Négy ország, öt nap, tíz zenekar – világzenei fesztivállal zárja az évadot a KOBUCI

2022/09/21  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Október 4. és 8. között kerül ismét megrendezésére a világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín tematikus fesztiválja, a IV. Óbudai Világzenei Hét. Régi ismerősökkel, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közreműködésével, a peremműfaj ünnepével köszön el tizennnegyedik évadától a KOBUCI Kert.

Négy ország, öt nap, tíz zenekar - világzenei fesztivállal zárja az évadot a KOBUCI

Október 4-én a DALINDA énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja meg a fesztivált. Utánuk az ÖTÖDIK ÉVSZAK melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre átélhető a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

A szlovák-moldáv PACORA TRIO kelet-közép-európai etnojazzt játszik, a magyarországi IFJÚ SZIVEK TRADITIONAL STRING QUARTET egy alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyes. A Pacora tapasztalt, virtuóz hangszeresei a népzene és a jazz nyelvével játszanak, miközben használják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. A világhírű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként működő Ifju Szivek String Quartet szintén mesterien játsza a Kárpát-medence népzenei anyagát, de repertoárjukon számos komponált darab is szerepel. Hogy mi történik, ha találkoznak, és közösen feledkeznek bele az együttzenélés örömébe, kiderül OKTÓBER 5-én szerdán este.

Október 6-én hagyományos táncházsorozatát a fesztivál keretében zárja a KOBUCI, méghozzá erdélyi barátok közreműködésével. Magyarpalatka leghíresebb prímása MARTIN FLORIN KODOBA egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban oly annyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a RÉZELEJE zenekar lesz.

Október 7-én pénteken az este az egyik legeredetibb, legnépszerűbb tradicionális cigány zenét játszó zenekar, a PARNO GRASZT (képünkön) lép színpadra. A közel 30 éve létező bandát 2019-ben a World Music Chart Europe 3.helyére szavazták be a szakértők, világszínvonalú előadásmódjukat immár senkinek sem kell bemutatni, a KOBUCIba pedig hazajárnak zenélni a paszabiak. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát a BABRA fogja képviselni.

Szombaton egy szabadkai zenészekből álló, harmonika, nagybőgő és dob alkotta trió, a CONTRABAYANDO nyitja az estét. A klasszikus francia sanzonok, század eleji jazz és gypsy swing dallamok, tangók, rumbák, bossa novák és keringők finoman újragondolt, autentikus megidézése egy bohém világot tár elénk.

A fesztivál záróakkordja immár hagyományosan a BOBAN MARKOVIĆ ORKESTAR koncertje lesz. „Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere”  – az alapító-névadó trombitavirtuóz Boban Markovic vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört. A Kusturica-filmeknek, kivételes előadásmódjuknak és leginkább eufórikus koncertjeiknek köszönhetően a dél-szerbiai Vladicin Hanból származó 13 muzsikus teszi átélhetővé, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bír ma is a könnyűzenei palettán.

 

Óbudai Világzenei Hét, világzene, Kobuci, Parno Graszt, Boban Markovic

 

 

Szólj hozzá!


Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai turnéra indulnak

Nem babonásak a Betyárok: 13 állomásos ázsiai...

Ázsia nem idegen a Bohemian Betyars számára, korábban is turnéztak arra, háromszor is, s ezen események során kifejezetten hasznos kapcsolatokat...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Az ABBA egykori tagjához kerültek Avicii felvételeinek szerzői jogai

A 2018-ban, 28 évesen elhunyt Avicii családja a zenész által készített mesterfelvételek, vagyis hivatalos eredeti felvételek szerzői jogainak 75 százalékát eladta a svéd Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze által alapított Pophouse-nak, amely amúgy az ABBA Voyage műsort szervezi Londonban.

Jubileumi arénás előadással és koncertturnéval ünneplik az István, a király bemutatásának 40. évfordulóját

Nagyszabású programsorozattal, a Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítással, a Papp László Budapest Sportarénában jubileumi előadással, továbbá koncertturnéval ünneplik az István, a király című rockopera bemutatásának 40. évfordulóját jövőre.
Új koncertek