Nyitás a Quimby-vel, zárás a Kiscsillaggal: Ördögkatlan Fesztivál

2014/07/18  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Első hangzásra azt is gondolhatnánk, valami metálfesztről van szó, pedig ha van olyan műfaj, amely nem jelenik meg a Villány környéki falvakban, az a zúzós zene. Ezen kívül szinte minden: Álomvalóság – öt nap ünnep az ég alatt!

Nyitás a Quimby-vel, zárás a Kiscsillaggal: Ördögkatlan Fesztivál

Idén lesz a hetedik alkalom, hogy Bérczes László és Kiss Mónika, a két fesztiválszervező közös álmaiból augusztus elejére egy fesztivállá áll össze a valóság: öt napon keresztül egy gyönyörű vidéken – négy baranyai falucskában – barátságban, békességben és felszabadultan ünnepelhetnek az egybegyűltek.

A négy kis baranyai faluban, Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán, Beremenden és a Vylyan teraszon hetedik éve él és virul egy olyan összművészeti fesztivál, ahol mindennek embermérete és emberi tempója van, ahol hallótávolságon belül egyszerre csak egy zene szól, de az micsoda zene! Ahol az infópultban Kati néni áll Nagyharsányból, és mindenben segít. Ahol a fényszennyezettség olyan kicsi, hogy Beethoven IX. szimfóniáját hallgatva, a fűben heverve beleveszhetünk a csillagos égbolt végtelenségébe. A fellépők sem sietnek koncert vagy előadás után, együtt kóstolgatják a legjobb villányi borokat a fesztiválozókkal.

Hogy kik és mit ünnepelnek idén?

In Memoriam Cseh Tamás (a Kórusok Éjszakája résztvevőivel), Beethoven: IX. szimfónia, Lajkó Félix, Katona József Színház, Quimby, Forte Társulat, Dohnányi Zenekar, Csík Zenekar, 30Y, Mitch & Mitch, Pintér Béla és Társulata, Rájátszás, Wahorn András, Kiscsillag, Budapest Bár, Mediawave, Hrabal 100 vurstli, Tompos Kátya, Balthazar Montanaro, Alma együttes, Operabeavató: Offenbach, Csiky Gergely Színház, Cifra Udvar, Mesekotyvasztó, Faluturisták, Watta Cirkusz, Bezzegakurvabeckek, Both Miklós és a Palimo Story, Wombo Orchestra, Pécsi Bölcsész Udvar, Ferenczi György és a Rackajam, Svjata Vatra, Jelenkor beszélgetések...

A Katona József Színház a lengyel drámaíró Tadeus Słobodzianek A mi osztályunk című művéből készült előadással érkezik, a Szabadkai Népszínházzal közösen készített Vörös című előadással (rendező: Máté Gábor – akivel természetesen beszélgetés is lesz), Haumann Péter a Szokratész védőbeszédével, Fekete Ernő a Weöres Sándor verseiből összeállított Mennyekbe vágtató prolibusszal, Szacsvay László pedig Pianínó című Szép Ernő-estjével. Lajkó Félix nemcsak lemezbemutató koncertet ad, de a Budafoki Dohnányi Zenekarral is fellép a beremendi színpadon. Horváth Csaba rendező-koreográfus szintén több előadással érkezik: a fizikai színházrendező osztály Toldi című mozgásszínházi előadásával, a Forte Társulat pedig az Irtással.

Díszvendég még Lengyelország – a Walny Teatr: a Hamlet és Don Quijote című művekkel, a Teatr Na Walizkach a gyerekeknek szóló Bohóctámadással érkezik, a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház pedig a lengyel drámaíró, Artur Pałyga A zsidó című művéből készült előadást hozza el.

 A tavalyi Mozart Requiem után Beremenden a Megbékélés Kápolna előtti réten most Beethoven IX. Szimfóniája zeng majd fel Dinyés Dániel vezénylésével. A komolyzenénél maradva még: a palkonyai templomban a Dohnányi-kvartett szintén Dinyés Dániellel Mozart-Beethoven-koncertet ad, és folytatódik az Opera-beavató sorozat is – ezúttal Offenbachhal.

Cseh Tamás halálának ötödik évfordulóján, augusztus 7-én 17.04 perckor a szervezők tervei szerint minden katlanozó együtt emlékezik majd meg a fesztivál egyik fővédnökéről – In Memoriam Cseh Tamás a Kórusok Éjszakája résztvevőiből toborzott kórussal és Tóth Árpád vezetésével de reményeink szerint többezren összegyűlünk majd ezen a délutánon, és együtt énekeljék Tamás valamelyik dalát.

A nép-, világ-, és jazz-zene rajongói a Csík Zenekarral, a Romungro Fiúkkal, Ferenczi Györggyel & a Rackajam-mel, a Wahorn Airporttal, Both Miklóssal, Balthazar Montanaro-Naggyal, Tompos Kátyával és Hrutka Róberttel ünnepelhetnek. A nagy- és kisharsányi bulik pedig olyan előadókkal dübörögnek majd, mint a lengyel Mitch&Mitch (a Quimby zenekar kedvenc együttese), az ukrán-észt Svjata Vatra, a francia Wombo Orchestra, a belga Summer Rebellion, a hazai palettáról pedig többek között a 30Y, a Budapest Bár, a Vágtázó csodaszarvas, a Psycho Mutants, a Bezzegakurvabeckek, a Neil Young Sétány zenélnek majd, és persze ahogy minden évben: nyitás a Quimby-vel, zárás a Kiscsillaggal.

A színházszeretőknek jó hír a következő lista: a Katlanban fellép Pintér Béla és Társulata a Titkainkkal, Ötvös András a Csemegepultossal, folytatódik a Faluturisták, a k2 Színház Nagyharsányba költözik, ott próbálja és mutatja be a falu történetéből, életéből kiinduló előadását, a KÁVA Kulturális Műhely színházi nevelési programot hoz fiataloknak, a szentesi drámatagozatosok mellett most Pécsről és Csurgóról is érkeznek diákok. Lőrincz Katalin és Gergye Krisztián a Honvágy című közös táncprodukcióval lépnek fel. Nincs Katlan Kapa, Pepe és Rémusz, vagyis Mulatság nélkül. 

Hrabal születésének 100. évfordulóját ünnepli a Hrabal-vurstli rengeteg programja: többek között a soha-véget-nem-érő Hrabal felolvasás, de Pepinke is mesél a kémény (fa?) tetején. Irodalom és határmezsgyéi-műfajban a Katlanba merül Erdős Virág, Kollár-Klemencz László, szó esik Sofi Oksanenről, újra várhatjuk a Rájátszás előadóit, Kisharsányban letáborozik a Slam-poetry-csapat, Téri Sándor Szabó Lőrinc-estet hoz és Háy come Beck címmel pedig egy rockzenész és egy író találkozik a boncasztalon.

A piciket az Alma Zenekar, a Bóbita Bábszínház, a Gyerekmegőrző, Kerek István zenés foglalkozása, Petőfivel együtt sok-sok palacsinta és a Mesekotyvasztó várja. Kisharsányban a Mediawave csapata, Palkonyán pedig a Cifra Udvar és a Mokos Pince programjai közül érdemes válogatni.  

Idén augusztus 5. és 9. között több mint 400 komoly- és könnyűzenei koncerttel, színházi előadással, kiállítással, irodalmi esttel, beszélgetéssel, cirkuszi előadással, családi programmal és szeretetteljes légkörrel várja az Ördögkatlan a fesztiválozókat. 

A fesztivál teljes programja itt található.

 

 

 

A fesztivál teljes programja itt található.

 


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek