Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

2022/05/19  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre bepillantunk a sátorba, mi várható idén augusztusban ott.

SZigetz 2019.

Napjainkra az LMBTQ világ egészen jelentős változásokon ment keresztül: míg a Föld szerencsésebb részein az identitások egészen bámulatos sokszínűségét figyelhetjük meg, addig máshol továbbra is a fennmaradásért küzd a közösség, és a kettő között mintha egyre szélesebbre nyílna a szakadék.

A Magic Mirror programja egy olyan bulival indul, amely a lezárások idején hidat vert az elmagányosodás és a közösségépítés között: a londoni Queer House Party a 2020-as lezárások legelején a Zoomon indított bulikat, mostanra pedig kiléphetett végre a rivaldafénybe, és jelenleg Nagy-Britannia egyik legőrültebb bulisorozataként tartják számon. Szintén Londonból érkezik Cat Burns, az R'n'B-t a spoken poetryvel ötvöző feltörekvő énekesnő, akinek szövegei betekintést engednek a nők közötti szerelem hol költői, hol viszontagságos világába. Az átváltozás lépten-nyomon megjelenik a programban, legyen szó a délutáni MagicTalks beszélgetésekről a nemi szerepek közötti átjárhatóságról és annak visszásságairól (Genderplayground), a klubkultúrát a voguinggal kombináló amszterdami Sweetie Darling bulisorozatáról, vagy éppen a Magic Mirror programját záró Ballroom Night-ról. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a magyar ballroom-szcéna mestere, Móritz Dániel a szigetes vogue workshopjairól jól ismert, hazájában egyre inkább sztárnak számító spanyol Raisha Cosimával vezet végig bennünket egy igazi, voguinggal kombinált bál labirintusán.

Az „átváltozás" és a non-binaritás másik változatát mutatja majd be a német LEOPOLD koncertje, és kapunk némi kapaszkodót a sokféleség jobb megértéséhez Márcio Canabarro és Molnár Csaba Tropical Escape című, a kortárstáncot queer elmélettel ötvöző színpadi munkáján keresztül is, akárcsak Gerard Reyes Janet Jackson-inspirálta Principles of Pleasure című előadásával.

Fellép a technoszexuális OMOH partysorozat két rezidense, Alexandr és Menishu, akárcsak Yinna analóg live act-je és Josh Caffe. A szervezők az előző évekhez hasonlóan továbbra is fontosnak érzik a budapesti székhelyű bulisorozatok további bemutatását is, idén a WOW – Women on Women lesz a vendégük. A hazai Pride-okról is ismert Sado Opera ezúttal band formában érkezik, az amerikai diszkóhős, SNAX pedig egy különleges live fellépéssel lepi meg a fesztiválozókat.

A MagicTalks beszélgetéssorozat segít átlátni a legfontosabb aktuális témákat az aktivizmustól a különféle vallásfelfogásokig, a filmek pedig segítenek átlátni a meleglét bonyodalmait: a fesztiválsikerekkel büszkélkedő magyar Tobi színeitől kezdve a grúz And Then We Danced című filmalkotáson keresztül a Lyly fucks the Cis-tem című francia-belga kísérleti filmig mind arra keresnek választ, hogyan válhatunk ömagunkká akár egy sokszor végtelenül ellenséges közegben is. A transzok életét és küzdelmeit igyekszik megvilágítani a Port Authority, amely bemutatja, hogy egy kirekesztett közösség hogyan merít erőt a voguing felszabadító világából.

Az idén jelentősen kibővülő szabadtéri programhelyszínen mozgásalapú workshopok segítik megérteni például azt, hogy mit jelent valójában a beleegyezés fogalma (Jenny Wilson (UK) – The Consent Ritual workshop), vagy éppen azt, hogy miképpen építhetjük vissza magunkban a csorbát szenvedett bizalmat és vágyat (Meagan O'Shea (CAN) – Anatomalia workshop). Raisha Cosima már-már hagyományos voguing workshopja mellett az ausztrál Chris Gogler tart hullahopp-workshopot, a budapesti Balogh Bence pedig a queer street dance alapjaival segít felkészülni az esti bulikra.

Visszatér a Sziget-Comedy is, olyan nemzetközi sztárokkal, mint Dave Thompson (Tinky Winky a Teletubbiesból) a házigazda, vagy Phil Nichol, aki ha kell még a londoni West End egyik leghíresebb musicaljében is elvállalja a főszerepet, csak azért, hogy utána a Szigeten felléphessen. Itt lesz Stephen Grant, aki golyózáporként szórja majd a vicceket és mindenkinek beszól a színpadról. Liam Mullone, aki semmiben sem leli örömét kivéve, ha zavarba ejtő és durván vicces dolgokról kell beszélgetni, mint a maszturbáció, a plüssállatok, vagy a rendőrök. Itt lesz még Mike Gunn, aki az angol klubok egyik legendája, mellette pedig a magyar író és humorista, a szexuális védőnénik réme, Tóth Edu, aki angolul fog vicceket hadarni.

Idén sem maradhat el a Magic Mirror showműsora. Scott Maidment Limbo című show-ja néhány évvel ezelőtt olyan kirobbanó sikert aratott, hogy a Magic Mirror teljes stábja minden erejét bedobva éjszakáról éjszakára igyekezett megerősíteni, megtámasztani, kipányvázni, aládúcolni a spiegeltent falait és plafonját – épphogy csak sikerült! Nagy megtiszteltetés, hogy Scott elfogadta a szervezők felkérését és idén kifejezetten a Sziget Fesztivál és a Magic Mirror számára készít egy showműsort Can't stop, won't stop címmel.

 

A 2022-es Szigetről itt írtunk előzőleg.

 

Meg itt.

 

És itt.

Sziget 2022, Magic Mirror

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest