A pálinkafogyasztás Gyulán közel 300 éves tradíció, ugyanis báró Harruckern János György 1731-ben alapította a régió első pálinkafőzdéjét a várban.
Idén az alma a feszt kiemelt pálinkafajtája, de a rendezvényen, ahogy eddig is, nem csak a pálinkára, hanem a pálinka és a gasztronómia kapcsolatára helyezik a hangsúlyt. Újdonság, hogy két külön belépődíjas mesterkurzust hirdettek: pénteken Gulyás Csaba bartender ad elő, szombaton pedig Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló az éppen 185 éves szivar szó nyomába ered előadásán, amelyen hatféle párlatot is kóstolhatnak az érdeklődők. A Gazda és pálinka a konyhában elnevezésű pénteki látványfőzésen és kóstolón Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág ismert szereplői az agrárszakma szakembereivel készítenek közösen a magyar vidék szezonális alapanyagaiból és almapálinkából készült ételeket négy blokkban. Pálinka ízutazás címmel pedig Segal Viktor, a magyar szakácsválogatott egykori csapatkapitánya és Fabulya Attila mutatja be az ételek és az almapálinka találkozását szombaton.
A háromnapos fesztivál belépődíjas, de valamennyi napon belépőjegy nélkül is látogatható adott időszakokban. Azt sajnos nem tudtuk meg, mit jelent ez valójában, azt viszont igen, hogy jegyek csak a helyszínen válthatók.
A részletes program a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon tekinthető meg.
Gyulai Pálinkafesztivál, Demjén Ferenc, Szikora Róbert, Karthago
Szólj hozzá!