Kivételes helyszíneken több mint húsz program: egy év kihagyás után újra lesz Zsidó Kulturális Fesztivál

2021/07/22  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

A programoknak, amelyek között koncertek, emlékséták, könyvbemutatók és beszélgetések is szerepelnek, a Dohány utcai zsinagóga, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény, valamint a Bálint Ház ad otthont augusztus 22. és 30. között.

Göynörű helyszíneken több mint húsz program: Zsidó Kulturális Fesztivál

A fesztivál sajtóeseménye a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában (a fotó is ott készült) volt, amelyet e sorok írója még akkor látott, amikor a felújítás még csak távolban lebegő lehetőségként létezett, és úgy tűnt, nincs az a pénz és munka, amiből azt a romos állapotban lévő épületet össze lehet rakni... Malek Andrea is elmondta: legutóbb akkor adott itt koncertet, amikor még (már) üveg sem volt az ajtón, volt vagy 7 (vagy két? nem értettem jól) fok, mindenki vacogott, de akkor is élmény volt... Most aztán pláne: nézzétek meg, elképesztő, mit alkottak. (A felújítás egyébként 3,2 milliárd forint állami támogatással valósult meg, a beruházás költsége nem nőtt az építkezés során és időre készült el. Ilyen is van!)

De természetesen a többi helyszín is csodálatos környezetet teremt a művészeteknek, érdemes összekötni a zsinagógalátogatást mondjuk egy koncerttel.

Ezekből azonban nehezen lehet csak egyet választani, szinte kivétel nélkül mindegyik meglehetősen vonzó program, és a szervezők szándéka szerint a vallási tartalmak iránt érdeklődők mellett a könnyedebb stílusok rajongói is megtalálják a számukra érdekes programokat.

Ízelítő a kínálatból

Rumbach utcai zsinagóga

Malek Andrea és Jáger Bandi a Yentl című film leghíresebb slágereiből válogat. Kányádi Sándor Erdélyi jiddis népdalok című műfordításkötetének darabjai Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági előadásban szólalnak meg. Az élet értelme - Egypercesek száz percben címmel Örkény István novelláiból olvas fel Mácsai Pál és cimbalmozik Lukács Miklós. Korcsolán Orsolya hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar a Piazzolla 100 című hangversenyen Tel-Aviv és Buenos Aires között húz képzeletbeli egyenest. Kodály, Bartók és Ligeti műveiből válogat Würtz Klára zongoraművész és Károlyi Katalin énekesnő, Bauer Andrea és barátai Rio de la Plata országainak hangulatát idézi meg. A fesztivál zárónapjának a Sabbathsong Klezmer Band lép fel.

Dohány utcai zsinagóga

Az augusztus 22-i nyitókoncerten az Ukrajnából érkező Kommuna Lux klezmer együttes és a Budapest Klezmer Band lép fel. A szerb Boban Markovic Orkestar és Palya Bea balkán temperamentummal telíti meg a teret, a Somewhere Over The Rainbow című koncerten Berki Tamás, Falusi Mariann, Illényi Katica, Csonka András és a Don Lázi Swingtet előadásában ismert dalok csendülnek fel. Augusztus 25-én Miklósa Erika lép fel a Virtuózokkal, Lugosi Ali klarinéton, Szüts Apor zongorán, Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűn és Bánkövi Bence csellón játszik. A zárónapon Födő Sándor Kaddis című művének ősbemutatója lesz, az est szólistája Bíró Eszter, a mű létrehozásának megálmodója.

Hegedűs Gyula utcai zsinagóga

A nyitónapon Mujahid Zoltán Szécsi Pál emlékét idézi fel – egy vonósnégyes kíséretében. Klein Judit és a Haverim zenekar örömzenével várja a közönséget, Kamarás Iván az Egy fess pesti este címmel ad koncertet. Leonard Cohen ismert dalai ezúttal magyar szöveggel csendülnek fel Müller Péter Sziámi és vendégei előadásában. A Klezmerész Együttes több új szerzeménnyel lepi meg a közönséget, többek között megszólalnak az új, Klezmelodies című lemezük dalai is. Nógrádi Gergely főkántor, Kun Ágnes mezzoszoprán énekes és Teszter Nelli zongoraművész magyar zsidó örökzöldekkel készülnek.

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény kertjében pedig nyáriesti kertmozival, a Bálint Házban könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel készülnek.

A teljes program itt.

A zsinagógákba történő belépéshez néhány dolgot mindenkinek beklell tartani.

Zsidó Kulturális Fesztivál, zsinagóga

 

 

Szólj hozzá!


Nyerd meg a díjadat: ők lettek idén a popkultúra közönségdíjasai

Nyerd meg a díjadat: ők lettek idén a popkultúra...

Britney Spears, a BTS és Christina Aguilera is díjat kapott a közönségtől a People's Choice Awards kedd esti átadóján, amelyet az NBC...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Omega története véget ért

Trunkos András, az Omega menedzsere a Borsnak nyilatkozott. Kimondta azt, amire sokan gondolni sem akartak Kóbor János halála után.

Torres Dani már december elején feldíszíti a karácsonyfáját

Magyar édesanya és ecuadori édesapa gyerekeként Torres Dani életében a karácsonyváró időszak kifejezetten különleges. Idén ráadásul egy gyönyörű lány is örömtelivé teszi a készülődést.
Új koncertek