East-életműkoncerttel hasít az Óbudai Nyár

2014/05/28  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Régi visszatérők és új belépők: Demjén Ferenc, Djabe és Steve Hackett, Csík zenekar, Orosz Zoltán és a Benkó Dixieland Band, Óbudai Danubia Zenekar, Muzsikás együttes, Hobo és bandája, az Apples, East zenekar. A felsorolás nem teljes, de ha úgy alakul, ki sem kell mozdulni Óbudáról a nyáron, lesz elég program.

East-életműkoncerttel hasít az Óbudai Nyár

Ha valaki még nem járt az óbudai Fő téren nyáron, koncert idején, érdemes egyszer elmennie: az egész tér egyetlen nagy nézőtér, ahol szék nem marad üresen, a szemfülesebbje pedig már jó korán helyet foglal. A közönség színes és lelkes, az előadók hálásak. Az utóbbiaknak nyilván fizetnek, de mindezt nem a közönség pénzéből teszik: számukra a koncertek ugyanis ingyenesek. Krúdy pedig mindezt egy – nyilván – krúdyfröccs mellett, derűsen figyeli.

Ugyan csak egyetlen pécsi koncert erejéig tervezték a visszatérést, a dolgot a kölcsönös megelégedésre való tekintettel prolongálták, s a Müpa után az óbudai nyár július 19-i estéjét (esőnap 20.) teszik még forróbbá... A nagy durranásként beharangozott East tulajdonképpen két koncertet is ad egyszerre: a 2,5 órát ugyanis két felvonásra bontották: az egyik a zenekar '80-'83 közötti időszakát öleli fel, azt az időszakot, amikor három – később kiderült: legsikeresebb – lemezüket (Álmok, Játékok, Hűség) kiadták. Aztán jön a '87-'94-es időszak: a koncert további részében A szerelem sivataga (1987), a Taking the Wheel (1991) a Radio Babel (1994) albumok és Az áldozat (Szodoma) című balettzene (1984) legszebb számai, részletei hangzanak el.

A koncerten az EAST történetének két legsikeresebb formációja lép színpadra:

1980-1983: Zareczky Miklós – ének, Móczán Péter – basszusgitár, Pálvölgyi Géza – billentyűs hangszerek, Varga János – gitár, Király István – dob.

1987-1994: Móczán Péter és Pálvölgyi Géza mellett, Takáts Tamás – ének, Dorozsmai Péter – dob, közreműködők: Madarász Gábor – gitár, Czerovszky Heni – vokál, Vincze-Fekete Vera – vokál.

A Fő téri színpadot koptatja majd az Óbudai Danúbia Zenekar– ők kétszer is, a Csík Zenekar, Demjén Ferenc, Djabe és Steve Hackett, Orosz Zoltán és a Benkó Dixieland Band és a Muzsikás együttes is. Ők – a holokauszt emlékév tiszteletére – 20 év után újrajátsszák "Szól a kakas" című, magyar zsidó népzenét prezentáló lemezüket.

A kastélykertben "Zene a Zichy udvarban"  címmel folynak majd a programok, köztük Hobóé is, aki a ficakban megtelepedő Kobuci kertben is fellép majd a blues fesztiválon. De nem csak zene lesz az udvarban, hanem mozi is: ebben az évben Bujtor István emlékének ajánlják a vetítéseket, az ő filmjei peregnek majd – olyan vendégek aktív jelenlétében, mint a testvére, Frenreisz Károly, vagy mint a fia, Bujtor Balázs – aki ráadásul az Óbudai Danubia Zenekarban játszott egykor.

Békáson (Hékás Békás) a Firkin és a Kaukázus a headlinerek, az Óbudai Társaskörbe pedig azokat várják, akik szerertik DarvasFerenc zongorajátékát (rajongói állítólag kilobbizták a fellépését:), és/vagy szívesen felidézik egy-egy est erejéig Hrabal vagy Tolnay Klári emlékét, esetleg Charles Aznavour melódiáit – ez utóbbi, a híres francia sanzonénekes még szerencsére él...

Rengeteg program lesz, kicsiknek-nagyoknak, legyen az a Macskakő-macska-kő fesztivál, vagy a Goldberger textiljeire épülő divatshow, sőt: élőben meghallgatjatjuk a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról ismerős dallamait – s a Múzeumok Éjszakája is rengeteg meglepetéssel (és a Budapest Klezmer Band koncertjével) szolgál majd mindenkinek, s ha már itt tartunk: a Kiscelli Múzeum is gyönyörű díszletétül szolgál majd a koncerteknek.

Szóval, jöjjön ki Óbudára, hogy hol lehet manapság egy jó túróscsuszát kapni, azt már nem tudjuk megmondani, de buli lesz bőven...

A programfüzet innen letölthető, talán egyszer majd rendesen kivitelezett  weboldal is lesz a link alatt.

 

 

 


 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek