Demjén Ferenc az ingyenes Vál-Völgyi Zsúron

Június első hétvégéjén tartják a 6. Vál-völgyi Zsúrt az Alcsúti Arborétumban. Az első pillantásra is magas költségvetésű ingyenes rendezvényen koncertek, gasztrobemutatók, gyerekprogramok, sportesemények várják az odalátogató családokat. Mindkét napon koncertek is lesznek, népszerű fellépőkkel.

Jövőre Ukrajna rendezi az Eurovíziót

"Véget ért a 2022-es Eurovíziós dalfesztivál. A fesztivált a fogadóirodák által régóta első helyre sorolt Ukrajna nyerte" – írta Magyarország legnagyobb Eurovízió-rajongója, az ESC blog.
Új koncertek
Ecce Gratum IV./2.
Cherry koncert
Cherry koncert
Budapest 
Kovács Kati...
Kovács Kati...
Veszprém 
Koncz Zsuzsa koncert
Koncz Zsuzsa koncert
Székesfehérvár 
Trio Sideris
Trio Sideris
Budapest 
ORGONAKONCERT
ORGONAKONCERT
Kaposvár