Stage-pass mindenkinek: különleges felvétel az LGT- koncerten

2013/08/15  ·   Fesztivál   ·  MTI, koncert.hu

A világon még soha nem használt, úgynevezett multiview technológiával is rögzítik az LGT vasárnapi alsóörsi koncertjét. A magyar szakemberek által fejlesztett kamerarendszer és lejátszó program segítségével a nézők maguk választhatják ki, hogy milyen kameraállásból nézik meg az interneten a zenekar fellépését.

Stage-pass mindenkinek: különleges felvétel az LGT- koncerten

A technológiának köszönhetően a néző nemcsak a koncert résztvevőjévé válhat, hanem olyan perspektívából láthatja a zenészeket, ahonnan csak az operatőrök vagy a zenekar tagjai látják egymást. A 360 fokot belátó kilenc kameraszerkezetnek köszönhetően a felhasználó az interneten keresztül tetszésének megfelelő helyről és szögből pásztázhatja végig a színpadot vagy akár a közönséget. Az egér segítségével ránagyíthat egy-egy részletre, kiválaszthatja saját kameraállását, és ha akarja, a színpad fölé is emelkedhet - fejtette ki a program szerdai bemutatóján Takács Barnabás, a PanoCast megalkotója.

Az iPad-re és okostelefonokra készült alkalmazás még ennél is tovább megy: ha a néző a tabletet maga elé tartja, a kép követi a kéz mozgását. A tabletes alkalmazásban egy mozdítással lehet a kameraképek között váltani, így az alkalmazás olyan érzetet kelt a szabad mozgás révén, mintha az illető a színpadon állna és saját szemével látná az eseményeket - magyarázta Csik Balázs, az ARworks vállalat munkatársa, a kapcsolódó kutatások vezetője.

A hat darab GoPro Hero3 full HD kamerából összeépített szerkezet 360 fokos kép rögzítésére képes, amellyel így egy 8000x4000 pixel felbontású filmet tudnak rögzíteni. Ebből többet is fognak használni az alsóörsi koncert felvételén.

A szigeten 2007-ben már kipróbálták a PanoCast-panorámaközvetítés technológiát a Locomotiv GT koncertjén, akkor azonban csak egy kamerával készítették a 360 fokos felvételt. Emellett ezzel a technológiával vették fel a fejlesztők Kardos Sándor Átváltozás című kísérleti filmjét is, amelynek interaktív DVD-változata nyerte 2010-ben a Hollywood Reel Independent Film Festival (HRIFF) rövidfilm kategóriájának fődíját.

Csik Balázs az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg a 360 fokos hanghatás rögzítésén dolgoznak, amely sokat hozzáadna a térélmény eléréséhez. A szakember úgy vélte, hogy ez a fejlesztés akár már egy éven belül elkészülhet.

Teljesen le voltunk nyűgözve ettől az újdonságtól, hiszen a buli közben mi sem látjuk így egymást soha, ezért nekünk is új perspektívát mutatott a 360 fokos felvétel" - mondta Presser Gábor. "A legjobban azt élveztük, hogy akár közönség is lehetünk a saját koncertünkön" - mondta Solti János, a zenekar dobosa.

A Zenevonat című dal multiview technológiával készült felvétele megtekintető a zenekar honlapján.


 

 

Szólj hozzá!


Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb...

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

artist2watch: egymillió fontos bankjegy független zenészeknek

Független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot a WMMD. A zenei disztribútor idén összesen 6 előadónak segít az előrejutásban – a közel egymillió forint értékű támogatás többek között klipkészítésre, fotózásra és marketingkommunikációs célokra fordítható.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.
Új koncertek