Itt a tavasz, jön a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2024/03/11  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Idén 44. alkalommal, április 29-től május 12-ig, rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely harminc helyszínen több mint negyven eseményt, köztük színházi előadásokat, kiállításokat – és természetesen koncerteket kínál.

Itt a tavasz, jön a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A fesztivál új helyszínekkel várja az érdeklődőket: a programok egy részének a 2023-ban újranyílt Merlin, illetve a város új köztere, a Városháza Passzázs ad otthont.

A 2024-es Budapesti Tavaszi Fesztivált április 29-én a Chamber Orchestra of Europe magyar gyökerű, de európai hatású művekből összeállított koncertje nyitja meg.

A műfaj legkiválóbbjai érkeznek Budapestre a Budapest Jazzfestre, akik a Jazz Világnapján, április 30-án a Városháza Parkban szabadtéri koncerttel ünneplik meg a húsz éves EU-tagságot. A Norvégia legizgalmasabb fiatal jazz-zenészeiből verbuválódott formáció, a Kjetil Mulelid Trio, a cseh zenei élet egyik legnagyobb felfedezettjének tartott Nikol Bóková zongoraművész és zeneszerző által vezetett együttes, Nikol Bóková Quartet és a Jazzfest Budapest kurátoraiból és vendégeikből alkotott alkalmi zenekar gálakoncertje lesz hallható.

A Németországból érkező Rimini Protokoll színházi csoport egy formabontó produkciót mutat be. Az előadás magánlakások nappalijában testközelbe hozza a nehezen megfogható Európa eszmét.

A spanyol Roger Bernat/FFF társulat parlamenti szavazást imitáló vitaszínházra invitálja a közönséget a Trafóba. A táncot, zenét és utcai művészetet ötvöző francia társulat, a Cirque Inextremiste egy interaktív elődást mutat be a Madách téren, a Freeszfe Egyesület pedig A béke szigete, avagy a HUXIT című előadását mutatja be a fesztiválon.

Idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál közösségi felvezetőeseményeként visszatér a zene és a tánc a Madách térre – a Tavaszi TáncTér elnevezésű rendezvény április 28-án lesz, délután kettőkor kezfdődik és este kilencig tart majd.

A Hooligan Art Community Bunker Cabaret című előadásában ukrán előadóművészek mutatják meg, hogyan vitték el a színházat és a zenét a háború kitörését követően az ukrajnai bunkerekbe.

A Szarajevói Háborús Színház Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját mutatja be az Örkény István Színházban. A különleges szerkezetű művet William James filozófus és Henry James író néhai nővéréről, Alice Jamesről, Balázs Zoltán rendezésében láthatja először a magyar közönség.

Rezes Judit, Tihanyi Ildi és Gerlóczi Judit Fenntartható divatőrületek című divatbemutatóján a kifutón mutatják meg, mennyi lehetőség van megunt és elhasznált ruhadarabjainkban. A Silver boom című interaktív városi performansz pedig arra keresi a választ, mikor és miért válik a kor előrehaladtával láthatatlanná a női test. Amúgy ehhez az előadáshoz 60 év feletti hölgyeket keresnek! Az előadásban, amelynek az Újpalotai vásárcsarnok ad otthont, Anna Anderegg koreográfus, rendező a városi tér, a nemek és az életkor közötti kapcsolat mélyére ás. A fesztiválon látható lesz a Stereo Akt Miután felmondtam című színdarabja is, Boross Martin rendezésében.

A fesztivál alkalmával az elmúlt húsz évben Budapest városképét jelentősen formáló kulturális és közösségi összművészeti terek, a romkocsmák is szerepet kapnak egy este erejéig a fesztiválon. A bulinegyed szűk utcái, zárt falai közül a szabadba kihozott Klubfesztivál zenei és művészeti színpadi produkciókkal május első két hétvégéjén várja az érdeklődőket a Városháza udvarában.

Ingyenes lesz DJ Bootsie Kvartett & Heuréka Pop Orchestra produkciója, a Bartokosmos, amely teljes egészében Bartók Béla műveinek egyéni módon újrakomponált átirataiból áll.

Sapporotól Budapestig címmel ad zongorakoncertet Takuma Onodera a Zeneakadémián. A művész fényes zenei pályája ötévesen kezdődött, s még csak középiskolás volt, de már fellépett a Carnegie Hallban, és díjakat nyert a világ legtekintélyesebb zenei versenyein.

Részletes információk a fesztivál honlapján és az esemény Facebook-oldalán találhatók.

Budapesti Tavaszi Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek