Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra!

2014/07/25  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Nem mintha tavaly vagy tavalyelőtt ne akartunk volna elmenni, de másképpen alakult, talán pont jól, mert most aztán minden a nekünk pont megfelelő helyén van: a 7. Ördögkatlan Fesztiválon augusztus 5. és 9. között a Quimbytől és a Kiscsillagtól Lajkó Félixen, a Romungro fiúkon, a Csík zenekaron, a Vágtázó Csodaszarvason át Mozartig és Beethoven Kilencedik szimfóniájáig minden stílusban, minden műfajban régi nagy kedvencek és még felfedezésre váró ifjú titánok adnak koncerteket.

Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra!

Az Ördögkatlan Fesztivál egyik idei díszvendége Lajkó Félix – aki többféle koncertet is ad: a beremendi Megbékélés Kápolna előtt a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel (a programból: Kodály Zoltán: Galántai táncok / Bartók Béla: Román népi táncok / Dohnányi Ernő: 3 tétel a Ruralia Hungaria-ból…) és lemezbemutató koncertet is ad. 2013-ban Mező címmel elkészítette élete első igazi citerás lemezét, amelyről először a kritikusok áradoztak, majd következett a nagy hír: az album vezeti a World Music Chart Europe világzenei toplistáját!

Mivel a Kobuci kertben már meghallgattuk a Mezőt, a Margitszigeten pedig a nagyzenekaros felállást, semmi sem tarthat vissza minket attól, hogy újra átéljük ezeket a csodálatos pillanatokat.

A tavalyi Requiem után mindenkit visszavár a beremendi csillagos ég! Több mint száz zenész és énekes (újra Dinyés Dániel vezetése alatt) a színpadon, és a varázslatos "A kilencedik"... Ha azt mondjuk: "A kilencedik", az a világ bármely pontján Beethoven kilencedik szimfóniáját jelenti. Ennek egyik oka, hogy talán a legtöbbet játszott komolyzenei darab. A másik oka, mondanivalójának mindig aktuális volta, hogy "testvér lészen minden ember". Azt a mondanivalót és akaratot, amit Beethoven ennek a szimfóniának minden egyes hangjába beleszőtt, nem lehet elégszer felmutatni és elég hangosan játszani, hogy minden emberi fülbe belemásszon, és kitörölhetetlenül tovább zengjen.A beremendi koncert mellett Dinyés Dániel újra Opera-beavatót tart mindhárom falu templomaiban, ezúttal Offenbach Hoffmann meséivel ismerkedhetünk, és a Dohnányi Zenekar néhány tagjával Mozart/Beethoven koncertre is készül.

El tudjátok képzelni, ahogy hanyatt fekszetek a fűben, és közben szól a Kilencedik? Ez már annyira szép, hogy mi nem, inkább részesei leszünk IRL.

De ezeken túl a nép- és világzene, a komolyzene, a jazz szeretői kedvükre mazsolázhatnak a választékból, arról nem is beszélve, hogy bármelyik színpadon, udvarban, vagy pince előtt rábukkanhatnak valami addig ismeretlenre, és beleszerethetnek egy-egy műfajilag teljesen behatárolhatatlan, ám annál izgalmasabb formációba. Minden nap más és más tájegység dallamaival, ritmusával, mozdulataival ismerkedhetünk a néptáncműhelyben és a Nép(i) kocsmában, újra visszatér a Katlanba a Csík Zenekar, az Ethno zenei műhelyt Miquéu Montanaro vezeti, a Szabad zenei műhelyt pedig a Geröly Quartet. A Romungro fiúk már állandó vendégei a Katlannak, Grencsó István társaival Szabados György emlékét idézi, nem hiányozhat Ferenczi György és a Rackajam sem. Both Miklós és a Palimo Story is megmutatja magát, és a Zalaegerszegi leánykar is visszatér.

Lusta disznók is vagyunk, plusz annyi program van a fővárosban menet közben, hogy ezekre a koncertekre sosem jutunk el, demajd most!

Csemege „az ukrán-észt forgószél”, a Svjata Vatra, amely saját meghatározása szerint „tűzfolkot“ játszik. A zenekar bátran elegyíti az ukrán és észt népzenei motívumokat, hidat építve korok és kultúrák között. Egy másfajta zenei utazásra hív a Magyarországon jól ismert francia/oxitán muzsikus Miquèu Montanaro. A két különböző (afrikai és oxitán) kultúrát képviselő furulyás párbeszédét egy francia harmonikás és egy Burkina Fasó-i kora (afrikai hárfa) virtuóz festi alá sajátos módon. Fergeteges ritmusok, varázslatos, keleties dallamvilág, az eurázsiai síkság lovasnépeinek ősi zenéje elevenedik fel a Vágtázó Csodaszarvas egyedülálló, hipnotizáló és katartikus előadásmódjában. A különleges, ősi hangszereken felcsendülő dallamok a zene varázserejével megnyitják az átjárót az őserejű, természetes, teljes Világegyetembe. Tompos Kátya, a Nemzeti Színház színművésze és Hrutka Róbert egy varázslatos utazásra hívnak bennünket Angliától Oroszországig angol, francia, bolgár, magyar és orosz nyelvű dalokkal, versekkel.

Vonzó ez a műfaji színesség, már ha egymás mellé tesszük Tompos Kátyát és a VHK szarvasos formációját, olyan, mint egy svédasztal, ahol összeeszel mindet, amit egyébként soha nem fogyasztanál.

A fergeteges bulikról olyan zenekarok gondoskodnak, mint Kiss Tibi egyik kedvence, a lengyel fenegyerekek: a Mitch & Mitch (melynek stílusát kedvenceik befolyásolták, köztük éppúgy megtaláljuk az easy listening klasszikusait, mint az avantgarde zenész-zeneszerző gurukat. Ehhez jön még a punk rock, a jazz vagy az elektronikus zenék hatása...), vagy a szédületes karneváli dzsesszt játszó francia őrület: a Wombo Orchestra. De fellép a kitűnő zenészekből, fantasztikus egyéniségű énekes előadókból álló Budapest Bár is, akik számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, vagy nagyon közismerteket öltöztettek új köntösbe. Egy tangóharmonikás zseni és egy hihetetlen dobos-énekes erőteljes, elsöprő találkozása a Summer rebellion: muszáj meghallgatni! Lassan nincs Katlan Beckék nélkül: nem csak a 30Y, de a bezzegakurvabeckek is fellépnek. És ahogy mindig: első este Quimby, utolsó este Kiscsillag a nagyharsányi focipálya nagyszínpadán!

Kiss Tibi állítólag úgy jár vissza a Katlanba, mint egy fesztiválozó, és ami Kiss Tibinek bejön, az nem lehet tré: legyen szó a hangulatról vagy egy lengyel zenekarról, a Quimbyről nem is beszélve; a Kiscsillagot meg direkt nem néztük meg az elmúlt időszakban, hogy a felkapott városi dobogók helyett egy ilyen markáns mikroklímával rendelkező helyszínen találkozzunk velük újra.

Mindemellett hangfürdőt is vehetünk, a picik a Hangicsáldában ismerkedhetnek a zenével, augusztus 7-én 16.00 órától pedig a Kórusok Éjszakájának résztvevőivel, valamint számos fellépő művésszel együtt közösen dalt tanulunk, hogy 17.04-kor, miután megszólalnak mindhárom faluban a harangok, együtt énekeljünk Cseh Tamás emlékére.

Kell még ennél is több érv amellett, hogy legyertek? Mert minket most már semmi sem állíthat meg! Hajrá, Ördögkatlan!

ÖRDÖGKATLAN - KÓRUSOK ÉJSZAKÁJA / flashmob a Kálvin téren from Ördögkatlan Fesztivál on Vimeo.


Képtár

  • Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra! kép 34023
  • Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra! kép 34025
  • Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra! kép 34027
  • Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra! kép 34028
  • Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra! kép 34029
  • Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra! kép 34030
  • Irány a kánanán, avagy elmondjuk, miért megyünk el idén az Ördögkatlanra! kép 34031
 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek