Egy igazi jazz-zenebohóc produkciójával zárul a Müpa swingfesztiválja

2019/08/20  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A hagyományokhoz híven idén swinggel búcsúztatja a nyarat a Müpa – ezúttal is a műfaj nagyjai segítségével idézik meg a pezsgő zenei korszakot a New Orleans Swingfesztivál alkalmával, augusztus 30. és szeptember 1. között.

Egy igazi jazz-zenebohóc produkciójával zárul a Müpa swingfesztiválja

A New Orleans Swingfesztivál augusztus 30-i nyitókoncertje rögtön a műfaj legjavából ad ízelítőt, egy tekintélyes hangszert és annak legendás művelőjét állítva a középpontba. Bár a 20. század első felében tevékenykedő Adrian Rollini számtalan hangszeren játszott, mégis a szaxofonok legnagyobb, legmélyebb hangú tagja, a basszusszaxofon virtuózaként vált ismertté. Annak ellenére, hogy a nagyközönség körében neve talán kevésbé ismert, mint kortársaié, a ’20-as és 30-as évek zenei ikonjaival, a hot jazz és a korai swingszíntér legnagyobbjaival – Bix Beiderbecke, Frankie Turmbauer, Benny Goodman vagy épp Gene Krupa – dolgozott együtt. A Korb Attila vezette The Rollini Project elnevezésű nemzetközi együttes épp azt tűzte ki céljául, hogy a jazzkorszak elfeledett kincseit felszínre hozva ismertesse meg őket a közönséggel.

 

A grazi jazzfőiskola növendékeiből összeállt Coquette Jazz Band a jazz aranykorának is nevezett időszak muzsikáját játssza: a swingkorszak örökzöldjeit saját hangzására formálva, kiváló humorral és stílusos játékkal csavarja el a hallgatóság fejét. Ezúttal egy itthon kevésbé ismert stílus, a jive adja majd az est tematikáját; a jitterbug elnevezésű tánc továbbfejlesztett változatának lüktető ritmusai a közönség kissé tartózkodóbb tagjait is biztosan kimozdítják komfortzónájukból. A vendégszólistaként csatlakozó holland szaxofonos, Frank Roberscheuten játéka pedig csak tovább fokozza majd a hangulatot.

A fesztivál záróestjén, szeptember 1-jén egy igazi nagyágyú lép majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A svéd Gunhild Carling igazi „jazz-zenebohóc”, a szó legnemesebb értelmében. Hol három trombitán játszik egyszerre, hol harsonán és dudán, miközben énekel és szteppel mellette. Saját big bandjével többször szerepelt a svéd királyi udvar ünnepségein, többek között XVI. Károly Gusztáv svéd király hetvenedik születésnapján is felléptek. Legtöbben azonban Scott Bradlee popslágereket swing stílusban feldolgozó Postmodern Jukebox projektjéből ismerték meg. Magyarországi bemutatkozásán a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara kíséri majd Csizmadia Dávid vezetésével.

 

New Orleans Swingfesztivál, Müpa, Gunhild Carling, Postmodern Jukebox

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek