Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget

2017/05/11  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Többek között erről tájékoztatták ma az egybegyűlt újságírókat a Sziget szervezői az A38-on.

Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget

A sajrórendezvényt Gerendai Károly nyitotta meg, de lehet, hogy jövőre már nem ő fogja... Arról már minden sajtóorgánum pró-kontra beszámolt, hogy Gerendai kiszáll a Szigetből. Hogy pontosan ez mit jelent, erre tért ki, mielőtt a jubileumi Sziget programjairól lett volna szó. Az idén 47 éves üzletember  elmondta, hogy mennyire furcsa érzés, hogy többet csinált Szigetet eddigi életében, mint nem... Belegondolva, tényleg az. Kifejtette, hogy ez a negyedszázados évforduló pont remek alkalom arra, hogy átadja a stafétabotot olyanoknak, akik jobban értenek hozzá, mert, mint megjegyezte, tőle már nagyon messze áll a mai fiatalok ízlése és szokásrendszere, neki sem FB-profilja, sem e-mail címe nincs. " Nem biztos, hogy így előre tudom vinni a dolgokat" – jegyezte meg. Ez ugyan nem jelenti, hogy többet a Sziget felé sem néz, csak az operatív teendőket hagyja majd a megfelelő szakemberekre.

Egyébként, mielőtt ezt az egészet elmondta volna, élőben – + képernyőről – meghallgathattuk/megnézhettük a Sziget idei himnuszát, amelyről felvételt is készítettünk, itt látható. Az a jó ezekben az évi rendes himuszizékben, hogy annyiszor felcsendülnek a Szigetig a különböző promóciókban, hogy az hatással van az adott zenekar szigetes koncertjeinek nézőszámára is, magyarul, több külföldi lesz kíváncsi rájuk, mint himnusz nélkül...

Visszatérve a Sziget történetére, Gerendai elmondta azt is, hogy a Sziget egy lelkes baráti közösség összefogásából született, annak idején 26 millió volt a költségvetésük, most hatmilliárd, az első Szigeten 43 ezer résztvevő volt, 2016-ban 500 ezer körül járt a szám. Úgy vélekedett, hogy erre az útra mindannyian büszkék lehetünk, a megálmodók éppúgy, mint a szigetelők, de úgy Magyarország  is cuzámmen, mert ez a rendezvény lett a nemzetközi színtéren az országot fémjelző első számú turisztikai attrakció.

(Mindeközben a kivetítőkön régi fotók váltották egymást, és Iggy Pop seggét nézve ugyanazt a kínt éreztem, mint anno az első sorokban állva a szigetes koncerten, amikor a fele küzdőtér azon imádkozott, hogy essen már végre le a gatyája, a fele meg azon, hogy semmiképpen...)

A Sziget sikeres dolog, de tud még ennél is sikeresebb lenni, de ennek már nem én vagyok a záloga – zárta le a témát Gerendai.

Mindenkiben felmerül a kérdés: innen hová? A rendezvény gyakorlatilag telt házas, ennél több ember nem fér be, ennél több vécé nem fér el, és hát új színpadok sem nagyon. Min lehet még tunningolni?

Nos, a látványon, például. A Szigetet már hasonlították vizuális világa miatt a Burning Man-hez, a szervezőknek természetesen jólesik a dolog, noha nem fogják az End Show után felgyújtani a Hajógyárit. Egy nemzetközi pályázat – Art of Freedom –  során sokan lehetőséget kaptak arra, hogy építmény, szobor, installáció stb. megtervezésével és elkészítésével hozzájáruljanak ehhez a sikerhez, plusz lesz egy új helyszín (Cardbordia), ahol a szigetlakókkal közösen készítenek majd karton-installációkat és bábokat, amiket aztán a nap végén egy zenés felvonulás keretében megmutatnak az egész Szigetnek. De azokat sem gyújtják fel...

Ott van még a környezettudatosság is, azon bármikor lehet hangolni. Tavaly az iszonyatos környezeti terhelést jelentő hulladék mintegy 35 százalékát sikerült újrahasznosítani különféle akciók keretében, idén az a terv, hogy a vízhasználat jelentős részét a Dunából oldják meg. Kézenfekvő megoldás, és nem kell parázni, nem Duna-vizet kell majd inni, elsősorban a locsolásra és hasonlókra gondoltak a szervezők. (Mi is erősen gondolunk erre, mert ha locsolnak, az azt jelenti, bazi meleg van, és erre a nyárra mondanak hideget-meleget, de inkább az előbbit.)

Ha azt kérdezitek, van-e új helyszín, igen, 1,5 ilyen lesz. Ebből az egészet a The Music Box elnevezésű teljesen új hely teszi ki, ahol az egyre népszerűbb kétszemélyes produkciók kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a felet pedig a cirkuszsátor. Erről a helyszínről tavaly ezt írtuk:

"Egyetlen program volt még hátra, az újcirkusz. Szerencsére rossz sorba álltam, így sikerült egy zseniális, sosem látott produkciót megnézni a már két éve látott – mondjuk,azóta  felújított – magyar műsor helyett. Ennek az ára 3/4 órás sorban állás volt, és így is az utolsó 10 ember között voltam, akit még beengedtek. Volt némi pánik, mert a sor vége nekilendült, amikor elindult a beengedés, és az alját nemes egyszerűséggel nekipréselték a kordonnak, de egy józan szigetelő addig ordított, amig abba nem hagyták a nyomulást."

Az efféle jelenetek mindennaposak voltak tavaly, ezért a szervezők egyrészt kibéreltek egy nagyobb, mintegy ezerfős sátrat, másrészt áttették egy tágasabb helyre: ha valaki emlékszik még a Metal Hammer színpadra, na, oda. Tehát régi elem, de új helyen.

Idén a Magic Mirrort egy ausztrál stáb viszi, fergeteges shownak ígérkezik a műsoruk kardnyelőkkel meg minden, és lesz a cirkuszosok között egy tradicionális, falusi indiai cirkusz, kardnyelőkkel meg minden. A világzenein idén először lesz nulladik nap, ekkor csak magyar bandák lépnek majd fel. Vélhetően kardnyelők nélkül, de hát a Szigeten sosem lehessen tudni...

52 országból érkezik a mintegy ezer fellépő – azt nem tudjuk, hogy ez a szám pontosan hány produkciót takar, de mindegyiket nem fogjuk tudni bemutatnií: a Szigetig az egyes helyszíneket külön-külön vesszük majd górcső alár, az eddigi belejentéseket pedig alant lehet megtalálni.

Gerendai azzal zárta a sajtóeseményt, hogy a 2017-es, 25. sziget nem lesz nosztalgiafesztivál, néhány gesztuson kívül a jubileumi rendezvény nem a múltról, nem önmaguk ünnepléséről, hanem a jelenről és a jövőről szól majd. Azért lesz egy Sziget 25 elnevezésű parti- és sétahajó, ami napközben szeli majd a Dunát, bemutatva gyönyörűséges fővárosunkat a vízről – mindezt természetesen zenére.

A jubileumi Sziget első bejelentései

Több mint 20 névvel bővült a Sziget felhozatala!

Tudod, melyik a YT második legnézettebb videója? Jön a Szigetre az előadó!

 

A 25. Sziget tortáját Labancz Andi fotózta le nektek.

 


Képtár

  • Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget kép 56571
  • Nem lesz nosztalgiabuli a 25. Sziget kép 56572
 

 

Szólj hozzá!


Ha idén is Fishing nélkül telik el a nyár, az a fesztivál végét is jelentheti

Ha idén is Fishing nélkül telik el a nyár, az a...

Ezt a gondolatot a szervezők fogalmazták meg legújabb posztjukban, ami – egy merőben új lehetőséget is felkínálva – arra keresi a választ,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Ha két metál torok összeáll

... ott jó esetben kő kövön nem marad. Gamsz Árpád (Mobilmánia, Avenford) és Schrott Péter (Continoom, Tűzmadár, Zártosztály) friss duettje egy Jorn-dalra készült. A srácok az Out To Every Nation című albumon megszólaló, nagyon húzós címadó dalt vették elő.

Csalók áldozata lett a Deja Vu Fesztivál

Az elmúlt hetekben a közösségi platformokon egyre több a fake profil és a kamu esemény jelenik meg az ország legnagyobb rendezvényeinek nevében. Ezen csalók áldozata lett az Magyarország egyetlen 3 napos retró fesztiválja a Deja Vu Fesztivál is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek