Négy Grammy-díjas előadó, közel 40 fellépő, több mint 50 koncert: Veszprém Blues Fesztivál

2022/11/25  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Koncertekkel, kiállításokkal, workshopokkal és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál.

Négy Grammy-díjas előadó, közel 40 fellépő, több mint 50 koncert: Veszprém Blues Fesztivál

A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszínei a Hangvilla termei és az Expresszó lesznek, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják majd az érdeklődőket. A koncertek mellett kiállítások, pódium-beszélgetések, open stage, esténként pedig all stars jam sessionök teszik majd valóban felejthetetlenné és egyedülállóvá a fesztivált. Az esemény célja, hogy azok is megismerjék a bluest, akik eddig nem is sejtették, hogy a műfaj rajongói lehetnek, emellett a szervezők fontosnak tartják, hogy a zenészek kapcsolatot építsenek egymással és azokból spontán, különleges előadások szülessenek.

A négy nap során többek között színpadra lép a The Rolling Stones-szal platinalemezt jegyző harmonikás, Sugar Blue; az egyedülálló énekhangjával és frenetikus szájharmonika játékával a kortárs blues egyik ikonjává vált Rick Estrin; a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield; a hazai közönség kedvenc mestere, Big Daddy Wilson; a műfaj egyik legnagyobb ígérete, Buffalo Nichols és a magyar blues-roots közösség meghatározó előadói is.

Az áprilisi esemény első tíz bejelentett előadója is mutatja, hogy a négy nap alatt műfaj legátfogóbb keresztmetszetét kapják meg a fesztiválozók Veszprémben. Rick Estrin élete egyik nagy lehetőségét hagyta ki, amikor nem fogadta Muddy Waters hívását, ezért lemaradt a közös turnéról. A San Franciscó-i énekes-szájharmonikást azonban így sem kerülte el a világhír. A Little Charlie & the Nightcats a legkedveltebb blues bandák közé tartozott már a nyolcvanas években is. A gitáros Charlie Baty visszavonulása után a frontember a gitárvirtuóz Kid Andersennel közösen újjászervezte az együttest, a Rick Estrin & The Nightcats nemcsak Amerikában, hanem világszerte a blues fesztiválok egyik legkedveltebb fellépője, amiben kiemelt szerepet játszik a frontember humorral átszőtt színpadi jelenléte is.

 

A jövő blues-át hozza el Veszprémbe Buffalo Nicols. A fiatal énekes-gitáros hosszú éveken keresztül próbálta összehangolni ősei zenei hagyományát a kortárs blues élet normáival. Alkotói válságát egy hosszú hátizsákos utazás oldotta fel: Nyugat-Afrika és Kelet-Európa olyan hatást gyakorolt rá, amelynek eredménye az Év Debütáló Albuma lett 2022-ben.

Matt Schofield hitelességével, tudásával, dallamos játékával gitárosok generációinak egyik legmeghatározóbb mestere. A brit születésű, jelenleg az Egyesült Államokban élő művész továbbra is feszegeti a határokat, és folyamatosan átformálja a hagyományos blues határait. Triójával érkezik Veszprémbe, hogy két koncerten is felejthetetlen pillanatokat szerezzen a magyar közönségnek.

Nem kisebb jelzőt szoktak Sugar Blue-ra (képünkön) használni, mint a harmonika Jimi Hendrixe. Az utcazenészként indult művész egyszer a párizsi metróban zenélt, amikor Mick Jagger meghallotta, és rögtön meg is hívta a The Rolling Stones lemezfelvételére. A hetvenes-nyolcvanas évek összes Stones lemezén hallható szenvedélyes játéka, de dolgozott együtt Bob Dylannel, Prince-szel és Willie Dixonnal is. Idén megjelent szólólemezén markáns módon ötvöződik a modern rhythm & blues, a funk és a fúziós jazz.

Olaszország legkiválóbb bluesgitárosa Roberto Luti a Playing for Change mozgalom egyik meghatározó alakja. Veszprémbe Luke Winslow Kinggel, New Orleans-i gitáros, énekes, zeneszerző, producer és dalszerzővel érkezik, akinek munkássága, a Mississippi delta bluest, a népzenét, a hagyományos jazzt és a rock & roll gyökereit ötvözi.

Korunk nemzetközi blues életének egyik legkiemelkedőbb alakja, Big Daddy Wilson első stúdióalbumát egy magyar kiadó, a Crossroads adta ki. Nem meglepő tehát, hogy a meleg, lélekkel teli énekhangjáról ismert énekes a hazai blues események egyik legkedveltebb fellépője.

A holland T-99-et sem kell bemutatni a magyar közönségnek. A Braindogsból is ismert Mischa den Haring triója a rock 'n' roll, a blues, a country, a surf és a soul eklektikus keverékével lett az európai szcéna egyik legbohémabb képviselője.

A műfaj megkerülhetetlen hazai szereplői közül Little G Weevil, a The Black Circle OrchestraÁron Andrással és Schoblocher Barbarával – , valamint a Jambalaya is színpadra lép majd a Veszprémben.

A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként valósul meg.

 

 

 

Veszprém Blues Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek