Global Village – a Világzenei Nagyszínpad kistesója a Szigeten

2022/08/01  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Ha emlékeztek, kezdetben "ott, hátul" volt a világzene nagyszínpada, ahová érdemes volt minden este kigyalogolni, aztán közelebb jött a centrumhoz és egy kicsit kisebb lett, majd 19 év után 2018-ban ugyan teljesen megszűnt, de a műfajt nem száműzték a Szigetről.

Fotó: Sziget, Global Village, 2019.

Az van, hogy egyszerűen leáldozott a világzene sokáig tündöklő csillaga a Szigeten, no nem teljesen, csak éppen egy ekkora helyet fenntartani 500-1000 ember számára nem tűnt gazdaságosnak a fesztivál számára – más trendek érvényesülnek. Szerencsére, nem engedték el a műfaj kezét, idén is lesz számos képviselője, nekik köszönhetően felejthetetlen zenei körtúra várható a Global Village színpadon a fesztivál során.

Felcsendülnek az ukrán szabadság hangjai a Luiku előadásában, 25. évfordulóját ünnepli az Amsterdam Klezmer Band, a Volosi zenekar megmutatja a lengyel virtuózok dallamait és a Rodopi Rembetikója vagy a nápolyi hard core LaLaLa Napoli mantrái varázsolnak el a hét folyamán.

A gnawa zene lesz az egyik csúcspontja a színpadnak a magyar Chalaban zenekarral és az elektronikus Zar Electrik formációval. Nőiesre formálja az észak-amerikai bluest Bab l'Bluz és Mehdi Nassouli a francia La Caravane Passeból. A kolumbiai feminista trió, a La Perla tagjai életre keltik a cumbia ritmusait. Érdekes ritmusszekcióval és egy ázsiai csavarral bolondított karibi ritmusokkal érkezik a lélegzetelállító japán Minyo Crusaders és a magyar hipszterek, a Los Orangutanes.

A fontos világzenei stílusok közül Arat Kilo különleges ethiojazz projektje is szerepel a programban, aki a mali dívával, Mamani Keitával és a legfülbemászóbb amerikai slammerrel, Mike Laddel közösen lép fel. Megtaláljuk majd az afro-beat hatásokkal tarkított nigériai Santrofi zenekart és az algériai Sofiane Saidi, a „Rai hercegének" szettjét. 

Maya Kamaty transzba ejt a Maloya egyedi értelmezésével, és biztosan megtáncoltat a Tabanka a Zöld-foki szigetekről származó Fufanà rabszolgák ritmusaival. A togói gólyalábas akrobaták, az Afuma tagjai, illetve a négy, tradicionális afrikai viseletbe öltöztetett óriásbáb produkciója, a francia Les Mamas társulat előadásában tölti ki a koncertek közötti időt.

A Global Village programját a Vietnámi Nemzeti Vízibábszínház előadása is színesíti . Ez a produkció tényleg az, aminek hangzik: bábelőadás, de vízen. Egy mulatságos és látványos előadás, ahol bábok sekély víztócsákon táncolnak keresztül, miközben a bábmesterek a díszlett mögött rejtőznek. Valójában a mai napig szigorúan őrzött titok, hogy ezek a tehetséges bábművészek hogyan mozgatják bábjaikat olyan hibátlanul és pontosan a víz tetején, egy paraván mögül. A vízi bábjáték Vietnám nemzeti kultúrájának egyik büszkesége.

A Global Village lejátszási listája itt érhető el.

 

 

Sziget, világzenei nagyszínpad, Global Village

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek