Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában

2014. március 18.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon a hangversenyek, kamaraestek és színházi előadások mellett számos szabadtéri program is várja az érdeklődőket. A várost járva különleges installációkkal vagy épp jókedvvel vonuló táncosokkal találkozhat az ember, és nemcsak a szárazon, de vízen is, hisz a Dunán koncerthajók szelik majd a habokat.

Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában

Március 22-én 11 órakor a város három központi helyszínéről – Vámház körút, a Nyugati tér és a Szent István tér – indul majd a több száz fős hivatásos és amatőr táncost, énekest, zenészt, gólyalábas figurát felvonultató Télkergető és tavaszköszöntő promenád.  A menetet három hivatalos – a Honvéd Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna táncegyüttes – és nyolc amatőr táncegyüttes táncosai színesítik majd a Pénzügyőr Zenekar masír zenéjével kísérve. Bátran lehet csatlakozni menet közben is, a jókedv garantált, az utat megszakítva kisebb megállókkal az Andrássy úton a Liszt Ferenc térnél és a Kodály köröndön több produkció is szórakoztatja majd a vonuló közönséget. A három menet végül a Hősök terén találkozik majd egy záró összművészeti nagy produkcióra, amelybe a közönség bátrabb tagjai is nyugodtan bekapcsolódhatnak. A műsor Carl Orff Carmina Burana részletből, Kodály Zoltán: Kállay kettőséből, Mezőségi táncházból és a Tavaszi szél átiratából áll. A színes, látványos, sok embert mozgató nyitó esemény várhatóan igazi különlegessége lesz a Tavaszi Fesztivál idei rendezvénysorozatának.

A divat és az építészet sokkal több közös vonással rendelkezik, mint azt elsőre gondolnánk. Mindkét téma a kor gondolatait és ambícióit, társadalmi és kulturális identitásunkat hivatott érzékeltetni. Ezt mindenki a saját maga is tapasztalhatja március 22-én és 23-án a Fashion & Architecture programsorozaton. A Bálnában a Sonia Produkció csapata 5 magyar illetve 3 külföldi tervező együttműködésével arra vállalkozott, hogy bemutatja, miként fest, ha az építészet jelenik meg a divatban.

Szintén a Bálna ad majd otthont a március 28-tól április 5-ig zajló izgalmas Sakkfesztiválnak, ahol a fekete-fehér bábok szerelmesei, nagymesterek, mesterek, ifjúsági és szenior bajnokok, klubjátékosok és hobbisakkozók adnak egymásnak randevút.

A Lepkeház a Budapesti Tavaszi Fesztivál legújabb és legizgalmasabb helyszíne, mely a március 27-29-ig egyfajta vizuális élmény- és találkozópontként várja a látogatókat az Erzsébet téren. A program igencsak változatos: orgonaimprovizációval, elektroakusztikus művekkel, lézer-fényhárfával, kortárs cirkusszal, operával és DJ-remixszel várják az érdeklődőket, de lesz divatperformansz, breaktánc- és parkourbemutató is.  

Március 30-án az ArtTér Fesztivál a Tavaszi Fesztivál kísérőrendezvényenkét Budapest izgalmas, pezsgő kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni. Az egynapos programsorozat olyan – a fiatalok számára központi helyeken, mint a Gozsdu Udvar, az Ankert Klub vagy a Városháza park – előadókat vonultat fel, mint a Budapest Bár, a Muzsikás együttes, improvizál a Momentán Társulat és koncertet ad Jónás Vera. A szép tavaszi időben nincs is jobb, mint egy kellemes séta a városban.

A Fesztivál ideje alatt minden vasárnap – március 23-án, március 30-án és április 6-án – Múlt és jelen és Rejtett kincsek nyomában címmel kulturális és gasztronómiai séta indul a zsidó negyedbe a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében az Állami Operaház elől. A közös barangolás során az érdeklődők fiatal idegenvezetők kalauzolásában járhatják végig a régi zsinagógákat, a fontosabb épületeket. A séta végén a Kazinczy utcai Kazimir Bisztróban élőzene, borok és zsidó ízek kóstolója lesz a városi kirándulók jutalma.

A XXXIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet kedvelőit március 29-én és 30-án a Papp László Budapest Sportarénában. Táncház Egyesület által szervezett találkozó az egyik legjelentősebb, kiváló minősítéssel rendelkező hazai folklórfesztivál, a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre. A

Fesztivál utolsó hétvégéjén, április 5-6-án nyüzsgő Tavaszi Vásár várja a látogatókat a Vörösmarty téren, míg április 5-én 21 órakor 5 állomásról – a Vigadó 5. hajóállomásról, a Batthyány téri 1. hajóállomásról, a Nemzetközi 2. (Erzsébet-híd), 7. (Bálna) és 8. hajóállomásról – indulnak útjukra a Duna-koncerthajók, fedélzetükön a Petőfi Rádió ismert Dj-ivel:

Duna-koncerthajók – Egyetemisták tavaszköszöntője
Április 5. 21.00
Vigadó 5. hajóállomás: Budapest Hajó – DJ Izil
Batthyány tér 1. hajóállomás: Corvin Hajó – DJ Palotai
Nemzetközi 2. hajóállomás (Erzsébet-híd): Győr Hajó – DJ Dublic
Nemzetközi 7. hajóállomás (Bálna): Gönyű Hajó – DJ Ster
Nemzetközi 8. hajóállomás: Táncsics Hajó  – DJ Wondawulf

A hajóutat követően 23.00 órától after party az Akváriumban.

További programok:

Transitus angeli
Lepkeház – Erzsébet tér, Március 27. 20:00
Szabó Balázs orgonaművész egyházzenei és improvizatív koncertje különleges fényekkel és videóvetítéssel
Közreműködik: Szigetvári Andrea - elektronika, Ladányi Andrea - tánc, Sena

Bartók: virtuoso!
Lepkeház – Erzsébet tér, Március 28. 20:00
Koncert és kortárs cirkusz est
Közreműködik: Barabás Lőrinc - trombita, Demény Balázs, Väinö Jalkanen - zongora, Ni Fan, Lukas Böhm - ütőhangszerek
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Koreográfia: Duda Éva
Vetítés-videó: Szöllősi Géza, Bánki Ákos

A szerelem metamorfózisa
Lepkeház – Erzsébet tér, Március 29.  20:00
Zenés multimédia divatperformansz
Közreműködik: Szabóki Tünde - ének, Feldméry Lili, Apátai Bence - tánc, DJ Bootsi, Óbudai Danubia Zenekarbreak táncosok, parkúrosok
Vetítés-videó: Videomapping Hungary


Képtár

  • Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában kép 27600
  • Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában kép 27602
 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek