Menopauza 1170x180

Poptündérek és paraziták – a Baltikum beköszön a Müpába

2018/09/12  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A szeptember 16-án startoló Európai Hidak, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata az idei évben a Baltikum és Lengyelország kulturális gazdagságára fókuszál. Többek közt a térség legfelkapottabb fiatal zenészei érkeznek Budapestre, akik nemcsak a zenei, de az országhatárokat is átlépve hódítják meg Nyugat-Európát.

Poptündérek és paraziták – a Baltikum beköszön a Müpába

Szeptember 19-én egyből két zenekart is láthatnak a nézők a Fesztivál Színház színpadán. Bár megszólalásuk meglehetősen eltérő, közös bennük, hogy zenéjükben sok stílus és hangulat keveredik, a finoman érzékenytől a zajosabbig, akusztikus és elektronikus hangszerelésben is. Az indie poptündéreknek is nevezett Sus Dungo tagjai tényleg mintha egy modern tündérmeséből léptek volna ki. Amellett, hogy a hat bájos lett lány dalra is fakad, a zenei paletta szinte összes hangszerét meg tudja szólaltatni. Koncertjeiken a szokásos gitár-zongora-dob trió mellett hangsúlyos szerepet kap a harmonika, a furulya, a fuvola, az ukulele és a metallofon is. Kelta és ír népzenei ihletésű dalaik üdítően friss lendületet hoznak az énekes-dalszerzői szcénába, élőben pedig egy igazi mitikus utazásra viszik a közönséget.

A koncert második felében a duóként indult, de hozzánk kvartettként érkező Golden Parazyth mutatja meg, miért pont őket választotta Lana del Rey vilniusi koncertje előzenekarának. De nem csak a nemrég Budapesten koncertező, jellegzetes melankolikusan búgó hangjáról ismert énekesnő szavazott a litván csapatra: az angol szintipop duó Hurts, az elektronikus zenei formáció Underworld, az izlandi techno-downtempo-ambient fenomenon Gusgus, a kanadai R&B zenekar Rhy is őket választotta a közönség bemelegítésére. Az illusztris névsor is jól példázza, mennyi stílusban érzi magát otthon a zenekar. A 2005-ös debütáló Apartment of Steel lemez sötét hangulata az évek során egyre gazdagodott és finomodott: az új tagokkal új hangszerek is kerültek a zenekarba, így az alapvetően elektronikus hangzás mára népfolkos, gitáros elemekkel bővült ki.

A világzene ünnepelt hegedűs-énekese, az észt Maarja Nuut már első lemezével lenyűgözte mind a szakmát, mind a közönséget. Utóbbinak még inkább belopta magát a szívébe különleges koncertjeivel, amelyekről Simon Le Bon, a Duran Duran énekese is úgy nyilatkozott, hogy „amikor az angyalok énekelnek, az hangozhat így”. Experimentális, misztikus zenéje, amely egyszerre nyúl vissza a népzenei gyökerekhez, és tekint előre a jövő csúcstechnológiájába, rejtelmes, már-már túlvilági tájakra kalauzolja a hallgatóságot. Szeptember 23-án a művésznő loopolt hegedűjátékához az elektronikus zenész Hendrik Kaljujärv, vagyis Ruum biztosítja majd a modern keretet. Az általuk létrehozott zenei útvesztőből nehéz visszautat találni. Az embernek olyan érzése támad, hogy talán szeretne is egy időre eltévedni ebben a különleges labirintusban. A duó első albuma, a koncert anyagát is szolgáltató Muunduja (Shifter) 2018. októberben jelenik meg az Egyesült Királyságban.

 

Európai Hidak, Sus Dungo, Golden Parazyth, Maarja Nuut

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek