Sabbathsong Klezmer és a 100 Tagú Cigányzenekar a Zsinagógában

2017/09/07  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Tradicionális kelet-európai klezmertől a modern izraeli slágerekig. Ez mind belefér a Sabbathsong Klezmer Band zenei világába, akik most a 100 Tagú Cigányzenekarral közösen lépnek színpadra szeptember 10-én a Dohány utcai Zsinagógában, a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében.

fotó: spinozahaz.hu

Az est első részében a 100 Tagú Cigányzenekar játszik a csak rájuk jellemző egyedi hangzást képviselve, az első rész utolsó harmadában csatlakozik hozzájuk a Sabbathsong Klezmer Band, és közösen játszanak híres jiddis dalokat (Yiddishe mamme, Belz, Kolomeyke és a Rumenye, Rumenye – a pacsirtával fűszerezve), majd a második részben a Sabbathsong következik, és később a 100 Tagú Cigányzenekar csatlakozik. Az est végén közös örömzenélésre kerül sor.

A műsorban felcsendülnek többek között magyar zeneszerzők dalai, majd egy román horán, jiddish dalon és egy ukrán kolomeykén keresztül a műsor második részében megérkezünk Jeruzsálembe, ahol a 100 Tagú és a Sabbathsong közös előadásában meghallgatjuk a jól ismert Izraeli dallamokat Jeruzsálemről. A ráadásban a Hegedűs a háztetőnből hallhatunk részleteket a két zenekar közös feldolgozásában.

A Sabbathsong Klezmer Band 1998-ban alakult. Szlogenjük “Ez is klezmer, az is klezmer, több mint klezmer…” arra utal, hogy a tradicionális kelet – európai klezmer mellett műsoraikban felcsendülnek héber és jiddis dalok, musical részletek és világslágerek is.

 

A Magyar Örökség és Hungarikum-díjas 100 Tagú Cigányzenekar nevét, s eddigi teljesítményét méltán őrzi az Aranykönyv és a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeuma.
A 31 esztendeje született világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városában, több mint ezer koncertet adott. A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei – többek között Liszt-, Bartók-, Kodály-, Hubay-, Erkel-, Brahms-, Csajkovszkij-, Sarasate-, Strauss – művek mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak.

A Magyar Örökség Díjat 2000-ben nyerték el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 27 CD-, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina-, 9 aranylemez lett. A zenekar „világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata” néven került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, ezáltal 2014.március 18 tól jogosult a Hungarikum kitüntető cím használatára. A Hungarikum minősítés olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarság csúcsteljesítménye.

forrás: zsidokulturalisfesztival.hu

Zsidó Kulturális Fesztivál, 100 Tagú Cigányzenekar, Sabbathsong Klezmer

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek