Két év után ismét végighúzzák a városon a szekeret: Krisna-fesztivál a Városligetben

2022/06/26  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Két év kihagyás után a Krisna-hívők ismét Szekérfesztivált rendeznek július 9-én, szombaton, Budapesten. Az indiai Szekérfesztivál során az éneklő, táncoló résztvevők hatalmas kötelekkel húzzák végig a városon azt a tarka és díszes szekeret, amelyen Krisna, azaz Isten egy különleges formáját, az "Univerzum Urát" helyezik el.

Fotó: Krisna.hu

A Ratha-játrá, vagyis a Szekérfesztivál India egyik legősibb és legnagyszabásúbb ünnepe, melyre évente mintegy 1,7 millió ember gyűlik össze. Az eseményt több mint 50 éve nyugaton is számos nagyvárosban megrendezik - a fesztivál Magyarországon is szorosan beépült a Krisna-hívők és immár a főváros tradíciójába is.

A menet, amelyhez bárki csatlakozhat, Budapesten, július 9-én 10 órakor indul a Vörösmarty térről, majd várhatóan 13 órára érkezik meg a Városligetbe, ahol estig tartó India Fesztivállal várják az érdeklődőket. 

Az idei Szekérfesztivál két vezérmotívuma a béke és az érzés, hogy mindannyian egyetlen hatalmas család részei vagyunk. A Krisna-hívők arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy csak akkor lehetünk egyénileg igazán boldogok, ha minden ember és minden élőlény egyaránt biztonságban van és boldog. A nemzeteken, vallásokon és ideológiákon átívelő valódi belső lényegünk az, ami valóban emberré tesz bennünket.
A szomszédunkban zajló fegyveres konfliktusban ember harcol ember ellen, lélek a lélek ellen, ami elfogadhatatlan.

Az India Fesztivál keretében 15:30-17:00 óra között ezért nyilvános, zenés békemeditáció is lesz a Városligetben.

Egyebek mellett indiai kirakodóvásár, kulturális programok, jógabemutatók, spirituális és önismereti beszélgetések, vegán finomságok, indiai csemegék, henna- és arcfestés és keleties zenei jamelés várja majd az érdeklődőket.

A programokon a részvétel díjtalan.
 
Bővebb információ az ünnepről a a fesztivál weboldalán olvasható.

Krisna fesztivál, Szekérfesztivál, Városliget, India Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Egy hét, hét helyszín, 24 program: Zsidó Kulturális Fesztivál

Idén hét helyszínen rendezik meg a 24. Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 4. és 12. között Budapesten. A rendezvény szlogenje: "Életörömre hangolunk!"

Pulius Tamásék befészkelik magukat Balatonszárszóra

Augusztus 9-én a balatonszárszói Partyfészekben ad koncertet a BAAB zenekar.
Új koncertek