Poptündérek és paraziták – a Baltikum beköszön a Müpába

2018/09/12  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A szeptember 16-án startoló Európai Hidak, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata az idei évben a Baltikum és Lengyelország kulturális gazdagságára fókuszál. Többek közt a térség legfelkapottabb fiatal zenészei érkeznek Budapestre, akik nemcsak a zenei, de az országhatárokat is átlépve hódítják meg Nyugat-Európát.

Poptündérek és paraziták – a Baltikum beköszön a Müpába

Szeptember 19-én egyből két zenekart is láthatnak a nézők a Fesztivál Színház színpadán. Bár megszólalásuk meglehetősen eltérő, közös bennük, hogy zenéjükben sok stílus és hangulat keveredik, a finoman érzékenytől a zajosabbig, akusztikus és elektronikus hangszerelésben is. Az indie poptündéreknek is nevezett Sus Dungo tagjai tényleg mintha egy modern tündérmeséből léptek volna ki. Amellett, hogy a hat bájos lett lány dalra is fakad, a zenei paletta szinte összes hangszerét meg tudja szólaltatni. Koncertjeiken a szokásos gitár-zongora-dob trió mellett hangsúlyos szerepet kap a harmonika, a furulya, a fuvola, az ukulele és a metallofon is. Kelta és ír népzenei ihletésű dalaik üdítően friss lendületet hoznak az énekes-dalszerzői szcénába, élőben pedig egy igazi mitikus utazásra viszik a közönséget.

A koncert második felében a duóként indult, de hozzánk kvartettként érkező Golden Parazyth mutatja meg, miért pont őket választotta Lana del Rey vilniusi koncertje előzenekarának. De nem csak a nemrég Budapesten koncertező, jellegzetes melankolikusan búgó hangjáról ismert énekesnő szavazott a litván csapatra: az angol szintipop duó Hurts, az elektronikus zenei formáció Underworld, az izlandi techno-downtempo-ambient fenomenon Gusgus, a kanadai R&B zenekar Rhy is őket választotta a közönség bemelegítésére. Az illusztris névsor is jól példázza, mennyi stílusban érzi magát otthon a zenekar. A 2005-ös debütáló Apartment of Steel lemez sötét hangulata az évek során egyre gazdagodott és finomodott: az új tagokkal új hangszerek is kerültek a zenekarba, így az alapvetően elektronikus hangzás mára népfolkos, gitáros elemekkel bővült ki.

A világzene ünnepelt hegedűs-énekese, az észt Maarja Nuut már első lemezével lenyűgözte mind a szakmát, mind a közönséget. Utóbbinak még inkább belopta magát a szívébe különleges koncertjeivel, amelyekről Simon Le Bon, a Duran Duran énekese is úgy nyilatkozott, hogy „amikor az angyalok énekelnek, az hangozhat így”. Experimentális, misztikus zenéje, amely egyszerre nyúl vissza a népzenei gyökerekhez, és tekint előre a jövő csúcstechnológiájába, rejtelmes, már-már túlvilági tájakra kalauzolja a hallgatóságot. Szeptember 23-án a művésznő loopolt hegedűjátékához az elektronikus zenész Hendrik Kaljujärv, vagyis Ruum biztosítja majd a modern keretet. Az általuk létrehozott zenei útvesztőből nehéz visszautat találni. Az embernek olyan érzése támad, hogy talán szeretne is egy időre eltévedni ebben a különleges labirintusban. A duó első albuma, a koncert anyagát is szolgáltató Muunduja (Shifter) 2018. októberben jelenik meg az Egyesült Királyságban.

 

Európai Hidak, Sus Dungo, Golden Parazyth, Maarja Nuut

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek