Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget

2017/05/11  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Többek között erről tájékoztatták ma az egybegyűlt újságírókat a Sziget szervezői az A38-on.

Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget

A sajrórendezvényt Gerendai Károly nyitotta meg, de lehet, hogy jövőre már nem ő fogja... Arról már minden sajtóorgánum pró-kontra beszámolt, hogy Gerendai kiszáll a Szigetből. Hogy pontosan ez mit jelent, erre tért ki, mielőtt a jubileumi Sziget programjairól lett volna szó. Az idén 47 éves üzletember  elmondta, hogy mennyire furcsa érzés, hogy többet csinált Szigetet eddigi életében, mint nem... Belegondolva, tényleg az. Kifejtette, hogy ez a negyedszázados évforduló pont remek alkalom arra, hogy átadja a stafétabotot olyanoknak, akik jobban értenek hozzá, mert, mint megjegyezte, tőle már nagyon messze áll a mai fiatalok ízlése és szokásrendszere, neki sem FB-profilja, sem e-mail címe nincs. " Nem biztos, hogy így előre tudom vinni a dolgokat" – jegyezte meg. Ez ugyan nem jelenti, hogy többet a Sziget felé sem néz, csak az operatív teendőket hagyja majd a megfelelő szakemberekre.

Egyébként, mielőtt ezt az egészet elmondta volna, élőben – + képernyőről – meghallgathattuk/megnézhettük a Sziget idei himnuszát, amelyről felvételt is készítettünk, itt látható. Az a jó ezekben az évi rendes himuszizékben, hogy annyiszor felcsendülnek a Szigetig a különböző promóciókban, hogy az hatással van az adott zenekar szigetes koncertjeinek nézőszámára is, magyarul, több külföldi lesz kíváncsi rájuk, mint himnusz nélkül...

Visszatérve a Sziget történetére, Gerendai elmondta azt is, hogy a Sziget egy lelkes baráti közösség összefogásából született, annak idején 26 millió volt a költségvetésük, most hatmilliárd, az első Szigeten 43 ezer résztvevő volt, 2016-ban 500 ezer körül járt a szám. Úgy vélekedett, hogy erre az útra mindannyian büszkék lehetünk, a megálmodók éppúgy, mint a szigetelők, de úgy Magyarország  is cuzámmen, mert ez a rendezvény lett a nemzetközi színtéren az országot fémjelző első számú turisztikai attrakció.

(Mindeközben a kivetítőkön régi fotók váltották egymást, és Iggy Pop seggét nézve ugyanazt a kínt éreztem, mint anno az első sorokban állva a szigetes koncerten, amikor a fele küzdőtér azon imádkozott, hogy essen már végre le a gatyája, a fele meg azon, hogy semmiképpen...)

A Sziget sikeres dolog, de tud még ennél is sikeresebb lenni, de ennek már nem én vagyok a záloga – zárta le a témát Gerendai.

Mindenkiben felmerül a kérdés: innen hová? A rendezvény gyakorlatilag telt házas, ennél több ember nem fér be, ennél több vécé nem fér el, és hát új színpadok sem nagyon. Min lehet még tunningolni?

Nos, a látványon, például. A Szigetet már hasonlították vizuális világa miatt a Burning Man-hez, a szervezőknek természetesen jólesik a dolog, noha nem fogják az End Show után felgyújtani a Hajógyárit. Egy nemzetközi pályázat – Art of Freedom –  során sokan lehetőséget kaptak arra, hogy építmény, szobor, installáció stb. megtervezésével és elkészítésével hozzájáruljanak ehhez a sikerhez, plusz lesz egy új helyszín (Cardbordia), ahol a szigetlakókkal közösen készítenek majd karton-installációkat és bábokat, amiket aztán a nap végén egy zenés felvonulás keretében megmutatnak az egész Szigetnek. De azokat sem gyújtják fel...

Ott van még a környezettudatosság is, azon bármikor lehet hangolni. Tavaly az iszonyatos környezeti terhelést jelentő hulladék mintegy 35 százalékát sikerült újrahasznosítani különféle akciók keretében, idén az a terv, hogy a vízhasználat jelentős részét a Dunából oldják meg. Kézenfekvő megoldás, és nem kell parázni, nem Duna-vizet kell majd inni, elsősorban a locsolásra és hasonlókra gondoltak a szervezők. (Mi is erősen gondolunk erre, mert ha locsolnak, az azt jelenti, bazi meleg van, és erre a nyárra mondanak hideget-meleget, de inkább az előbbit.)

Ha azt kérdezitek, van-e új helyszín, igen, 1,5 ilyen lesz. Ebből az egészet a The Music Box elnevezésű teljesen új hely teszi ki, ahol az egyre népszerűbb kétszemélyes produkciók kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a felet pedig a cirkuszsátor. Erről a helyszínről tavaly ezt írtuk:

"Egyetlen program volt még hátra, az újcirkusz. Szerencsére rossz sorba álltam, így sikerült egy zseniális, sosem látott produkciót megnézni a már két éve látott – mondjuk,azóta  felújított – magyar műsor helyett. Ennek az ára 3/4 órás sorban állás volt, és így is az utolsó 10 ember között voltam, akit még beengedtek. Volt némi pánik, mert a sor vége nekilendült, amikor elindult a beengedés, és az alját nemes egyszerűséggel nekipréselték a kordonnak, de egy józan szigetelő addig ordított, amig abba nem hagyták a nyomulást."

Az efféle jelenetek mindennaposak voltak tavaly, ezért a szervezők egyrészt kibéreltek egy nagyobb, mintegy ezerfős sátrat, másrészt áttették egy tágasabb helyre: ha valaki emlékszik még a Metal Hammer színpadra, na, oda. Tehát régi elem, de új helyen.

Idén a Magic Mirrort egy ausztrál stáb viszi, fergeteges shownak ígérkezik a műsoruk kardnyelőkkel meg minden, és lesz a cirkuszosok között egy tradicionális, falusi indiai cirkusz, kardnyelőkkel meg minden. A világzenein idén először lesz nulladik nap, ekkor csak magyar bandák lépnek majd fel. Vélhetően kardnyelők nélkül, de hát a Szigeten sosem lehessen tudni...

52 országból érkezik a mintegy ezer fellépő – azt nem tudjuk, hogy ez a szám pontosan hány produkciót takar, de mindegyiket nem fogjuk tudni bemutatnií: a Szigetig az egyes helyszíneket külön-külön vesszük majd górcső alár, az eddigi belejentéseket pedig alant lehet megtalálni.

Gerendai azzal zárta a sajtóeseményt, hogy a 2017-es, 25. sziget nem lesz nosztalgiafesztivál, néhány gesztuson kívül a jubileumi rendezvény nem a múltról, nem önmaguk ünnepléséről, hanem a jelenről és a jövőről szól majd. Azért lesz egy Sziget 25 elnevezésű parti- és sétahajó, ami napközben szeli majd a Dunát, bemutatva gyönyörűséges fővárosunkat a vízről – mindezt természetesen zenére.

A jubileumi Sziget első bejelentései

Több mint 20 névvel bővült a Sziget felhozatala!

Tudod, melyik a YT második legnézettebb videója? Jön a Szigetre az előadó!

 

A 25. Sziget tortáját Labancz Andi fotózta le nektek.

 


Képtár

  • Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget kép 56571
  • Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget kép 56572
 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek