Paks már nem csak az atomról híres!

2013. június 10.  ·   Fesztivál   ·  MTI, koncert.hu

A paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál Magyarországról egyedüliként belépett a 28 országot tömörítő, brüsszeli székhelyű Európai Blues Unióba – tette közzé Gárdai Ádám, a fesztivál egyik szervezője. Nem tudtuk, hogy ilyen is van, de nagyon örülünk neki.

Paks már nem csak az atomról híres!

Az említett szervezetet a blues műfajban tevékenykedő előadók, klubok, fesztiválok, magazinok, rádiók, egyesületek képviselői alkotják - nem kizárólag az Európai Unió területéről. A paksi Gastroblues Fesztivál a régió legismertebb zenei fesztiválja. Az egyéb programokkal való összevetésben is megállja a helyét, csupán a mohácsi busójárás előzi meg.

A 21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál július elsejétől hét napon át várja a blues, a rock és a dzsessz szerelmeseit. A koncertek zöme az Energetikai Szakközépiskola Sportcsarnokában, illetve udvarán és a Gastroblues Klubban lesz, de tartanak templomi koncertet is. Ennek helyszíne megváltozott, a Makovecz-templom nem fogadja a programot, így az evangélikus templom szolgál majd új helyszínül.

A fesztivál zenei kínálatából idén kiemelkedik Al Di Meola koncertje, amely magyarországi bemutatónak is tekinthető, hiszen új műsorával, az év elején a londoni Abbey Road stúdióban rögzített Beatles-szerzeményekkel, valamint az előttük tisztelgő saját kompozíciókkal érkezik két muzsikus társával és a magyar Sturcz Quartet kíséretében. De ott lesz még Pakson a Marián Varga billentyűs vezette szlovák progresszív rock együttes, a Collegium Musicum és Dana Fuchs amerikai énekesnő is. A hazai előadók közül fellép többek között a Boom Boom, Little G. Weevil, azaz Szűcs Gábor, aki az idei Inter Blues Challenge fesztivál nyertese volt szóló-duó kategóriában, valamint a fesztivál felfedezettjének ígérkező Petruska András is, aki úgy került be a Megasztár egyik adásába, hogy nem is akart oda bejutni, de aztán nem élt a lehetőséggel, a miértjét blogján részletesen és korrekten el is magyarázza.

A zene mellett ugyanolyan hangsúlyos lesz a gasztronómia, mint a korábbiakban. Ez – Kovács János Venesz-díjas mesterszakács szavai szerint – elsősorban a vasárnapra tervezett főzőversenyben nyilvánul meg, amelyre évről-évre többen neveznek. Nagyjából féltucatnyi kategóriában hirdetnek majd győztest a halászlétől kezdve a rostonsülteken át a borkorcsolyákig.

A Gastroblues Fesztivál elmaradhatatlan része az Országos Borbarát Találkozó, amelynek népszerűsítésére három kiváló borász is felsorakozott a pénteki sajtótájékoztatón: Légli Ottó, Takler Ferenc és Eszterbauer János egybehangzóan állították, a paksi fesztivál kihagyhatatlan, annak hangulata semmivel sem összehasonlítható.

 


 

 

Szólj hozzá!


Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK...

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Ráadásul nem is akárki kérte fel erre, hanem a 160 éves Gerbeaud cukrászda, és nem is egy "mezei" csokit fog beburkolni az általa megtervezett csomagolás, hanem a Gerbeaud jubileumi édességét.

Újcirkusz és a régiúj cirkuszhercegnő

A cirkuszhercegnő című nagyoperettel indítja évadát a Miskolci Nemzeti Színház szeptember 21-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek