Mi lesz veletek, Balaton Sound és B My Lake?

2019/11/01  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A 24.hu belelapozott a Zamárdi Hírmondó októberi számába, és ott olyan dolgokra bukkant, amik felkeltették a mi érdeklődésünket is. Mentünk utánuk, és ezt olvastuk (kiemelések tőlünk):

Mi lesz veletek, Balaton Sound és B My Lake?

"... Egybefüggő szabad strandunk olyan egyedülálló adottság, amellyel tudni kell élni, és éltünk is az elmúlt másfél évtizedben. Városunk ad otthont Magyarország legnagyobb vidéki zenei fesztiváljának, a Balaton Soundnak, valamint a Strand fesztiválnak és a B.my Lake-nek. Ezek a rendezvények nemcsak itthon, de határainkon túl is ismertté tették Zamárdi nevét. Nem véletlen, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség országimázs filmjében is szerepelnek.

A fesztiválok jelentős többletbevételhez juttatták városunkat az elmúlt években. Az évek során egyre jobban szervezett nagy rendezvényekkel mára megtanult együttélni a város. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy a fesztiválok „mellékhatásai” jelentősen megterhelik a lakosságot, a környezetet. Különösen a közvetlen fesztivál környéket.

Amennyiben továbbra is helyszínt biztosít a város a fesztiválok megrendezéséhez, változtatásokat kell eszközölni. Ebben egységes álláspontot fogalmazott meg a leköszönõ képviselő-testület. Zamárdi mára már nem csak egy jól csengő név, hanem egy BRAND. Meggyőződésem, hogy vagyunk olyan jól pozicionáltak, hogy szabhatunk feltételeket.

A Balaton Sound JÚNIUSBAN kerüljön megrendezésre. A B.my Lake NE LEGYEN NÁLUNK. (Strand fesztivál? – aszerk.) JELENTŐSEN EMELNI KELL A BÉRLETI DÍJAT." (Csákovics Gyula  – azóta újraválasztott – polgármester, a teljes cikk itt.)

***

Próbáljuk értelmezni. A mérleg egyik serpenyőjében, ha jól értjük, ott van az ismertség, amit a fesztiválok hoztak, ami nem csak arra jó, hogy a ZAMÁRDI  hang- és/vagy betűsor egy külföldi számára is megtelik tartalommal (ld. világhír), de ebből következően újabb embereket is vonz a településre. Ez utóbbi és a fesztiválok is jó sok pénzt hoznak a konyhára.

A másik serpenyőben az van, hogy a nyaralók és a lakosok egy része rühelli az egészet. A helybéliek másik része személy szerint is profitál a fesztiválokból, legyenek szállásadók vagy más szolgáltatók, így ez a réteg nyilván ragaszkodna a dologhoz.

Az önkormányzat úgy próbál egyensúlyozni, hogy mindenkinek adna valamit: maradhat fesztivál, de csak egy, ám ami marad, az se a főszezonban legyen – és egyébként is, emeljük az árakat...

Ami a júniusi időpontot jelenti, egyébként zseniális húzás az önkó részéről, a 24.hu kérdésére a polgármester igazolta is a sejtésünket: júniusban még töküresek a balatoni települések, évről évre kijjebb tolódik a szezonkezdés, hogy aztán  – minden évben változatlanul – augusztusban egy hirtelen mozdulattal lerántsák a rolót. Augusztus 20. után alig találsz valamit nyitva... Így, ha egy hónappal előbb rendeznék meg a BS-t, akkor a szezon is egy hónappal hosszabb lenne Zamárdiban...

Mindennek különösebben nem örülhetnek a fesztiválok szervezői – arról nincs tudomásunk, hogy a szerződésükben milyen feltételek vannak, de annyit még mi is tudunk a fesztiválszervezésről, hogy az egyeztetések ilyenkor már javában folynak.... Amit tudunk az álláspontjukról, azt a 24.hu-nak nyilatkozták, ennél nem többet és nem kevesebbet:

"Már a választások előtt is, és azóta is folyamatosan tárgyalunk Zamárdi önkormányzatával, hiszen tudjuk, hogy Zamárdinak kiemelten fontos eseménye a Balaton Sound. Amint ezeknek az egyeztetéseknek bármilyen eredménye lesz, tájékoztatni fogjuk a közvéleményt." (Fülöp Zoltán fesztiváligazgató)

Érdeklődéssel várjuk a híreket.

A 2020-as Balaton Soundot a hivatalos weboldal szerint július 8-12. között, Zamárdiban rendezik meg.

 

A B My Lake-t 2020. augusztus 19-23. között, szntén Zamárdiba hirdeti egy turisztikai portál. A Strand fesztivál vele egy időben, mellette szokott lenni. A múlt nyáron például minden rekordot megdöntött.

 

Egyébként 2018-ban a B my Lake-et már átpaterolták egyszer Keszthelyre – a Strand maradt Zamárdiban –, mert a műfajt állítólag nemcsak a gazdatelepülés és Siófok, hanem az északi part lakosai sem különösebben kedvelték... Nos, a keszthelyieknek sem jött be, idén visszaköltöztek Zamárdiba. Úgy tűnik, az elektronikus zenének is megvan a maga keresztje, jobban mondva: kálváriája.

 

 

Balaton Sound, B My Lake, Strand fesztivál, Zamárdi, önkormányzat, lakosság

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek