Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában

2014/03/18  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon a hangversenyek, kamaraestek és színházi előadások mellett számos szabadtéri program is várja az érdeklődőket. A várost járva különleges installációkkal vagy épp jókedvvel vonuló táncosokkal találkozhat az ember, és nemcsak a szárazon, de vízen is, hisz a Dunán koncerthajók szelik majd a habokat.

Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában

Március 22-én 11 órakor a város három központi helyszínéről – Vámház körút, a Nyugati tér és a Szent István tér – indul majd a több száz fős hivatásos és amatőr táncost, énekest, zenészt, gólyalábas figurát felvonultató Télkergető és tavaszköszöntő promenád.  A menetet három hivatalos – a Honvéd Táncszínház, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna táncegyüttes – és nyolc amatőr táncegyüttes táncosai színesítik majd a Pénzügyőr Zenekar masír zenéjével kísérve. Bátran lehet csatlakozni menet közben is, a jókedv garantált, az utat megszakítva kisebb megállókkal az Andrássy úton a Liszt Ferenc térnél és a Kodály köröndön több produkció is szórakoztatja majd a vonuló közönséget. A három menet végül a Hősök terén találkozik majd egy záró összművészeti nagy produkcióra, amelybe a közönség bátrabb tagjai is nyugodtan bekapcsolódhatnak. A műsor Carl Orff Carmina Burana részletből, Kodály Zoltán: Kállay kettőséből, Mezőségi táncházból és a Tavaszi szél átiratából áll. A színes, látványos, sok embert mozgató nyitó esemény várhatóan igazi különlegessége lesz a Tavaszi Fesztivál idei rendezvénysorozatának.

A divat és az építészet sokkal több közös vonással rendelkezik, mint azt elsőre gondolnánk. Mindkét téma a kor gondolatait és ambícióit, társadalmi és kulturális identitásunkat hivatott érzékeltetni. Ezt mindenki a saját maga is tapasztalhatja március 22-én és 23-án a Fashion & Architecture programsorozaton. A Bálnában a Sonia Produkció csapata 5 magyar illetve 3 külföldi tervező együttműködésével arra vállalkozott, hogy bemutatja, miként fest, ha az építészet jelenik meg a divatban.

Szintén a Bálna ad majd otthont a március 28-tól április 5-ig zajló izgalmas Sakkfesztiválnak, ahol a fekete-fehér bábok szerelmesei, nagymesterek, mesterek, ifjúsági és szenior bajnokok, klubjátékosok és hobbisakkozók adnak egymásnak randevút.

A Lepkeház a Budapesti Tavaszi Fesztivál legújabb és legizgalmasabb helyszíne, mely a március 27-29-ig egyfajta vizuális élmény- és találkozópontként várja a látogatókat az Erzsébet téren. A program igencsak változatos: orgonaimprovizációval, elektroakusztikus művekkel, lézer-fényhárfával, kortárs cirkusszal, operával és DJ-remixszel várják az érdeklődőket, de lesz divatperformansz, breaktánc- és parkourbemutató is.  

Március 30-án az ArtTér Fesztivál a Tavaszi Fesztivál kísérőrendezvényenkét Budapest izgalmas, pezsgő kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni. Az egynapos programsorozat olyan – a fiatalok számára központi helyeken, mint a Gozsdu Udvar, az Ankert Klub vagy a Városháza park – előadókat vonultat fel, mint a Budapest Bár, a Muzsikás együttes, improvizál a Momentán Társulat és koncertet ad Jónás Vera. A szép tavaszi időben nincs is jobb, mint egy kellemes séta a városban.

A Fesztivál ideje alatt minden vasárnap – március 23-án, március 30-án és április 6-án – Múlt és jelen és Rejtett kincsek nyomában címmel kulturális és gasztronómiai séta indul a zsidó negyedbe a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület szervezésében az Állami Operaház elől. A közös barangolás során az érdeklődők fiatal idegenvezetők kalauzolásában járhatják végig a régi zsinagógákat, a fontosabb épületeket. A séta végén a Kazinczy utcai Kazimir Bisztróban élőzene, borok és zsidó ízek kóstolója lesz a városi kirándulók jutalma.

A XXXIII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet kedvelőit március 29-én és 30-án a Papp László Budapest Sportarénában. Táncház Egyesület által szervezett találkozó az egyik legjelentősebb, kiváló minősítéssel rendelkező hazai folklórfesztivál, a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre. A

Fesztivál utolsó hétvégéjén, április 5-6-án nyüzsgő Tavaszi Vásár várja a látogatókat a Vörösmarty téren, míg április 5-én 21 órakor 5 állomásról – a Vigadó 5. hajóállomásról, a Batthyány téri 1. hajóállomásról, a Nemzetközi 2. (Erzsébet-híd), 7. (Bálna) és 8. hajóállomásról – indulnak útjukra a Duna-koncerthajók, fedélzetükön a Petőfi Rádió ismert Dj-ivel:

Duna-koncerthajók – Egyetemisták tavaszköszöntője
Április 5. 21.00
Vigadó 5. hajóállomás: Budapest Hajó – DJ Izil
Batthyány tér 1. hajóállomás: Corvin Hajó – DJ Palotai
Nemzetközi 2. hajóállomás (Erzsébet-híd): Győr Hajó – DJ Dublic
Nemzetközi 7. hajóállomás (Bálna): Gönyű Hajó – DJ Ster
Nemzetközi 8. hajóállomás: Táncsics Hajó  – DJ Wondawulf

A hajóutat követően 23.00 órától after party az Akváriumban.

További programok:

Transitus angeli
Lepkeház – Erzsébet tér, Március 27. 20:00
Szabó Balázs orgonaművész egyházzenei és improvizatív koncertje különleges fényekkel és videóvetítéssel
Közreműködik: Szigetvári Andrea - elektronika, Ladányi Andrea - tánc, Sena

Bartók: virtuoso!
Lepkeház – Erzsébet tér, Március 28. 20:00
Koncert és kortárs cirkusz est
Közreműködik: Barabás Lőrinc - trombita, Demény Balázs, Väinö Jalkanen - zongora, Ni Fan, Lukas Böhm - ütőhangszerek
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Koreográfia: Duda Éva
Vetítés-videó: Szöllősi Géza, Bánki Ákos

A szerelem metamorfózisa
Lepkeház – Erzsébet tér, Március 29.  20:00
Zenés multimédia divatperformansz
Közreműködik: Szabóki Tünde - ének, Feldméry Lili, Apátai Bence - tánc, DJ Bootsi, Óbudai Danubia Zenekarbreak táncosok, parkúrosok
Vetítés-videó: Videomapping Hungary


Képtár

  • Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában kép 27600
  • Divatperformansz, koncerthajó, Lepkeház: különleges programok a Tavaszi Fesztivál kínálatában kép 27602
 

 

Szólj hozzá!


Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az Analog Music Hall koncerttermében kerül sor most szombaton (április 20.).

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.
Új koncertek