Mamma Mia!

Mi az a Tündérkert hálózat? És a Pajtakult?

2022/11/23  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Kihívásokkal teli időszak következik (tart még...) a kultúrában és az élet minden területén, kérdés, hogy milyen programok lehetnek életképesek. Ezzel a felvetéssel indult a Magyar Fesztivál Szövetség és a Pajtakult által szervezett kétnapos konferencia az elmúlt napokban a Magyar Zene Házában.

Fotó: Pajtakult

"A kultúraközvetítés dimenziói" címmel megrendezett eseményen mintegy 150 pajtatulajdonos, közösségi tereket működtető szakember és fesztiválszervező vett részt. A program egyik vezérfonala az elmúlt hónapokban életre hívott Kultúrpajta és Tündérkert hálózat bemutatása volt, amely az idén egyéves Pajtakult szakmai kezdeményezésből nőtte ki magát. Ennek eredményeképpen a jövőben mintegy 100 pajta és tündérkert fog hálózatba kapcsolódni Kárpát-medence-szerte, egymás munkáját támogatva, a közösségépítésben gondolkodva.

Az idei évben az NKA egy átfogó Kárpát-medencei hálózat kiépítésére vállalkozott, melyhez csatlakozott a Fonó, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza. A program a hagyományörökítő szándék jegyében a kultúrpajták mellett a Tündérkereteket is felöleli.

Paár Julcsi és Laposa Julcsi a Pajtakult nagykövetei emlékeztetettek, hogy alapvertővé válik a kicsiben, helyben való gondolkodás és az egymás támogatása. A szakemberek egyetértettek abban, hogy az alulról való építkezés kulcskérdés a közösségépítésben és ebben a programban is, amelyben több mint 100 helyszín fog összekapcsolódni a jövőben – egymás munkáját támogatva.

A Márta István által vezetett, fesztiválokról szóló beszélgetésben Lovasi András a Fishing on Orfű kapcsán a növekedés korlátairól beszélt, hiszen a fesztivál elérte optimális méretét és hosszát.

Gőz László - aki a BMC fennállása óta közel 350 lemezt adott eddig ki -, az európai gondolkodás magvait szeretné elhinteni, amely átszakít bizonyos határokat anélkül hogy politikussá válna. A Horváth László által vezetett panelben a résztvevők szerint, amikor falak épülnek kultúrák és országok közé, a nyelvi akadályokat a zenei kultúra tudja ledönteni.

Az esemény során a jelen levő fesztiválszervezők és pajtatulajdonosok közül jó néhány megosztotta tapasztalatait a résztvevőkkel. Csíki Lóránt felidézte, hogy Turán közösségi összefogásban építették meg a pajtát, egymást segítve. Ribli Ilona csellóművész, a Hangistálló elindítója elmondta, hogy a falu közepén levő elhagyatott istállóépületet használva hoztak létre Nagyegyházán egy működő zenei teret, ahol először kvartettjével kezdett játszani. Pintér Zsolt mesemondó pedig pedig megköszönte, hogy a Pajtakult segítségével minőségi kulturális progamokat tudtak elvinni vidékre.

Ebből az egészből számunkra az az üzenet, hogy ha van egy üres pajtád vagy akármid, csinálj belőle közösségi kulturális teret – és ugyanez vonatkozik a kertekre is. Ha meg nincs egyik sem, csatlakozz a már meglévőkhöz!

A Pajtakult weboldala

A Tündérkertek weboldala

 

 

Tündérkert, Pajtakult, közösségi tér, kultúra, konferencia

 

 

Szólj hozzá!


Nem marad Sopron fesztivál nélkül, jön a SopronFest

Nem marad Sopron fesztivál nélkül, jön a SopronFest

A város vezetői a VOLT alapítóival és a soproni kulturális és gasztronómiai élet legfontosabb szereplőivel fogtak össze azért, hogy tavasszal...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Krúbi is Music Hungary-díjas lett

Kiosztották az első Music Hungary-díjakat Veszprémben. A díjazottak között van az Anima Sound System-alapító Prieger Zsolt, a Magyar Zene Háza és Krúbi is.

A Glastonburyn búcsúzik el brit rajongóitól Elton John

Elton John legutolsó nagy-britanniai koncertjét a jövő évi Glastonbury zenei fesztiválon fogja tartani - adta hírül pénteken a Guardian.
Új koncertek