Orosz és ukrán fellépők is lesznek a Sziget fesztiválon

2022/05/06  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Két év után újra Sziget. A covid a fesztiválipart is alaposan megrángatta, most pedig a háború árnyéka vetül Európára. Ilyen előzmények után és ebben a helyzetben tér vissza 2022. augusztus 10-15-ig a ma már inkább európainak, mint magyarnak számító fesztivál.

Ez volt a kedvenc fotónk 2019-ben, a pandémia előtti utolsó fesztiválon.

„Sajnos a járvány komoly problémákat okozott az egész európai zeneiparnak mind gazdasági, mind morális értelemben. A zeneiparon belül a magyar cégek - más országokkal ellentétben - nem kaptak igazán hatékony segítséget az államtól, többen kényszerültek elbocsátásokra, illetve sokan ki is vonultak a piacról, elhagyták a pályát. A Sziget számára jelentős anyagi veszteséget okozott a COVID, de törekedtünk arra, hogy amennyire lehetett, a szervező csapatot együtt tartsuk, hogy az újra indulás minél gördülékenyebb legyen"- mondta a főszervező

„1993-óta annyira biztos volt, hogy évente összegyűlünk a Hajógyári-szigeten, hogy senki sem gondolta volna, hogy lesz év, amikor nem lesz Sziget. Pláne, hogy egymás után két fesztivál is elmarad" – kezdte a szokásos „nagy" Sziget sajtótájékoztatót Kádár Tamás, a Sziget főszervezője.

Újságírói kérdésre válaszolva Kádár hangsúlyozta: a programban számos orosz fellépő lesz, közülük is kiemelkedik Nina Kraviz, aki megújult a Colosseumban lép fel. A főszervező bízik a Sziget hagyományaiban, abban, hogy egymással harcban álló nemzetek fiataljai is képesek leszenek az egy hét együttlétet békében, barátságban és buliban eltölteni. Kiemelte, elítélik az orosz háborús agressziót, kiállnak a béke mellett, de a Sziget nem hisz az embargóban. Tudják, hogy  nagyvilágban nem egy olyan eset történt a háború kitörése óta, amikor kifütyülték az orosz előadókat, de bíznak abban, hogy a Sziget szellemisége által kínált kulturális kapocs segít majd ezeken a helyzeteken felülemelkedni. Annyit azért módosítottak, hogy a Magic Mirrorba eredetileg tervezett orosz napból ukrán nap lesz. A Sziget történetében egyébként először idén lesz palesztin fellépő is: a ramalláhi cirkusziskola csapata, amely a Cirque du Sziget helyszínen mutatja be előadását másik négy társulattal együtt.

Apropó, Magic Mirror... Ne keressétek ott, ahol a hosszú évek alatt mindig volt. Mivel a Hajógyári egy része természetvédelmi terület, ezt a –  III. kerület szomszédságában húzódó galériaerdő menti – részt idén elzárják a fesztiválozók elől, így a "szivárványos" sátrat a Sziget iroda közelében levő területen állítják majd fel. A sajtótájékoztatón a helyszín kapcsán megemlékeztek arról, amikor Tarlós István, akkori óbudai polgármester a melegpropaganda leállítását követelte , mindez 2001-ben történt, s  láss csodát, az idő visszafordult önmagába...

Idén új helyre költözik a Civil Sziget is, a fesztivál területén belül egy kellemesebb, bensőségesebb környezetbe, változatlan viszont a Sziget zöldügyi elkötelezettsége, tovább javul a hulladékgazdálkodás, csökken a környezeti teher, és telepíteni kezdenek egy széndioxid-kompenzációs erdőt.

Apropó, egy hét együttlét... Ez az egy hét idén 6 napra szűkül, nem lesz nulladik és -1. nap, részint gazdasági megfontolásból, részint azért, mert Óbuda lakosságát eképpen is "tehermentesíteni" kívánják. Ígérik, ez a hat nap azonban teljesértékű lesz minden szempontból: 52 országból érkeznek fellépők, és mindent beleszámolva 800-1000 program fog futni.

Kádár Tamás beszámolt arról, hogy a beléptetési rendszer a K híd belső oldalára kerül át, és újratervezték a belső forgalmat is, a távozáskor a lehető legbiztonságosabb módon oldják majd meg a forgalomirányítást.

„Úgy alakítottuk ki az útvonalakat, hogy a beengedésnél és egy-egy nagyobb koncert utáni távozási hullámnál a lehető legbiztonságosabb módon oldjuk meg a tömegirányítást" – mondta a főszervező, aki arról is beszámolt, hogy sokan maradtak olyanok, akik nem váltották vissza a korábban megvásárolt jegyeiket, de jól fogynak az elővételes jegyek és a bérletek is, így akár több teltházas nap is lehet.

További változás, hogy nem lesz A38-sátor, illetve lesz: a Nagyszínpad utáni legnagyobb koncerthelyszín idén a FreeDome nevet viseli majd, mások mellett az Yves Tumor &Its Band, Riles, Woodkid, Beabadoobee, Caribou, Princess Nokia, Jungle és a Fontaines D.C. fog fellépni itt.

Új helyszín a dropYard, ami elsősorban a hiphop szerelmeseinek válhat törzshelyévé. A koncepció részben hasonlít az Európa Színpad programjához, hiszen a szervezők olyan hiphop előadókat hívtak meg, akik hazájukban már komoly sikereket értek el, nemzetközi viszonylatban viszont még feltörekvő előadóknak számítanak és akik mind saját anyanyelvükön rappelnek – de nem feltétlenül szükséges érteni a szöveget ahhoz, hogy élvezhessük magát a zenét. A hiphop /rap előadók mellett éjszaka DJ-szettek, délutánonként pedig komoly break-bemutatók és versenyek várják a látogatókat.

Ha jól értettük, nem lesz lufieregetés, zászlólobogtatás, color party: két nagyszínpados koncert között a Love Revolution Special-program keretében performanszok, előadások láthatók és hallhatók majd: pl. Boyan Slat az óceánok vizének megtisztításáról beszél, énekel a Superar gyerekkórus, a zárónapon a katalán Kamchatka társulat a menekültek problémáira hívja fel a figyelmet.

Essék szó a magyar fellépőkről is: a 90-es évek örökzöld slágereit megszólaltató RETRO színpadon a már megszokott fellépők mellett, hosszú idő elteltével újra fellép a Korda György-Balázs Klári páros és Zoltán Erika is. A nemretró előadókat illetően annyit tudtunk meg, hogy megváltozik magyar zenei kínálat koncepciója, a hazai zenekaroktól azt kérték, hogy máshol nem látható, egyedi produkciót hozzanak a Szigetre.

Nagyjából ennyit gondoltunk első nekifutásra, elsősorban a változásokat vettük górcső alát, az elkövetkező napokban az egyes helyszínek programját részletesebben is bemutatjuk.

Annyit még közölnénk, hogy most jött a hír: egyik nagy kedvencünk is jön a Szigetre!

 

 

 

 

 

 

Sziget 2022, Magic Mirror, háború, ukrán, orosz, beléptetés, FreeDome, sajtótájékoztató

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek