Mesés helyszínen indul a FAB Winterfest

2024/01/04  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A Kelemen Barnabás és Kokas Katalin vezette programsorozat kilencéves történetében idén először kerül sor téli fesztiválra: február 2-4. között Lillafüreden mesés környezetben vár mindenkit a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) Winterfest.

Mesés helyszínen indul a FAB Winterfest

A Winterfesten három nap alatt több mint 15 hazai és külföldi művész lép színpadra a Palotaszálló szalonjaiban és termeiben február 2-4. között.

A háromnapos téli minifesztivál igazi unikumként napindító és napközbeni tea- és szalonkoncertekkel és esti hangversenyekkel visz fényt a téli napokba.

„A kamarazenében arra az egymásra csatlakozásra, finomságra és művészi maximalizmusra van szükség, amely által együtt a művek velejéig, lényegéig hatolhatunk és amelyért tulajdonképpen zenészek lettünk, amelyért ezt a pályát választottuk.” (Kokas Katalin)

„A Fesztivál Akadémián évek óta keressük azokat a különleges helyszíneket, amelyek a zenei fesztiválunkhoz hozzá tudnak tenni, ahol a térrel, a történelemmel a környezettel kölcsönhatásba tudnak kerülni az elhangzott művek. Lillafüred, csodálatos fekvésével és festői szépségével igazán megfogott minket. Kevesen tudják, de itt született a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes verse: József Attila itt írta meg az Óda című versét, amikor 1933-ban egy írótalálkozóra érkezett.” (Kokas Katalin és Kelemen Barnabás)

Olyan művészek, művész-barátok érkeznek Lillafüredre – közülük sokan már visszatérő vendégként a FAB eseményein - mint Maxim Rysanov ukrán-brit hegedűművész és karmester, Nikita Boriso-Glebsky orosz hegedűművész, José Gallardo argentin zongoraművész és kamarazenész, Thorsten Johanns német klarinétművész, Jacques Zoon fuvolaművész, professzor és hangszerkészítő Hollandiából, vagy Iseut Chuat csellóművész.

A hazai kiválóságok sem hiányozhatnak a fesztiválról, a művészeti vezetők mellett Kokas Dóra (cselló), Fenyő László (cselló), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Benkócs Tamás (fagott) és Zempléni Szabolcs (kürt) lép többek között színpadra.

A fesztivál Bartók 44 duójával veszi kezdetét, majd olyan művek hangaznak el Mozarttól, mint az Esz-dúr divertimento vagy az e-moll szonáta. Richard Strauss életművének két kivételes és egymástól nagyon különböző darabja, a Till Eulenspiegel einmal anders és a háború alatt komponált, megrendítő Metamorfózisok című mű. Brahms e-moll csellószonátáját hallhatjuk Fenyő Lászlóval és José Gallardoval, Bach és Leclair műveit Kokas Katalinnal és Kelemen Barnabással, és elhangzik Beethoven Esz-dúr szeptettje is.

Bach Goldberg variációiból részleteket, Mozart Fuvolanégyeseiből válogatást hallhatunk. Brahms életművének egyik legnagyszerűbb alkotása, a natúrkürtre, hegedűre és zongorára komponált Esz-dúr trió is is műsorra kerül. Bartók duóiból az egyik teakoncerten Ady, Pilinszky, József Attila és Nagy László verseinek társaságában is hallhatunk válogatást. Bartók egyetlen olyan kamaradarabja, amelyben fúvós hangszert alkalmazott, a Kontrasztok című klarinétra, hegedűre és zongorára írt mű, amely Benny Goodman, a világhírű jazz-klarinétos nevéhez fűződik, az ő felkérésére született. A fesztivál ezzel a Bartók-művel és Csajkovszkij ikonikus Firenzei emlékével zárul.

Február 2. és 4. között a lillfüredi Palotaszálló több napra is fogadja a kikapcsolódni vágyókat, akik számára nyitott a koncertek látogatása, így különleges szalonélményben lehet részük együtt létezve, eszmét cserélve a művészekkel. Emellett a fesztivál minden koncertjére külön-külön is lehet jegyet vásárolni a Fesztivál Akadémia weboldalán.

FAB Winterfest, Lillafüred

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek