Év koncertje - szavazás

Hey Ya!: 10+1 újdonság az idei Szigeten

2014. április 14.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Queens of the Stone Age, The Prodigy, Macklemore & Ryan Lewis, Imagine Dragons, Bastille, Skrillex, Placebo, Lily Allen és The Kooks – és a napokban dőlt el, hogy jön a Manic Street Preachers, a The 1975 és az OutKast is. Ezzel a fellépő sztárok sora még koránt sem zárult le, a következő hetekben további neveket tesznek közzé majd a szervezők.Csak néhány név a felsorolásból, és folytassuk 10 újdonsággal is, ami feldobja az idei fesztivál hangulatát és választékát.

Hey Ya!: 10+1 újdonság az idei Szigeten

1. Egy héttel későbbre (augusztus 11-18.) rakták az idei Szigetet a szervezők, hogy a nemzetközi sztárok könnyebben bele tudják illeszteni a naptárjukba. “Évek óta sokat kínlódtunk a nemzetközi line up összeállításával, s tavaly már egyértelműen kiderült, hogy bármennyire számít világszerte is jelentős eseménynek a Sziget, egy európai fesztivál miatt nem fogják megszakítani a zenekarok a tengerentúli fesztiválturnéikat - magyarázta a döntést Gerendai Károly. “Idén ezért úgy döntöttünk, hogy egy héttel későbbre csúsztatjuk a Szigetet, hogy ne essen egy időbe az egyesült államokbeli és japán fesztiválokkal. Úgy tűnik megérte változtatni, mert már most jól látszik az eredménye, hisz’ idénre sikerült látványosan vonzóbb zenei felhozatalt összeállítanunk” – tette hozzá a főszervező. 

2. Idén már a Nulladik napon teljes értékű koncertsorozat várja a látogatókat. Ezen a napon, a nagyszínpadon fellép az Anti Flag, a Ska-P és a Queens of the Stone Age, majd utánuk szintén újdonságként, egy látványos Opening Show-val “nyitja meg” a Sziget Fesztiválköztársaság a normál fesztiválnapjait. A Nulladik napon, a Nagyszínpadon Deadmau5 celebrálja majd a nyitóünnepet.

3. Az idei évben ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terekre és aktivitásokra, egyedi élményeket kínálva, mind a nagyobb tömegek, mind a családiasabb közegre vágyók számára. Ilyen új helyszínként jön létre a Tábortűz Színpad, ahol előzetes jelentkezés és válogató után a fellépők, legyenek amatőrök vagy profik, a nemzetközi rock-irodalom legjobb számait adják elő egy hangulatos tábortűz mellett, estéről estére. Ez a helyszín egy kicsit azt a (közösségi) életérzést igyekszik visszaadni, amit annak idején a Woodstock jelenthetett, tisztelegve is egyben a nagy fesztiválelőd idén 45. évfordulója alkalmából.

4. Folytatódnak a tavaly nagy sikerű, így várhatóan idén is sokakat megmozgató látványos akciók, például a Color Party, Lufi Party illetve a Strandlabda Party, ahol egyszerre több tízezer látogató lehet aktív részese egy hatalmas, látványos performansznak. Idén újdonságokkal is kiegészül a kínálat, hiszen már Zászló Party, és Buborék Party is várja majd kora esténként a nagyszínpad előtt, az ott gyülekező tömeget.

5. Woodstock mellett a szabadság érzésének egy másik évfordulója is visszaköszön majd a Szabadság Szigetének idei programjaiban: a szervezők figyelmüket a Berlini Fal leomlásának 25. évfordulója apropóján, a világ egyik legfontosabb kulturális központjának számító, az aktuális divatot diktáló Berlin művészeti szcénájára irányítják és több helyszínen is zenei és művészeti programokkal köszöntik az évfordulót. Sőt, idén felépül a Szigeten egy 100 méteres fal is, melyet felkért street art művészek, illetve a Fesztiválköztársaság lakói dekorálnak majd ki.

6. Jó hír az elektronikus zenei szcéna kedvelőinek, hogy miután az Aréna sztárjai már feszegették a helyszín falait, idén a műfaj legnagyobb nevei a Nagyszínpadon kapnak majd helyet, és a legnagyobb fedett helyszín, az A38, a hajnali órákban szintén egy elektronikus zenei sávval jelentkezik, ahol komoly világsztárokat láthat a nagyérdemű. Nagyobb felépítményt kap a fesztivál talán legegyedibb helyszíne, a raklapokból felépülő Colosseum, ami új helyszínre költözve, most már a Sziget „party-központjaként” várja majd a látogatókat.

7. Nem jártattuk hiába a szánkat a magyar fellépők érdekében: a tavalyi siralmas sátor helyett, ismét szabadtéri színpad ad helyt a hazai könnyűzenei műfaj képviselőinek. A Petőfi Rádió VOLT Fesztivál színpadon, egyrészt fellépnek a legismertebb hazai sztárok, a Kiscsillagtól a The Carbonfoolsig, Péterfy Boritól a Brainsig, de ezen a színpadon mutatkoznak be a hazai zenei élet legígéretesebb feltörekvő előadói is. Este 11 után pedig, naponta más-más zenekar – pl. ...and Friends, Alvin és a mókusok, Budapest Bár - prezentálásában „akusztik” koncertek töltik majd be a teret.

8. Koncentrálódik a világzene: az eddig egymástól függetlenül működő Világzenei Nagyszínpad, az Afro-Latin-Reggae Színpad, a Roma Sátor és a Hungarikum Falu egy közös Világfaluban- egy igazi multikulturális helyszínen – várja a köztársaság lakóit, így az az eddigi négy produkció helyett már napi hat fellépőt köszönthetünk a központi ezen a színpadon – jellemzően az adott műfaj legújabb, legaktuálisabb hazai és nemzetközi csillagaival találkozhatunk. A Hungarikum programok középpontjában idén a magyar pásztorok életmódja, kultúrája áll. A Fesztiválköztársaság lakói – az elmúlt 5 évhez hasonlóan – nemcsak a táncegyüttesek műsorát, hanem azok felvonulását is megtekinthetik. A gyógynövények közülidén a pásztortáskával ismerkedhetünk meg részletesebben és nagy szerep jut a báránynak is. Az esték a hagyományosan hajnalig tartó táncházzal zárulnak.

9.Tavaly év végén sajnos elment közülünk egy olyan értékes, lelkes, karizmatikus ember, aki a zenei szakmához, a kulturális élethez, a Szigethez, de leginkább hozzánk tartozott. Oláh Andorra, a Sziget Blues Színpadának eddigi házigazdájára is emlékezünk idén ezzel az új helyszínnel és a zárónap utolsó helyszíni koncertjével, egy nagyszabású Jam Sessionnel, Andor zenész barátaival, kortársaival. Az új színpad: az Ír Színpad és a Blues Színpad idén egy közös helyszínen, a Blues-Ír Színpadon osztozik, napi tematika szerint váltakozva. Ez a helyszín két kedvelt műfaj összeházasítására épül. Hat napon keresztül élvezheti a közönség a jobbnál jobb hazai és nemzetközi blues és ír zenei produkciókat, mint pl. a M.É.Z., a Paddy and the Rats, a Török Ádám és a Mini, a Peter Lipa Band, a Firkin, a Ferenczi György és a Rackajam, Henrik Freischlader, a Bran és Sharrie Williams.  

10. Az Európa Színpad - ezen a néven - a Sziget Fesztiválköztársaság egyik új helyszíne, amelybe beleolvad az eddigi Mambo (olasz) és a Holland Színpad.  A terep a feltörekvő, friss európai zenekaroké, akik a saját országukban már ismertek, de hazánkban még nem mutatták meg magukat. Zsinórban a harmadik éve, hogy a Puglia Sounds - az olasz Puglia régió zenei export irodája - együttműködik a Sziget Fesztivállal és olasz promóterével, a L'Alternativával az olasz zenekaroknak dedikált színpad kapcsán. Az idei Európa Színpad programja továbbra is bemutatkozási lehetőséget biztosít a legérdekesebb olasz és pugliai zenekaroknak, a Sziget nemzetközi közönsége előtt. Az Európa Színpad dedikált helyszíne lesz a - teljesség igénye nélkül - Hollandiából, Spanyolországból, Németországból és a közép-kelet-európai régióból érkező zenekaroknak.

+1. Egy fesztiválkert mindenben más, mint a hagyományos kerttípusok: élettartamban, funkcióiban, látványban, működtetésben, terhelésben, növényeiben, tervezési elemeiben, használatában és céljaiban is. A Sziget Közösségi Kert (Sziget Community Garden) újdonság a Sziget Fesztiválköztársaság történetében, első ilyen típusú kertkísérlet, más fesztiválok esetében sincs előképe. A kert legfőbb célja a szemléletformálás, támogatni a különböző városi kertkísérleteket, felhívni a figyelmet a sokféleség fontosságára, a fesztivál látogatóban felkelteni az érdeklődést a városi, közösségi kertek iránt, az önellátás képességére, a közösségben élésre, a növény és az ember kapcsolatára, ennek szépségére, pozitív hatásaira. A kert főleg mint közösségi tér fog működni: találkozóhely, pihenő, ismeretszerző, árnyékos, nyugodt, biztonságos terület.

Ezeket és a további helszíneket megtaláljátok a teljes felsorolásunkban itt.


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek