Középkori punk and roll és boszorkányégetés: Fékomadta fesztivál

2021/10/02  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Igazi középkori forgatag várja az érdeklődőket Zsámbékon a Fékomadta Fesztiválon, a Zichy-kastély előtti téren, október 16-án 13.00 órától.

Fotó: Gyalog galopp

A zsámbéki művészek és hagyományőrzők által életre hívott különleges programsorozat harmadik alkalommal várja a résztvevőket. A nagyszínpadon este olyan világzenei formációk adnak egymásnak találkozót, mint az Aurevoir. és a Messessippi zenekar (aka Voodoo Papa), majd a Kontáros tart táncházat. Megelevenedik a zsámbéki múlt és mesevilág az óriásbábok felvonulásakor és lesz boszorkányégetés is... A rendezvény újdonsága idén a középkori fogadó, melyben a látogatók megszemlélhetik a régi ételek készítési módjait.

Az Aurevoir. legfőbb példaképei a táncházmozgalom és a beatmozgalom jeles képviselői. Zenéjükben koncepciózusan jelen van a sokszínűség; ahogyan a magyar, cigány, ír és délszláv népzene motívumai és az 1960-as évek beatzenéje, úgy a francia kávéházi sanzonok világa és a régi reneszánsz, barokk zene egyaránt alapul szolgál dalaikhoz.

A Messessippi két jóbarát – Fejér Simon Pál: dalszöveg, ének, gitárok, Szert Zsigmond: szájharmonika, dob – zenei kísérletezéséből született és sokat csiszolt, nem mindennapi produkció. Különlegessége az elsöprő energia és a nagyzenekari hangzást idéző színpadi játék. Egyszerre szólal meg egy dobfelszerelés és egy szájharmonika az egyik oldalon, míg a másikon az ének és a gitár vagy néhány különleges pengetős hangszer, mint például egy sakktáblából készült gitár vagy az ír buzuki, az alappillér pedig az afroamerikai blues és a magyar népzene, melyek különösen nagy hatással voltak a két muzsikus életére.

A Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület a X. és a kora XI. századi magyarság és Kelet-Európa hadi és népi kultúrájával foglalkozik. A Hollóének Hungarica Régizene Együttes középkori- és világzenei produkció, 12-17. századdal bezárólag, középkori duda, ciszter, középkori dob szerepelnek hangszereik között, zenéjük pedig igazi középkori punk and roll.

A Kontáros a hangzókról és a moldvai öregektől tanulta ennek a máig élő, de egyre inkább veszélyeztetett kultúrának a zenéjét, amelynek autentikus visszaadására törekszenek. Táncházaikba bárki szabadon becsatlakozhat legyen tapasztalt táncházas vagy kezdő érdeklődő.

A rendezvény látogatása védettségi igazolványhoz kötött.

A részletes program:

13.00 Városdúlás
Indulnak a maskarák!

14.00 Hagyományőrző találkozó
Középkori vásári forgatag dobosokkal, dudásokkal: Hollóének, Musica Veneris
Sert és bort, omló húst a csontjáról!
Fegyvermustra, kardforgatás, íjászat és bemelegítő haditorna.

15.00 Várfoglaló

16.00 Legerősebb bandérium
Kőhajítás, birkacinca, kötélhúzás viadal.

17.00 Vasaló
Haditorna és lovasbemutató a Gyepűvel.

18.00 Óriásbábos felvonulás
Zsámbéki bestiárium
Gyönnek az óriások és szörnyek!

19.00 Boszorkánypör
Hatóságnak bejelentett, törvényes banyaegrecéroztatás tűz körüli zenés mulatérozással.

Füstölő
Ha már télen nem lehetett, rakunk olyan tüzet…
„Mert mi egyebet szoktak még elégetni? TÖBB BOSZORKÁÁNYT!”

20.00 Koncertek
Messesipi, Aurevoir., Kontáros

 

 

 

 

Fékomadta Fesztivál, Zsámbék, boszorkány, Messesipi, Aurevoir., Kontáros

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek