Menopauza 1170x180

Hare, hare: Szekérfesztivállal a Városligetbe, az Indiai fesztiválra

2024/06/24  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Kṛṣṇa szekere Budapestre. Ingyenes, egész napos programmal várják az érdeklődőket június 29-én, szombaton a belvárosban és a Városligetben a Szekérfesztiválon és az India Fesztiválon.

Fotó: Szekérfesztivál (Mónika Komjáti)

A Ratha-játrá, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb és legnagyszabásúbb ünnepe: az indiai Puri városából, Orisza államból származik, és már több mint 5000 éves, így a Föld legősibb fesztiváljának tartják, amelyhez évente mintegy 15 millió ember csatlakozik. A fesztivált Indián kívül elsőként Sríla Prabhupáda, a Krisna-hívők világméretű mozgalmának alapító-tanítója rendezte meg 1967-ben San Franciscóban, a Szekérfesztivál azóta a világ számos városában vált ismertté és a kulturális sokszínűség jegyében a hagyomány részévé.

A fesztivál két fő részből áll, az első a zenés-táncos felvonulás a belvároson át, a másik pedig egy egész napos indiai tematikájú szabadtéri fesztivál a Városligetben.

A Szekérfesztivál a legnagyobb és legszínesebb indiai hangulatú ünnep Budapesten: a fesztivál 14 órakor a szekérhúzással kezdődik, amely a Vörösmarty térről az Andrássy úton át halad a Városligetbe. Az ünnepi menetben zenészek, táncosok, dobosok, énekesek haladnak, akiket egy Krisna-völgyi ökrös szekér kísér.

A Városligetben, a tó mellett az India Fesztivállal folytatódik a program, amely déltől este 10 óráig tart: a fesztiválon tradicionális indiai zene és tánc, színpadi műsor, workshopok, közös jamelés, hennafestés, indiai termékek kirakodóvására, jógabemutatók és jógafilozófiai beszélgetések is lesznek, valamint indiai, mediterrán és magyaros ízvilágú vegán csemegék, főfogások, üdítők és desszertek is várják a látogatókat az étteremsátorban.

A kisgyermekes családoknak arcfestéssel, ugrálóvárral és gyermekfoglalkozásokkal készülnek, majd este 7 órától a Kirtan Fest mantra ad koncertet.

Tavaly ilyen volt a fesztivál:

Bővebb információ az ünnepről ezen az oldalon olvasható.

Szekérfesztivál, indiai fesztivál, Városliget, krisna

 

 

Szólj hozzá!


Jobb lett volna, ha inkább nem randizunk...

Jobb lett volna, ha inkább nem randizunk...

Kezeket fel, akinek már megfordult a fejében a fenti gondolat... A Lóci játszik új dalában – amely a Kobuciban csendül fel először élőben...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

FRINGE 2024: 300-ból választott ki a Zene Háza 30 zenészt – itt a névsor!

Idén nyáron a Magyar Zene Háza missziójának támogatásaként indult el a Fringe program, melynek keretében zeneiskolások, hobbizenészek, feltörekvő zenekarok és utcazenészek kapnak lehetőséget a fellépésre a Ház különböző pontjain. A júniusi határidőig közel 300 pályázat érkezett, közülük 30-an kapnak fellépési...

Háromszor annyi zenész, mint borászat az idei Debreceni Bor- és Jazznapokon

Hatvan borászat és száznyolcvan zenész részvételével rendezik meg az idei bor- és dzsessznapokat a debreceni Nagyerdőben augusztus 8-11. között.
Új koncertek