Négy ország, öt nap, tíz zenekar – világzenei fesztivállal zárja az évadot a KOBUCI

2022/09/21  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Október 4. és 8. között kerül ismét megrendezésére a világzene óbudai szigeteként emlegetett koncerthelyszín tematikus fesztiválja, a IV. Óbudai Világzenei Hét. Régi ismerősökkel, kiváló hazai és nemzetközi muzsikusok közreműködésével, a peremműfaj ünnepével köszön el tizennnegyedik évadától a KOBUCI Kert.

Négy ország, öt nap, tíz zenekar - világzenei fesztivállal zárja az évadot a KOBUCI

Október 4-én a DALINDA énekegyüttes hölgykoszorúja a magyar autentikus népdaléneklés hagyományaival nyitja meg a fesztivált. Utánuk az ÖTÖDIK ÉVSZAK melankolikus romantikája egy olyan Budapestet idéz meg, ahol egyszerre átélhető a magyar népi hagyomány szellemisége és a párizsi szalonok világa.

A szlovák-moldáv PACORA TRIO kelet-közép-európai etnojazzt játszik, a magyarországi IFJÚ SZIVEK TRADITIONAL STRING QUARTET egy alapvetően magyar népzenét feldolgozó négyes. A Pacora tapasztalt, virtuóz hangszeresei a népzene és a jazz nyelvével játszanak, miközben használják a romániai cigánymuzsikusok, a lautarok zenei hagyományát is. A világhírű pozsonyi táncszínház kísérőzenekaraként működő Ifju Szivek String Quartet szintén mesterien játsza a Kárpát-medence népzenei anyagát, de repertoárjukon számos komponált darab is szerepel. Hogy mi történik, ha találkoznak, és közösen feledkeznek bele az együttzenélés örömébe, kiderül OKTÓBER 5-én szerdán este.

Október 6-én hagyományos táncházsorozatát a fesztivál keretében zárja a KOBUCI, méghozzá erdélyi barátok közreműködésével. Magyarpalatka leghíresebb prímása MARTIN FLORIN KODOBA egy semmihez sem hasonlítható zenei hagyományt idéz meg, ami a táncházmozgalomban oly annyira kedvelt mezőségi táncok legautentikusabb kísérőzenéjének számít. A moldvai táncház házigazdája a RÉZELEJE zenekar lesz.

Október 7-én pénteken az este az egyik legeredetibb, legnépszerűbb tradicionális cigány zenét játszó zenekar, a PARNO GRASZT (képünkön) lép színpadra. A közel 30 éve létező bandát 2019-ben a World Music Chart Europe 3.helyére szavazták be a szakértők, világszínvonalú előadásmódjukat immár senkinek sem kell bemutatni, a KOBUCIba pedig hazajárnak zenélni a paszabiak. A dél-magyarországi térségben élő magyarok, a bolgárok és a cigányok muzsikájának hatását is magán hordozó délszláv tamburazenét, valamint a balkán sűrűbb zenei hagyományát a BABRA fogja képviselni.

Szombaton egy szabadkai zenészekből álló, harmonika, nagybőgő és dob alkotta trió, a CONTRABAYANDO nyitja az estét. A klasszikus francia sanzonok, század eleji jazz és gypsy swing dallamok, tangók, rumbák, bossa novák és keringők finoman újragondolt, autentikus megidézése egy bohém világot tár elénk.

A fesztivál záróakkordja immár hagyományosan a BOBAN MARKOVIĆ ORKESTAR koncertje lesz. „Első trombita”, „Arany trombita”, „Legjobb zenekar”, „Legjobb koncert”, „Trombita mestere”  – az alapító-névadó trombitavirtuóz Boban Markovic vezetésével a zenekar szinte minden szakmai elismerést besöpört. A Kusturica-filmeknek, kivételes előadásmódjuknak és leginkább eufórikus koncertjeiknek köszönhetően a dél-szerbiai Vladicin Hanból származó 13 muzsikus teszi átélhetővé, hogy a világzene milyen gazdag és hatalmas közösségteremtő erővel bír ma is a könnyűzenei palettán.

 

Óbudai Világzenei Hét, világzene, Kobuci, Parno Graszt, Boban Markovic

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek