Paks már nem csak az atomról híres!

2013. június 10.  ·   Fesztivál   ·  MTI, koncert.hu

A paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál Magyarországról egyedüliként belépett a 28 országot tömörítő, brüsszeli székhelyű Európai Blues Unióba – tette közzé Gárdai Ádám, a fesztivál egyik szervezője. Nem tudtuk, hogy ilyen is van, de nagyon örülünk neki.

Paks már nem csak az atomról híres!

Az említett szervezetet a blues műfajban tevékenykedő előadók, klubok, fesztiválok, magazinok, rádiók, egyesületek képviselői alkotják - nem kizárólag az Európai Unió területéről. A paksi Gastroblues Fesztivál a régió legismertebb zenei fesztiválja. Az egyéb programokkal való összevetésben is megállja a helyét, csupán a mohácsi busójárás előzi meg.

A 21. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál július elsejétől hét napon át várja a blues, a rock és a dzsessz szerelmeseit. A koncertek zöme az Energetikai Szakközépiskola Sportcsarnokában, illetve udvarán és a Gastroblues Klubban lesz, de tartanak templomi koncertet is. Ennek helyszíne megváltozott, a Makovecz-templom nem fogadja a programot, így az evangélikus templom szolgál majd új helyszínül.

A fesztivál zenei kínálatából idén kiemelkedik Al Di Meola koncertje, amely magyarországi bemutatónak is tekinthető, hiszen új műsorával, az év elején a londoni Abbey Road stúdióban rögzített Beatles-szerzeményekkel, valamint az előttük tisztelgő saját kompozíciókkal érkezik két muzsikus társával és a magyar Sturcz Quartet kíséretében. De ott lesz még Pakson a Marián Varga billentyűs vezette szlovák progresszív rock együttes, a Collegium Musicum és Dana Fuchs amerikai énekesnő is. A hazai előadók közül fellép többek között a Boom Boom, Little G. Weevil, azaz Szűcs Gábor, aki az idei Inter Blues Challenge fesztivál nyertese volt szóló-duó kategóriában, valamint a fesztivál felfedezettjének ígérkező Petruska András is, aki úgy került be a Megasztár egyik adásába, hogy nem is akart oda bejutni, de aztán nem élt a lehetőséggel, a miértjét blogján részletesen és korrekten el is magyarázza.

A zene mellett ugyanolyan hangsúlyos lesz a gasztronómia, mint a korábbiakban. Ez – Kovács János Venesz-díjas mesterszakács szavai szerint – elsősorban a vasárnapra tervezett főzőversenyben nyilvánul meg, amelyre évről-évre többen neveznek. Nagyjából féltucatnyi kategóriában hirdetnek majd győztest a halászlétől kezdve a rostonsülteken át a borkorcsolyákig.

A Gastroblues Fesztivál elmaradhatatlan része az Országos Borbarát Találkozó, amelynek népszerűsítésére három kiváló borász is felsorakozott a pénteki sajtótájékoztatón: Légli Ottó, Takler Ferenc és Eszterbauer János egybehangzóan állították, a paksi fesztivál kihagyhatatlan, annak hangulata semmivel sem összehasonlítható.

 


 

 

Szólj hozzá!


Hogy kerül egy rapper egy dzsesszlemezre?

Hogy kerül egy rapper egy dzsesszlemezre?

Egy Berlinben élő amerikai rapper is szerepel Tóth Viktor szaxofonos, zeneszerző új dzsesszlemezén. A LAMU című anyag egy nemzetközi sztárokból...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

14: ennyi fellépővel gazdagodott a Balaton Sound kínálata

Pontosan 14 új fellépővel gazdagodott az idén július 3. és július 8. között Zamárdit teljes egészében elfoglaló Balaton Sound fesztivál, köztük a többszörös visszatérő The Chainsmokers, Jess Glyne, vagy a full koncertes változatban érkező Rudimental.

Az első forduló katasztrofális nézettséget produkált, szombaton jön A Dal 2019 második menete

Újabb 10 versenyműből válogathatjuk ki a nekünk (és persze a szakmai zsűrinek) tetsző 6 szerencsés produkciót, akik tovább menetelhetnek a középdöntőbe.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek