Holnap kezdődik a 7. Ördögkatlan Fesztivál

2014. augusztus 04.  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Közel 80 színházi előadás, 150 koncert, majdnem 30 kiállítás, 20 irodalmi esemény, 15 film és több mint 100 családi program – több mint 400 programmal várja a fesztiválozókat a négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon hetedik éve viruló emberi, azaz „korszerűtlen" összművészeti fesztivál, az Ördögkatlan.

Holnap kezdődik a 7. Ördögkatlan Fesztivál

Reméljük, az ördög a katlanban ritkán veri majd a feleségét, mert számos olyan szabadtéri program várja a fesztiválozókat, amelyeket kár lenne kihagyni...

Ilyen például

Beethoven IX. szimfóniája.

2014-ben Beremenden, nem messze a határtól a Megbékélés Kápolna előtti réten újra felcsendül egy klasszikus a nagyzenekartól: a tavalyi Mozart-Requiem után most Beethoven IX. szimfóniáját vezényli Dinyés Dániel, közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar (művészeti vezető: Hollerung Gábor), a lá cArte kórus (művészeti vezető: Philipp György), Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Varga Donát, Gábor Géza operaénekesek. A csillagos ég alatt augusztus 8-án, pénteken.

In memoriam Cseh Tamás

Öt évvel ezelőtt a Katlan ideje alatt, augusztus 7-én 17.04 perckor távozott az örök barát és a fesztivál egyik fő védnöke, Cseh Tamás.  Bérczes László ír róla: „Ő a mi védnökünk. Tamás, a dalnok, az indián, a barát. Ő az, akinek öreg és fiatal, felnőtt és gyerek csak annyit mondott mindig: „Szevasz, Tamás!". Nem volt kérdés, hogy tegezed, hisz legszemélyesebb társad volt, pont olyan, mint te, egy ember, embertárs, aki csak neked énekelt mindig, neked meg neked meg mindenkinek külön-külön. 2014. augusztus 7-én délután kevés egyéb program lesz a Katlanban. Azt szeretnénk, ha minél többen összegyűlnénk 4 óra körül a nagyharsányi focipályán. Itt-ott valakik biztosan gitároznak majd, tán valaki a színpadra is fellép, ha kedve van – de a lényeg az, hogy segítséggel közösen megtanulunk Tamástól egy dalt. És ha minden úgy megy, ahogyan most álmodjuk, 17.04-kor sokszázan, talán ezren is, elénekeljük azt. Együtt leszünk, nem szomorkodunk. Csak köszönünk: „Szevasz, Tamás!"

 Hrabal vurstli

Idén lenne 100 éves Hrabal mester – őt idézi a nagyharsányi faluközpontban – helyesebben a csűrben az irodalmi vurstli. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé a szervezők, mint felolvasni Hrabal össze művét; mindenki beszállhat! De lesz itt kéményről kiabálás, miközben a szél egy gyönyörű nő hosszú szőke haját borzolja, no meg: „cirkuszolás, jósda, Hrabal összes, ripacsok, kikiáltó, emberi ördöglakat, Hrabal könyve, lassított olimpia, papírrepülőroncskutatóexpedíció, bütykölés, Hrabal-futás, mozdonyrobbantó, katlanfoglaló, erőművészet, észművészet, észvesztés. Unatkozni nem lehet itt, de aki mégis, az majd vásárol mosómedvét."

Faluturisták

Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában – ez a Faluturisták. Tavaly Nagyharsány falu és környékének történetével ismerkedhettek a Katlanozók, idén Kisharsány nevezetességei és titkai következnek. S akik ismét a falusi turizmust népszerűsítik: Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám

 K2 Színház: A nagyharsányi menyasszony

A k2 Színház már a fesztivál kezdete előtt egy héttel Nagyharsányba költözik, hogy – megismerkedvén a falubeliekkel, elcsípvén néhány mókás, szomorkás történetük, kitanulván a helyi legendák legkülönbözőbb változatait, megízlelvén a méltán híres harsányi bort, megcsodálván pár naplementét a Szársomlyóról – fabula­morzsákat farigcsáljon, improvizáljon, énekeljen, egyszóval mindent megtegyen, hogy az Ördögkatlan Rómáját, a fenséges Nagyharsányt egy kicsit még közelebb hozza hozzánk. Ősbemutató (hol máshol?) Nagyharsányban augusztus 6-án.

 Pécsi Bölcsészudvar

A palkonyai faluháznál található Pécsi Bölcsészudvar több kisebb udvarból áll majd, és mind izgalmas programokkal várja a fesztiválozókat. Az Irodalmi Udvarban Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsán beszélget egy antropológus-néprajzkutató, egy vidékszociológus és egy irodalmár; szó esik Janne Teller Semmi című kultregényéről; 450 éves kortársunkat, Shakespeare-t idézi majd Máté Gábor színművész-rendező-színházigazgató, Oroszlán Anikó színháztörténész, Andrew C. Rouse irodalmár, Sári B. László irodalomtörténész és P. Müller Péter színháztörténész, Shakespeare-t és szavait hívják játékba a slam poetrysek, de lesz Simply English koncert és reneszánsz konyha is. A Színházi Udvarban fellép az Improvokál, és láthatják az Escrago Hajója társulatának Balkán című bátor, őszinte előadását, mely a West Balkánban történtek kapcsán készült. A Moziudvarban Bogdán Árpád személyes hangvételű, személyes élményeken alapuló, 2007-ben bemutatott nemzetközileg is elismert játékfilmje után beszélget majd az alkotóval Havasréti József kultúrakutató.

 Díszvendégek: Lajkó Félix, Katona József Színház, Horváth Csaba és a Forte Társulat, Lengyelország.

Csak néhány név a fellépők és programok listájáról: Quimby, Dohnányi Zenekar, Csík Zenekar, 30Y, Pintér Béla és Társulata, Rájátszás, Wahorn András, Mitch & Mitch, Kiscsillag, Budapest Bár, Mediawave, Tompos Kátya, Miquéu Montanaro, Alma együttes, Operabeavató: Offenbach, Csiky Gergely Színház, Cifra Udvar, Mesekotyvasztó, Watta Cirkusz, Bezzegakurvabeckek, Both Miklós és a Palimo Story, Wombo Orchestra, Ferenczi György és a Rackajam, Svjata Vatra, Jelenkor beszélgetések... 

Fotó: Ördögkatlan Fesztivál


 

 

Szólj hozzá!


Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

Piedone nyomában címmel mutatja be pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint nagy erőkkel készül karácsonyi nagy koncertjére (az esemény adatlapját csatoltuk). Az élményben, amelyet egy ilyen ünnepi fellépés jelent, szeretne megosztozni valakivel, aki elénekli vele a nagy közönség előtt a Fehér Karácsony című népszerű karácsonyi dalt.

Itt van ZAZ legújabb albuma!

A franciák csodafegyvere a napokban mutatta be legújabb albumát. Az énekesnő új anyaga a chanson, a dél-amerikai gitár, a pop, a salsa és a rock elemeinek ötvözésével született meg, a végeredmény pedig hűen tükrözi Zaz művészi hitvallását.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek