Holnap kezdődik a 7. Ördögkatlan Fesztivál

2014/08/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Közel 80 színházi előadás, 150 koncert, majdnem 30 kiállítás, 20 irodalmi esemény, 15 film és több mint 100 családi program – több mint 400 programmal várja a fesztiválozókat a négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon hetedik éve viruló emberi, azaz „korszerűtlen" összművészeti fesztivál, az Ördögkatlan.

Holnap kezdődik a 7. Ördögkatlan Fesztivál

Reméljük, az ördög a katlanban ritkán veri majd a feleségét, mert számos olyan szabadtéri program várja a fesztiválozókat, amelyeket kár lenne kihagyni...

Ilyen például

Beethoven IX. szimfóniája.

2014-ben Beremenden, nem messze a határtól a Megbékélés Kápolna előtti réten újra felcsendül egy klasszikus a nagyzenekartól: a tavalyi Mozart-Requiem után most Beethoven IX. szimfóniáját vezényli Dinyés Dániel, közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar (művészeti vezető: Hollerung Gábor), a lá cArte kórus (művészeti vezető: Philipp György), Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Varga Donát, Gábor Géza operaénekesek. A csillagos ég alatt augusztus 8-án, pénteken.

In memoriam Cseh Tamás

Öt évvel ezelőtt a Katlan ideje alatt, augusztus 7-én 17.04 perckor távozott az örök barát és a fesztivál egyik fő védnöke, Cseh Tamás.  Bérczes László ír róla: „Ő a mi védnökünk. Tamás, a dalnok, az indián, a barát. Ő az, akinek öreg és fiatal, felnőtt és gyerek csak annyit mondott mindig: „Szevasz, Tamás!". Nem volt kérdés, hogy tegezed, hisz legszemélyesebb társad volt, pont olyan, mint te, egy ember, embertárs, aki csak neked énekelt mindig, neked meg neked meg mindenkinek külön-külön. 2014. augusztus 7-én délután kevés egyéb program lesz a Katlanban. Azt szeretnénk, ha minél többen összegyűlnénk 4 óra körül a nagyharsányi focipályán. Itt-ott valakik biztosan gitároznak majd, tán valaki a színpadra is fellép, ha kedve van – de a lényeg az, hogy segítséggel közösen megtanulunk Tamástól egy dalt. És ha minden úgy megy, ahogyan most álmodjuk, 17.04-kor sokszázan, talán ezren is, elénekeljük azt. Együtt leszünk, nem szomorkodunk. Csak köszönünk: „Szevasz, Tamás!"

 Hrabal vurstli

Idén lenne 100 éves Hrabal mester – őt idézi a nagyharsányi faluközpontban – helyesebben a csűrben az irodalmi vurstli. Nem kisebb célt tűztek ki maguk elé a szervezők, mint felolvasni Hrabal össze művét; mindenki beszállhat! De lesz itt kéményről kiabálás, miközben a szél egy gyönyörű nő hosszú szőke haját borzolja, no meg: „cirkuszolás, jósda, Hrabal összes, ripacsok, kikiáltó, emberi ördöglakat, Hrabal könyve, lassított olimpia, papírrepülőroncskutatóexpedíció, bütykölés, Hrabal-futás, mozdonyrobbantó, katlanfoglaló, erőművészet, észművészet, észvesztés. Unatkozni nem lehet itt, de aki mégis, az majd vásárol mosómedvét."

Faluturisták

Rendhagyó, bohózatba illő idegenvezetés, interaktív performansz, izgalmas helytörténet színeszek tolmácsolásában – ez a Faluturisták. Tavaly Nagyharsány falu és környékének történetével ismerkedhettek a Katlanozók, idén Kisharsány nevezetességei és titkai következnek. S akik ismét a falusi turizmust népszerűsítik: Várnagy Kinga, Ács Norbert, Köles Ferenc, Matta Lóránt és Ottlik Ádám

 K2 Színház: A nagyharsányi menyasszony

A k2 Színház már a fesztivál kezdete előtt egy héttel Nagyharsányba költözik, hogy – megismerkedvén a falubeliekkel, elcsípvén néhány mókás, szomorkás történetük, kitanulván a helyi legendák legkülönbözőbb változatait, megízlelvén a méltán híres harsányi bort, megcsodálván pár naplementét a Szársomlyóról – fabula­morzsákat farigcsáljon, improvizáljon, énekeljen, egyszóval mindent megtegyen, hogy az Ördögkatlan Rómáját, a fenséges Nagyharsányt egy kicsit még közelebb hozza hozzánk. Ősbemutató (hol máshol?) Nagyharsányban augusztus 6-án.

 Pécsi Bölcsészudvar

A palkonyai faluháznál található Pécsi Bölcsészudvar több kisebb udvarból áll majd, és mind izgalmas programokkal várja a fesztiválozókat. Az Irodalmi Udvarban Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsán beszélget egy antropológus-néprajzkutató, egy vidékszociológus és egy irodalmár; szó esik Janne Teller Semmi című kultregényéről; 450 éves kortársunkat, Shakespeare-t idézi majd Máté Gábor színművész-rendező-színházigazgató, Oroszlán Anikó színháztörténész, Andrew C. Rouse irodalmár, Sári B. László irodalomtörténész és P. Müller Péter színháztörténész, Shakespeare-t és szavait hívják játékba a slam poetrysek, de lesz Simply English koncert és reneszánsz konyha is. A Színházi Udvarban fellép az Improvokál, és láthatják az Escrago Hajója társulatának Balkán című bátor, őszinte előadását, mely a West Balkánban történtek kapcsán készült. A Moziudvarban Bogdán Árpád személyes hangvételű, személyes élményeken alapuló, 2007-ben bemutatott nemzetközileg is elismert játékfilmje után beszélget majd az alkotóval Havasréti József kultúrakutató.

 Díszvendégek: Lajkó Félix, Katona József Színház, Horváth Csaba és a Forte Társulat, Lengyelország.

Csak néhány név a fellépők és programok listájáról: Quimby, Dohnányi Zenekar, Csík Zenekar, 30Y, Pintér Béla és Társulata, Rájátszás, Wahorn András, Mitch & Mitch, Kiscsillag, Budapest Bár, Mediawave, Tompos Kátya, Miquéu Montanaro, Alma együttes, Operabeavató: Offenbach, Csiky Gergely Színház, Cifra Udvar, Mesekotyvasztó, Watta Cirkusz, Bezzegakurvabeckek, Both Miklós és a Palimo Story, Wombo Orchestra, Ferenczi György és a Rackajam, Svjata Vatra, Jelenkor beszélgetések... 

Fotó: Ördögkatlan Fesztivál


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek