Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész)

2014. július 23.  ·   Fesztivál   ·  Szarka Károly

Miután az ember szinte hazaérkezik csütörtök este, nyaral és bulizik pénteken, eljön a szombat, ami majdnem elrontja az összképet. De szerencsére csak majdnem: a Bánkitó alapvetően nem az a fesztivál, ahol kiteszik a „megtelt” táblát, a végére mégis olyan sokan leszünk, hogy a jegy nélkül maradókért kell aggódnunk.

Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész)

A Nógrád megyei kis faluban rendezett fesztivál nem a hírességekről híres, mármint nem feltétlenül a nevek számítanak: bár minden napra jut egy-egy zenekar, amely hazai színtéren ismert és elismert, sem a külföldi sztárok, sem az országot évente háromszor körbeturnézó fellépők nem járnak ide, így lesz a terep a nagyrészt ismeretlen zenekaroké. A kivételek egyike a péntek este zenélő Bëlga, az a formáció, amelynek egy nagyobb fesztiválon való szereplés, illetve egy szerényebb rendezvény nagyszínpadja is jól áll.

Mert egyrészt a Bánkitónak sem árt egy-egy húzónév, másrészt a szimpatikusan viselkedő és nagy bulit csapó bëlgás srácok is remekül illenek a képbe. Kellenek az olyan himnuszok, mint a Gyaloglás vége, a Nemzeti hip-hop vagy a Boros – Titusz zenéje még mindig jó, Bauxit, Még5lövés és Tokyo sajátságos öltözködési stílusa, (ál)brékelése és (ál)rap-szövegei még mindig viccesek, buddhista filozófusként megfogalmazott társadalomkritikájuk pedig még mindig érvényes.

A szombati napon aztán olyasmi történik, amire senki nem készült fel. A belépőjegyek délutánra elfogynak, a teltház híre pedig azért érint kellemetlenül bennünket, mert vannak köztünk olyanok, akik az előző este már sátrat állítottak a kempingben, most pedig még a cuccaikért sem mehetnek be, és akad, aki biciklivel tekert egészen idáig, aztán közlik vele, hogy nem fog bejutni. Nekem ugyan van bérletem, de szolidaritás is létezik, ezért inkább a barátaimért aggódom.

Utólag persze lehet okoskodni, hogy elővételben érdemes jegyet venni, meg hogy figyelni kell a fesztivál Facebook-oldalát. Utóbbi a tó partján amúgy nem könnyű feladat, már csak azért sem, mert még 2014-ben is akadnak emberek, akik nem mobilinternettel, laptoppal vagy okostelefonnal járnak strandolni… Ez tényleg nem az a fesztivál, ahol számolni kell a tömeggel meg a helyhiánnyal. És nem vigasztal senkit, hogy hajnali kettő után ingyen is be lehet majd menni.

Pedig még a fényképezőgépem sajnálatos elromlása ellenére is jól indul a nap, a tóparton például olyasmit látunk élőben, amit városi ember csak a National Geographic adásaiban szokott: egy vízisikló elkap egy kövér békát. A varangy aztán némi emberi beavatkozásnak köszönhetően megmenekül, ami már kevésbé természetfilmbe illő. Mindenesetre ritkán kerülünk ilyen közelségbe az élővilággal, és többek között ezért is jó Bánkon lenni. Viszont olyat is ritkán látunk, hogy több tucatnyian próbálnak bemászni egy szigorúan őrzött erődítménybe, ami nemrég még egy barátságos kempingnek tűnt.

Vannak, akik egy elhagyott sínen, a sötét erdőn át próbálnak új utat keresni a kevésbé őrzött területek felé, a bohém költő, Peer Krisztián pedig azt javasolja, hogy öntsünk a fejünkre sört, vagy pedig kérjünk kovászos uborkát a szervezőktől, mert ezek az elterelő hadműveletek a bennfentesség látszatát keltik… Végül egyik tanácsot sem fogadjuk meg, viszont kihasználom, hogy sajtósként legalább én bejuthatok, és kiderítem, hogy lesz még ötven darab eladó jegy.

Pont jókor, mert bár ezt az ötvenet is gyorsan elkapkodják, de szerencsére még jut mindenkinek, aki számít, és persze fizet. Nagy kövek esnek le a szívekről. Ráadásul estefelé már amúgy sem csak a bejutási nehézségek borzolják a kedélyeket: kedvenc helyünkön, a Nádas büfében szinte mindenkinek egy órát kell várni a kenyérlángosra, a kellemetlenség miatt pedig még csak elnézést sem kér a személyzet, amely ma este a hely szellemétől eltérően igencsak flegma.

De a lényeg az, hogy néhány koncertet még elcsípünk. Például az Amoeba & Fixi4 kellemes jazz-funk buliját a Nagyszínpadnál, aztán a Kegyelemkettes kevésakkordos, keresetlen, kurvaanyázós punkzenéjét a Cirkuszban. Utóbbi helyszínen most járunk először, és örülünk neki, hogy ilyen is van. Maradunk is a hangulatos arénában, ahol később Bobakrome és Bobafett szövegel Zomblaze zenéjére, józannak semmi esetre sem nevezhető állapotban. Ami persze bármilyen koncerten elmegy, Bánkon meg főleg, mert itt – feltéve, ha bejut az ember – mindent szabad.

Amúgy meg hallunk egy kis nyelvjátékot, például a Híradóban („Amszterdamba’ a kamasz raszta az isztambuliakat átbaszta”, vagy „A csecsenek elleni csocsómeccsen a csehek a cseleket jól csinálták”), és kapunk finoman megfogalmazott közéleti mondanivalót is, például a Nénikében („Több generáció csótány-patkány, 2014 van, takarodjatok mán!”). Az egyik legemlékezetesebb momentum mégis az, amikor az első sorban álló srác segíti ki a dalszöveget elfelejtő zenekart.

A hajnalhasadás és a vasárnap gyorsan elérkezik. De ha már egyszer hétvége van és kánikula, kihasználjuk a tópart nyújtotta lehetőségeket, és strandolunk még egy utolsót, noha szívbemarkoló látni, hogy Tószínpadot már le is bontották. Aztán megegyezünk, hogy hiába a hangulatunkon sokat rontó szombat esti jegymizéria, összességében pozitívak az élmények, és senkinek nem sikerül elrontani a kiszakadást, az együttlétet, a horgásztó romantikáját és az egyedi karakterű helyszíneken rendezett programokat. Ez nem az a fesztivál.

Fotó: Csenki Annamária, Zelenka Judit, Szarka Károly


Képtár

 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33874
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33875
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33876
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33877
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33878
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33879
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33880
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33881
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33882
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33883
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33884
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33885
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33886
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33887
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33889
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33890
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33891
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33892
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33893
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33894
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33895
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33896
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33897
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33898
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33899
 • Ez nem az a fesztivál (Bánkitó Fesztivál, 2. rész) kép 33900
 

 

Szólj hozzá!


Jön a film az amerikai zene születéséről – Morgan Freeman-nel

Jön a film az amerikai zene születéséről – Morgan...

Budapestre érkezik az "America’s Musical Journey" című IMAX® dokumentumfilm. A Morgan Freeman által narrált és Aloe Blacc főszereplésével...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A legjobb zsűritag díját kapta Majka

Tizennégy kategóriában hirdettek győztest a Televíziós Újságírók Díja gálán március 20-án este a Budapest Music Centerben. A legjobb női műsorvezető Liptai Claudia lett, Istenes Bence kapta a legjobb férfi műsorvezetőnek járó elismerést, Majoros Péter Majkát a zsűritag kategóriában díjazták értesült a Marketing&Média...

Anastacia lesz a sztárfellépője a női kézilabda Bajnokok Ligája májusi döntőjének

A négyes döntőre május 11-12-én kerül sor a Papp László Budapest Sportarénában, az énekesnő az elődöntők előtt szórakoztatja majd show-jával a közönséget – írja az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek