Fékomadta: Zsámbékon még mindig nincs vége a fesztiválszezonnak

2023/09/19  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Veszprém mellett a másik kedvenc helyünk Zsámbék: vége-hossza nincs a fesztiváloknak ott is :) 2023. október 14-én a Romtemplomnál megelevenedik a középkor. A rendezvény ingyenes!

Fékomadta: Zsámbékon még mindig nincs vége a fesztiválszezonnak

A Fékomadta fesztivált helyi művészek és hagyományőrzők hívták életre ezelőtt öt évvel, hogy az interaktív összművészeti fesztiválon betekintést engedjenek a település középkori múltjába, hagyományaiba, hiedelemvilágába.

Élt egyszer egy francia lovag Zsámbékon, akinek legendája most megelevenedik Zsámbék csodálatos helyszínein a koraközépkorral együtt. A legújabb kutatások szerint, a nemzetséget alapító Aynard 1097-ben érkezhetett Könyves Kálmán leendő feleségének kíséretében, aki szicíliai normann származású grófnő volt. A lovag Zsámbékot és környékét birtokul kapta, leszármazottai pedig a zsámbéki premontrei prépostság alapítói, az Öregtemplom építői.

Október 14-én idén is minden szempontból páratlan és rendhagyó programok várják az érdeklődőket: lesz várfoglaló, birkacinca, vasaló és bestiárium, no meg boszorkányégetés és máglyarakás, este pedig olyan remek zenekarok koncertjei várják az érdeklődőket a nagyszínpadon, mint a Szélműves, a Hollóének és a Zoord. A különleges borélményről a Nyakas-hegyi Borút Egyesület termelői gondoskodnak.

A Fékomadta a település egyik legkülönlegesebb rendezvénye évről évre. A középkori vásári játékok és a kézművesműhelyek sajátja, hogy azokba bárki – életkortól függetlenül – bekapcsolódhat, és egy pillanat alatt a közösség részévé válik. Idén először a Romtemplom körül lakja be a csodálatos teret a rendezvény, ahol egész középkori falu és vár épül fel!

„A Fékomadta igazi sátoros ünnep. Itt nem fellépők és nézők vannak, hanem mindenki része a mulatságnak! A fesztivál középpontjába idén az Öregtemplom kerül. Itt építjük meg a várat és az interaktív középkori falut, melynek terén zajlik majd a mulatság számos játékkal, dobosokkal, dudásokkal, harcosokkal, pecsenyéket jó borral öblögetve. Sötétedéskor hatalmas óriásokkal együtt, fáklyás felvonulással megyünk le a Zichy-térre, ahol hagyományosan vár minket a boszorkánypör és a máglya. Persze remek zenék lesznek ismét a nagyszínpadon, késő este pedig kirobbanó folkkocsma élmény vár mindenkit!” – mondta el Fejér Máté, a Fékomadta művészeti vezetője.

A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori és világzenei produkció, a XII–XVII. századdal bezárólag, hangszereik között középkori duda, ciszter, középkori dob szerepel, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll...

A népzenészekből verbuválódott Szélműves zenekarnak különleges hangszerösszeállítása, illetve a különböző zenei stílusokban gyűjtött tapasztalatok adják meg az esszenciáját. Zenéjük magva a moldvai csángó népzene, de koncertjeiken megszólalnak az erdélyi, román és zsidó népzene dallamai is. Sodró lendületű koncertjeiken és táncházaikban a hangszerelésnek, előadásmódnak és a moldvai népzene sajátos erejének köszönhetően olyan energiák szabadulnak fel, amelyek a laikus és rutinos néptáncos közönséget egyaránt táncra késztetik.

A Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg Zsámbékon. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron. A dalok alapját képező erdélyi és ősi nomád népzenéhez bátran és kreatívan nyúl a trió, zenéjük egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, bulis, táncolható – a hangszerelésben pedig igazi kuriózum a doromb, amely elég kevés zenekarnál lelhető ma már fel, s ott is leginkább háttérben meghúzódó ritmuskíséretet szokott adni. A Zoord azonban „főszerepet” oszt ennek az egyszerű, de mint a zenekar esetében kiderül, rendkívül sokoldalú hangszernek, hogy egy feledhetetlen estével ajándékozzanak meg bennünket.

A Musica Veneris egy nemrég alakult formáció, mely a Zsámbéki medence és környékének népzenészeiből jött létre. Alapvetően középkori világi zenék, valamint erdélyi, moldvai, gyimesi népzenék kapcsolódási pontjait dolgozza fel, és montírozza e két világot. Hangszerelését tekintve egyszerre vegyül benne a középkori hangzásvilág és az autentikus magyar népzene hangzása. Tekerő, dob, gardon, duda, koboz és hegedűk szólaltatják meg ezt a különleges zenei montázst.

PROGRAM

Romtemplom

  • 09.00 Az Aynardok nemzettségi temploma Délelőtti történelmi tárlatvezetés az Öregtemplomban, korhű viseletbe öltözött animátorokkal.

  • 10.00 Falvak népe Interaktív Árpád-kori falu az Öregtemplom előtt. Fazekasok, kovácsok és kőfaragók várnak nyitottműhelyekkel, lehet fonni, szőni a gyapjúműhelyben. Kosárfonás, fafaragás, rackatekergetés és tyúkcsigorgatás a szérűben.

  • 11.00 Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal. Látványkonyha, omló hús a csontjáról, ser és bor a pecsenyékre, íjászat és párbajok a ringben. Az esti bicskázást megelőzendő hétpróba az erőseknek.

  • 12.00 Angelus Úrangyala imádság az Öregtemlomban, a lovaggal és házanépével.

  • 13.00 Vasaló Bemelegítő haditorna, benne Gyerekhad Zsámbék

  • 13.30 „Egy lándzsa” Az Árpád-kor nyugati és keleti harcmodorát ötvöző fegyveres egységeinek bemutatása lovasokkal és gyalogosokkal.

  • 14.00 Várfoglaló Interaktív csata gyerekeknek.

  • 15.30 Birkacinca Originál zsámbéki buszkasi.

  • 16.30 Ostrom Hagyományőrző nagycsata. Mert ha mán megépítettük a várat meg is kell ostromolni.

  • 17.30 Zsámbéki bestiárium Fákjás vonulás hatalmas szörnyekkel, óriásokkal.

 

Zichy tér

  • 18.00 Boszorkánypör Hatóságnak bejelentett banyaegrecéroztatás, mely tény tudományos furunkuluskutatással bizonyíttatik.

  • 18.30 Máglyarakás mert ugyebár: „Mit lehet még elégetni?? TÖBB BOSZORKÁNYT!”

Nagyszínpad

  • 19.00 Hollóének

  • 20.00 Szélműves

  • 21.00 Zoord

  • 22.00 Faház After, Fitzere folkkocsma



Fékomadta fesztivál, Zsámbék

 

 

Szólj hozzá!


Lázadnak az óbudai punkok

Lázadnak az óbudai punkok

A nagy öregek – két régi óbudai punk csapat, a KRETENS és a BTK '80 – a Bloody Holly and the Ricketz elnevezésű feltörekvő, izgalmasan friss...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...

A 2023-as év felfedezettje az Ótvar Pestis – átadták a Fonogram-díjakat

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket. Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram-Magyar Zenei Díjakat
Új koncertek