Ilyen lesz az élet a Szeláví! Fesztiválon: koncertek, örökerdő, Borosjenő, csillagnézés

2023/03/01  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Immáron harmadik alkalommal rendezik meg a Szeláví! Fesztivált, ami az élet apró örömeinek élvezetére invitál, nem messze Budapesttől – de tényleg: egy kis buszozás, egy kis erdei séta – és már ott is vagy! Az egri vár másolatánál berendezkedő esemény idén június 2-4. között várja a városból kiruccanni vágyókat a Pilisi Parkerdőbe. 

Fotó: Szeláví! Fesztivál

A természet és művészet szeretetét hirdető esemény, ami nem messze Pilisborosjenő határában, a Nagy-Kevély és a Teve-szikla közvetlen közelségében húzódik meg, ez alkalommal is bővelkedik majd eseményekben: koncertekkel, irodalmi programokkal és beszélgetésekkel, valamint workshopokkal és zöld programokkal kecsegtet, s piknik hangulatot ébreszt mindenkiben.

Június elején olyan előadókat hallhatunk itt, mint például a Carson Coma Akusztik, a Felefánt (Szendrői Csaba - Tóth András duó), a Felső Tízezer, valamint a Subtones, a Freakin’ Disco és az Amoeba zenekarok. A fesztiválon szólókoncertet ad a Halott Pénz zenekar frontembereként jól ismert Járai Márk. Most debütáló új albumát mutatja be vadonatúj zenekarával O’SULLIVAN, emellett látható lesz Egyedi Péter MMAMT, valamint Kollár-Klemencz László Öregbanda című előadása is.

A Szelávíra érkezik még Beck Boróka, azaz Boebeck is, továbbá a Jónás Vera Experiment és a Galaxisok, de ott lesz a Platon Karataev duó is. Az estéket OIEE, valamint DJ Clairvo teszik majd felejthetetlenné a parkerdőben.

A szombati napon koncertet ad a Budapest Bár (többek között Németh Juci és a Hiperkarmából jól ismert Frenk közreműködésével). A Szeláví! Színpadon pénteken láthatjuk az Aurevoir. zenekart, akiktől egy meglepetésre is számíthatunk a fesztiválon, amiből hamarosan előzetes ízelítőt is kaphat a közönség. 

A zenén innen és túl – a Pilisi Parkerdő Zrt. szervezésében – különböző fafajokkal ismerkedhetünk, ismeretterjesztő kvízen tehetjük próbára a tudásunkat (például az erdőtűz megelőzés és a parkerdők témájában), de lesz örökerdő terepasztal is az érdeklődők számára. Kipróbálhatunk itt fa hangszereket is, a kalandvágyók pedig slackline segítségével tehetik próbára ügyességi készségüket. Ez alkalommal is ott lesz a fesztiválon a Capsul Farm csapata, akik jóvoltából gyakorlati bemutatón ismerkedhetünk a kisléptékű ökológiai szemléletű élelmiszer termelés sajátosságaival, s megtudhatjuk, hogyan léphetünk előre fogyasztóból termelővé. Részt vesz a fesztiválon a Humusz Szövetség is, akik többek között nulla hulladék workshoppal és egyéb érdekességekkel is készülnek. Míg a Green Guide Budapest kitelepülésénél interaktív fenntarthatósági kvízzel és játékkal, zöld témájú beszélgetésekkel találkozhatunk. Részt vesz az eseményen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselete is, akik jóvoltából nem csak előadásokon vehetünk részt, de a környéken tett, vezetett séták segítségével az érdeklődők a gyakorlatban is többet tudhatnak meg a parkerdő (valamint általánosságban véve hazánk) élővilágáról. Emellett a résztvevők sorában találjuk a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért), valamint a Greenpeace Magyarország szervezetét is. Idén először jelenik meg a Szelávín a Rock the Planet - Zenészek a bolygó védelemért csapata is, akik a természet lágy ölén készítenek erdei podcast adásokat a fesztivál hétvégéjén. A beszélgetések zenei és környezetvédelmi témákat járnak körbe, aktuális kérdésköröket feszegetnek. Emellett éjszakai csillagnéző túrára is jelentkezhetünk majd, ahol szakavatott túravezetővel járhatjuk be a fesztivált körülölelő erdőt. 

Nem titkolt célja a fesztiválnak, hogy a környezettudatosság témái mellett Pilisborosjenő helyi értékeire is felhívja a figyelmet. Ott lesz a helyi üzlettel rendelkező Katica Virágbolt csapata, de lesz Gulipánia kerámia workshop, valamint kézműves foglalkozások Hellenbach Gabriellával, ahol többek között mezei virágokból készíthetünk magunknak virágkoszorúkat. Emellett Paksi Erzsi vezetésével ezen a hétvégén helytörténeti sétákon is részt vehetünk majd. A pilisborosjenői újságíró az egri vár másolatánál kalauzolja körbe az érdeklődőket. A különféle túrák és kirándulások mellett, amiket a környéken tehetünk, nem csupán helytörténeti érdekességeket tudhatunk meg. A hétvége során borosjenői söröket és borokat, sajtokat és más (nem csak borosjenői) finomságokat is kóstolhatunk. Csak hogy néhányat említsünk, a Szelávín ott lesznek többek között a helyi bázissal rendelkező Hajnali Sörfőzők, borkóstolót tart Jani Papa Pincéje és különféle gasztro kóstolókon is részt vehetünk majd.

Mi eddig minden évben ott voltuk, imádtuk, gyertek!

Szeláví! fesztivál, egri vár, Pilis, Pilisborosjenő

 

 

Szólj hozzá!


Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja  – koncertekkel

Hogy rapül az idő... A hétvégén Óbuda Napja –...

A korábbi években megszokottnál gazdagabb programokkal várja az itt élőket és természetesen az ide látogató vendégeket a hagyományos III....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Feloszlik az Óriás zenekar

Utolsó előtti alkalommal a Fishing on Orfűn lép színpadra a zenekar 06.28-án, a búcsúkoncertjük pedig az Akváriumban lesz a Turbo és a Cataflamingo társaságában.

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...
Új koncertek