Érettségi-after: Final Festival a PARK-ban

2014/04/28  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

2014. május 08-10. között először rendezik meg a Final Festivalt, ahol olyan világsztárok lépnek majd fel, mint a Pendulum, a Crookers, Stanton Warriors vagy Thomas Newson.

Érettségi-after: Final Festival a PARK-ban

A csütörtöki nap sztárfellépője a világ szinte minden szeletét rímekbe öntő Belga, akik nemrég vágtak bele karrierük második tizenöt évébe. DJ Titusz és a három ceremóniamester (Bauxit, Még5lövés és Tokyo) rappelt már a magyar történelemről, a vidéki diszkók szocreál romantikájáról, bőrdzsekikről, közös nevezőre hozták már az érettségi tananyagot és a hip-hopot. Fellép mellettük a Nobody Moves egyik fele, az egyszemélyes fiúbanda, Andro, aki a Take That lemezek helyett a horzsolós, már-már metálosan reszelő dubstephez nyúlt, amit szívesen ötvöz más, éppen aktuális elektronikus vadhajtásokkkal. A pult mögötti tettestársak között ott lesznek a fekete zenét legjobban ismerő magyar DJ-k: DJ Revolution, DJ O’neal (aka Basslime), a Katapult DJ-k és persze Drop The Cheese, valamint DJL.

Szombaton a breakbeat színtér bármikor bevethető ütőkártyája, a Stanton Warriors dolgozza majd meg a táncparkettet: a duó imád scratchelni, jó érzékkel passzintják össze a műfaj legnagyobb slágereit az épp aktuális pop/rock himnuszokkal, a keverési technikájuknál pedig csak a funk és a zene iránti szeretetük példamutatóbb. A nagyszínpadon pedig a dobbaszus dominál majd: a stílus legnagyobb hazai reménysége, a Cloud 9+ tökéletes felvezetése lesz a Pendulumnak. Előbbiek fellépése minden alkalommal egy maghasadással ér fel, az oldalláncos, karcos raprock-betéteket a tagok megfejelik a modern tánczene minden hibridjével: dubstep, trap, drum ’n’ bass, minden jöhet! Utóbbi csapat pedig szinte egyet jelent a drum ’n’ bass fogalmával: szinte mindenkinek van egy fesztiválos élménye, amikor az ausztrál különítményé volt a legjobb koncert, vagy amikor valamelyik albumuk egy reggeli triplakávénál is több energiát pumpált az ereibe.

A világ egyik leghatékonyabb bulizenekara most egy DJ szettel és MC Verse rímkreátorral érkezik a Budapest Parkba. Ha pedig a legelőremutatóbb, legvagányabb zenékre és stílusokra vagyunk kíváncsiak, a magyar Disclosureként jegyzett Stámusz-testvérpár táncparketthez láncoló különítménye, a Stamusic. vagy az örök jövő(zene)kutató DJ Palotai megbízhatóan szállítja majd a talpalávalót.

Ha valaki tizenkilenc évesen már a Tomorrowlanden lép fel, ráadásul olyan stimuláló szettel, hogy azt több szaklap is a legemlékezetesebb fellépésnek választja, természetesen, hogy felkapjuk rá a fejünk. Thomas Newson esetében van is miért: a dán csodagyerek már most is slágert slágerre (Flute, Don’t Hold Us, Kalevala) halmoz, a szettjeiben pedig jó érzékkel válogat a leginkább táncra késztető dance örökzöldek és az aktuális klubhimnuszok között. Az olasz Crookers-duó 2003 óta ül a fidget house trónján, kemény, de mégis dallamos saját számaikkal és ütős remixeikkel, amelyek közül a Kid Cudi-féle Night ’N’ Day újraértelmezés máig minden házibuli vagy jobb klubbuli alapkelléke. Persze az a szám még csak a jéghegy csúcsa, hiszen Bot és Phra elől nem menekült az AC/DC (Thunderstruck) és a Chromeo (Fancy Footwork) sem.

Színpadra áll még mellettük DJ Titusz másik zenekara, a The Carbonfools, ami stílusában követi a Belga-alapoknál megszokott eklektikát: klubos elektronika, hard rock, funk, punk, csipetnyi blues és persze a frontember, Fehér Balázs karizmája. A fülbemászó számok garantáltak, akárcsak a rímtapadás az Animal Cannibals fellépésén. Ricsipí és Qka MC érdemei (és street creditje) a magyar hip-hop berkein belül vitathatatlanok, kicsit jazzes, kicsit funkos rapjük és kicsit buddy copos felállásuk pedig még a műfajtól idegenkedőket is meggyőzhetik arról, hogy a hip-hopnak épp annyi létjogosultsága van, mint bármely más stílusnak.

Addig is: jó felkészülést, és sok-sok kalappal az érettségire!

 


Képtár

  • Érettségi-after: Final Festival a PARK-ban kép 29115
 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek